onsdag 30 december 2009
Ett steg mot riksdagen
Tack till alla centermedlemmar som stödjer min kandidatur. Ser med tillförsikt fram emot valåret 2010.
GOTT NYTT ÅR!
torsdag 10 december 2009
25000 för 2GRADER.SE
Jag hoppas att det pågående klimatmötet i Köpenhamn (COP15) tar ett rejält steg framåt för en global klimatöverenskommelse som också mina barn kan vara stolta över. D v s "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind." som jag gärna skulle vilja se att även Nobels fredpristagare president Obama är mogen att skriva under på när han ansluter till Köpenhamn...
Läs även andra bloggares åsikter om 2GRADER.SE, COP15, klimat, fredspris, Obama, Härnösand
onsdag 9 december 2009
Härnösand finansierar järnvägsutredning
-Den norrländska kustjärnvägen är en allt viktigare ”pulsåder” för tillväxt och konkurrenskraft i Sverige och EU, där sträckan mellan Härnösand och Sundvall är en ”infarkt” redan idag som behöver en ny ”by-pass”. Järnvägsutredningen är därför ett stort steg framåt för en mycket viktig mångmiljardinvestering i klimatsmarta gods- och persontransporter . En ny modern snabbtågsjärnväg mellan Härnösand och Sundvall är en av de viktigaste framtidsfrågorna för Härnösand
Läs även andra bloggares åsikter om järnväg, Ådalsbanan, Botniabanan
Kommunalråden slutar
Ledarskap i offentlig och politisk styrd verksamhet är inte enkelt, men kommunen får se det som en möjlighet till förändring när nu det socialdemokratiska oppositionsrådet Sig-Britt Ahl också har meddelat att hon inte kandiderar för en ny mandatperiod som kommunalråd (själv gav jag ett liknande besked tidigare i höst, i samband med offentliggörandet av min riksdagskandidatur).
Detta innebär att minst två av tre kommunalråd i Härnösand kommer att vara nya efter valet 2010 (oavsett valresultat).
Lägg dessutom till att kommunen under våren 2010 kommer att rekrytera ny kommunchef, ny socialchef, ny skolchef, ytterligare en ny förvaltningschef samt en ny personalchef. Det vill säga att även 5 av kommunens 7 högsta tjänstemän kommer också att vara nya på sina uppdrag hösten 2010.
Detta om något kommer att ställa krav på de nya kommunalråden att visa på politiskt ansvarstagande och ledarskap samt att den nye kommunchefen får ett tydligt mandat och att det inre arbetet sätts i fokus som den viktigaste arbetsuppgiften.
Läs även andra bloggares åsikter om Härnösand, kommunalråd, kommunchef
måndag 7 december 2009
Ådalsbanan är en pulsåder
Den norrländska kustjärnvägen är dessutom utpekad som ett av Sveriges huvudstråk för snabbtågstrafik. Ådalsbanan, delen Härnösand till Sundsvall har en låg standard i jämförelse med anslutande järnväg norr och söderut. Banan är dag enkelspårig och tillåter inga högre hastigheter, exempelvis tar de fem milen mellan Härnösand och Sundsvall idag 20 minuter längre med tåg än med bil!
I och med att Botniabanan också färdigställs, kommer tågtrafiken dessutom att mångdubblas. Vilket innebär att sträckan blir en ”infarkt” för klimatsmarta gods- och persontransporter på järnväg. Därför behövs i närtid en prioritering av en nybyggnad av järnvägen mellan Härnösand och Sundsvall och ett triangelspår/en rejäl upprustning av sträckan mellan Nyland och Långsele.
Vid en etappindelning för utbyggnad av den norrländska kustjärnvägen så är en lämplig första del från Härnösand och söderut. Vilket innebär att man redan efter en första nybyggnads del kan nå den önskade restidsvinsten på maximalt 30 minuters restid mellan Härnösand och Sundsvall för fjärrtåg. Kostnaden för en sådan första etapp av ny järnväg är cirka 4 miljarder kronor och borde vara ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt för såväl Sverige som EU, sett i ett helhetsperspektiv på den norrländska kustjärnvägen som en pulsåder för tillväxt och konkurrenskraft. Och egentligen så behövs det minst 20 miljarder kronor under de närmsta 20 åren till en klimatsmart järnväg i Norrland!
I sammanhanget så lovar det då gott när infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) vid sitt besök på Ådalsbanan nyligen säger att; ”Jag är glad över att regeringen fick fram de pengar som saknades för Ådalsbanan. Näst steg blir att hitta finansiering av andra projekt, bland annat delen Härnösand och Sundsvall”
Läs även andra bloggares åsikter om Ådalsbanan, Botniska korridoren, järnväg, Härnösand, Åsa Torstensson
lördag 28 november 2009
Ett steg närmare en ny järnväg
– Jag är glad över att regeringen fick fram de pengar som saknades för Ådalsbanan. Näst steg blir att hitta finansiering av andra projekt, bland annat delen Härnösand och Sundsvall, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (C)
Läs även andra bloggares åsikter om järnväg, Ådalsbanan, Härnösand
fredag 27 november 2009
Destination Höga Kusten
Bakgrund
Ett av målen i arbetet med destinationsområdet Höga Kusten är att bilda en gemensam sälj och turistbyråorganisation. I och med detta har kommunen nu för avsikt att tillsammans med näringslivet via föreningen Höga Kusten Turistföretagare ek. förening (HKTFF) genomföra ett pilotprojekt som har till uppgift att utveckla en ny marknadsförings- och säljorganisation för besöksnäringen i Höga Kusten som bland annat inrymmer Härnösands turistbyråverksamhet.
Läs även andra bloggares åsikter om Höga Kusten, Härnösand, besöksnäring, turism
Handelsplats Härnösand
Vår ambition är att stärka Handelsplats Härnösand
Bakgrund
2007 beslutades det om att starta en planändringsprocess för att skapa mark som kan användas för handelsändamål i anslutning till nya resecentrum. För att möjliggöra byggandet av handelsområdet har kommunen köpt in och rivit fastigheter kring Östra Bondsjögatan. Kommunen har investerat ca 14,3 miljoner kronor för att iordningställa marken.
onsdag 25 november 2009
Sverigedemokraterna NEJ TACK
1. Skulle du personligen kunna tänka dig att samarbeta med Sverigedemokraterna för att få till en majoritet vid en oklar valutgång där SD är vågmästare?
Mitt svar: Nej
2. Skulle ditt parti kunna samarbeta med Sverigedemokraterna?
Mitt svar: Nej
3. Hur skulle Härnösand styras om inget block får majoritet?
Mitt svar: För att uppnå ordning och reda så är Centerpartiet öppet för att samarbeta även över de traditionella blockgränserna i kommunpolitiken.
Läs även andra bloggares åsikter om Härnösand, Centerpartiet, Sverigedemokraterna
tisdag 24 november 2009
Återbäring till Norrland
Samtidigt så får vi den välförtjänta ”återbäring” som våra kommuner och landsting behöver för att hävda sig på egen kraft istället för bidrag. Konkret så innebär Centerpartiets förslag att näringar och naturresurser kan beskattas där produktion och verksamhet bedrivs, d v s i Norrland, och inte där huvudkontoret är placerat.
Se: Centerpartiet storsatsar på Norrland
Läs även andra bloggares åsikter om Norrland, Centerpartiet, skatter
tisdag 17 november 2009
Satsning för att bryta ungdomars utanförskap
Den politiska majoriteten (Moderaterna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna) ser det dock som angeläget, i rådande konjunkturläge, att snarast vidta ytterligare åtgärder för att bryta ungdomars utanförskap i Härnösand.
Den politiska majoriteten i Härnösands kommun föreslår därför Kommunfullmäktige besluta att kommunens budget för år 2009 justeras genom att 11,0 miljoner kronor av de särskilt avsatta medlen för omställningsåtgärder (enligt Kommunfullmäktiges beslut § 17 2009-02-09) omfördelas till Arbetslivsnämnden, Skolnämnden och Socialnämnden genom ökade ekonomiska ramar för innevarande år (2009), enligt nedan, för en särskild satsning på utbildning, praktik och arbete för ungdomar:
· 6,0 miljoner kronor till Arbetslivsnämnden,
· 2,8 miljoner kronor till Skolnämnden,
· 2,2 miljoner kronor till Socialnämnden
Läs även andra bloggares åsikter om Härnösand, ungdomsarbetslöshet
tisdag 10 november 2009
Kammarkollegiet säger nej (tyvärr)
Kammarkollegiets främsta invändning mot ansökningarna är att det inte finns någon enighet om hur regionkommunerna ska se ut geografiskt.
”Det är trist att än en gång konstatera, att tyvärr så tycks den politiska mognaden saknas i Norrland för att ta ett tydligt ansvar för den egna utvecklingen framåt. Så hemläxan kvarstår för politiken regionalt, inte minst i Västernorrland, d v s att komma överens om geografin. Mitt svar på den hemuppgiften är en stark och konkurrenskraftig region i Norrland, och gärna med Härnösand som residensstad.”
Läs även andra bloggares åsikter om Norrland, region, Kammarkollegiet
Äga eller hyra?
”I Härnösand valde kommunen att sälja nästan hela det kommunala lokalbeståndet till Kungsleden 2007. Kommunalrådet Jonny Lundin (C) berättade om bakgrunden och motiven till beslutet att sälja.”
Läs även andra bloggares åsikter om Härnösand, Offentliga fastigheter, Kungsleden
torsdag 22 oktober 2009
Nödvändigt och sunt med skolnedläggning
Granskningen bekräftar den politiska majoritetens bedömningar och beslut, då följande konstateras i granskningsrapporten: ”Beslutet om att anpassa lokalerna utifrån det minskade elevunderlaget var nödvändigt och sunt, för att därmed frigöra resurser till kärnverksamheten.”
Granskningen tydliggör även att elevernas resultat visar på lägre meritvärden i Härnösand, jämfört med de genomsnittliga resultaten i riket. I granskningsrapporten betonas därför att; ”Krafttag behöver tas för att öka elevernas måluppfyllelse, ett arbete som också prioriteras från ledningen.”
I detta sammanhang känns det därför positivt att vi som politisk majoritet, trots kommunens mycket ansträngda ekonomiska läge, idag kan meddela att vi i budgeten för år 2010, prioriterar 3,3 miljoner kronor i extra anslag till Skolnämnden för att öka måluppfyllelsen i skolan!
Läs även andra bloggares åsikter om Härnösand, skolnedläggning
Då vet vi, Lundin
Kul!
Jag kandiderar till Sveriges Riksdag
Den insikt som jag har fått av detta, är vikten av vilken självbild vi förmedlar utåt från Härnösand, Västernorrland och Norrland till Stockholm och Bryssel. Är vi en region i fattigdom och elände eller är vi en region som står för betydande mervärden och som i högsta grad bidrar till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige och Europa? I grunden en attitydfråga hos oss själva.
Vår del av landet har förutsättningar att nå fortsatt framgång framåt om vi tar tillvara på alla de möjligheter som vi har genom våra naturresurser, basnäringarna, alla innovativa små- och medelstora företag samt den gedigna kunskapen hos de norrländska universiteten. Exempelvis när det gäller att komma ifrån beroendet
av fossila bränslen för att mota det globala klimathotet. Det vill säga en miljödriven tillväxt.
Framgång för vår region förutsätter också att lokala och regionala prioriteringar möts av en nationell och europeisk politik, som leder till fler jobb och en ökad tillväxt i Härnösand, Västernorrland och Norrland. Inte minst när det gäller infrastruktur, kommunikationer och behovet av exempelvis fortsatta mångmiljardsatsningar på järnvägen även i vår del av landet.
I all enkelhet så är politik i grunden en vilja att utveckla vårt samhälle till något bättre, och som politiker så är den främsta uppgiften att efter bästa förmåga och på bästa sätt förvalta medborgarnas förtroende. Om jag får Centerpartiets och framför allt ett förtroende från länets invånare så skulle jag med stolthet och engagemang vilja representera Västernorrland som ledamot av Sveriges Riksdag. Med ett tydligt uppdrag att föra en politik för fler jobb i fler företag, tillväxt och konkurrenskraft i hela länet och hela landet!
Och jag skulle göra det med stor lyhördhet och öppenhet samt med utgångspunkt i centerpartistiska värderingar, mina erfarenheter från politik och arbetsliv, min egen uppväxt i Örnsköldsviks kommun och min vardag (vid valdagen den 19 september 2010) som 39-åring, gift och småbarnspappa, boende på landsbygden i Härnösand
Läs även andra bloggares åsikter om Jonny Lundin, Härnösand, Västernorrland, Norrland, Sveriges Riksdag, riksdagskandidat, kommunalråd
måndag 12 oktober 2009
Ordning och reda för Härnösands bästa
Tyvärr har Härnösands kommun allt för mycket och för länge präglats av oordning, oreda och brister i ledarskapet. Som förtroendevald för Centerpartiet och ledande företrädare för den nuvarande politiska majoriteten i kommunen erkänner jag min del i detta, men är också beredd att ta ansvar för att komma tillrätta med problemen.
Inför kommunvalet 2010 och under nästa valperiod så kommer därför Centerpartiet i Härnösand att med kraft prioritera;
· Ordning och reda för Härnösands bästa
Härnösand, som många andra kommuner, måste minska sina utgifter med åtskilliga 10-tals miljoner kronor under de närmsta åren för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi. Fortsatta osthyvlingar eller ökade statsbidrag löser inte den ekonomiska obalansen. Vi kan inte fortsätta att skjuta problemen framför oss. I klartext handlar det om att våga prioritera, avveckla verksamheter och minska antalet medarbetare.
Det krävs en tydligare politisk prioritering än idag, ett väl fungerande ledarskap både i politiken och förvaltningen och att kommunen agerar professionellt som arbetsgivare. Underlåtenheten av att ta itu med detta under en följd av år, oberoende av politisk majoritet, har kostat kommunen både tid, kraft och pengar.
· Mer samarbete för Härnösands bästa
Svaga och växlande politiska majoriteter har präglat politiken i Härnösand under årtionden. För att uppnå ordning och reda samt balans i ekonomin i kommunen så behövs det mer samarbete, även över de traditionella blockgränserna i kommunpolitiken. Centerpartiet är därför öppet för att under nästa valperiod samarbeta med de politiska partier som är beredd att på allvar ta ansvar för att komma till rätta med kommunens långvariga problem.
Härnösand är en viktig del av Norrland, därför ska vi också utveckla vårt samarbete både norrut och söderut, över kommun och länsgränser. Så kan Härnösand som universitets- stifts- och residensstad vid Höga Kusten erbjuda regionens största arbetsmarknad, en attraktiv boendemiljö och en modern klimatsmart järnväg.
· Fler jobb för Härnösands bästa
Endast ett år kvarstår av valperioden. För den politiska majoriteten i Härnösand, där Centerpartiet ingår som ett av fem partier, så handlar det om att leva upp till våra gemensamma politiska löften. Exempelvis hur ska vi, i rådande lågkonjunktur, uppnå målet att Härnösand ska ha det bästa företagsklimatet i Västernorrland. En viktig del i detta, som också företagarna själva lyfter fram, är att fortsätta vårt målmedvetna arbete med att utveckla kvalité och pedagogik i förskolan, grundskolan och gymnasiet.
Företag, Jobb, Tillväxt och Välfärd hänger ihop. Det privata företagandet är grunden för hela samhällets välstånd då det till 100 procent finansierar den offentliga sektorn. Egentligen är det enkelt. Ett växande företagande, ger fler jobb och skapar förutsättningar för exempelvis bättre kvalitet inom skola, hälso- och sjukvård. Detta gäller självklart även för oss som bor och verkar i Härnösand, därför behöver vi fler jobb i fler företag.
Tillsist som politiker i Härnösand, så är den främsta uppgiften att efter bästa förmåga och på bästa sätt förvalta härnösandsbornas förtroende. Centerpartiets svar på den svåra uppgiften är att i tanke, ord och handling stå upp för Fler jobb, Mer samarbete och framför allt Ordning och reda för Härnösands bästa!
fredag 2 oktober 2009
Kommunen välkomnar konkurrens
Vad beslutade egentligen Härnösand i regionfrågan
Nu finns svaret, då kommunfullmäktiges protokoll är justerat och publicerat på kommunens hemsida.
torsdag 1 oktober 2009
Härnösand årets företagarkommun i Ångermanland
Härnösand har glädjande ökat hela 90 placeringar sedan fjolårets ranking (till plats 128 i landet), och är faktiskt årets företagarkommun i Ångermanland!
Som ansvarigt kommunalråd för näringslivsfrågorna så är detta ett mycket positivt besked, i tider av lågkonjuktur, som visar på en framtidstro hos Härnösands företagare. Förhoppningsvis så börjar vi nu också att se resultaten av ett gemensamt och målmedvetet arbete mellan våra företagare, näringslivets organisationer och kommunen för att förbättra näringslivsklimatet.
Tillsist det Härnösand behöver allra mest är fler jobb i fler företag!
tisdag 29 september 2009
Härnösand har inte sagt nej till Stornorrland
Men framför allt Socialdemokraternas velande fram och tillbaka vid gårdagens kommunfullmäktige vid vår behandling av remissvaret till Kammarkollegiet, som tillsist mynnade uti i olika krav på ytterligare utredningar, innebär tyvärr att Härnösand som nuvarande residensstad och administrativt centrum inte har förmågan att idag lämna ett tydligt besked till Kammarkollegiet och regeringen som följer upp det principiellt viktiga beslut som kommunfullmäktige redan tidigare har fattat och som fortfarande gäller!, nämligen "att de fyra nordligaste länen har den kritiska massan och storleken som behövs för att kunna skapa förutsättningar för tillväxt och offentlig välfärdsproduktion även i framtiden, genom bildandet av en gemensam regionkommun i norra Sverige”
Min slutsats för dagen är den att i Härnösand så vill Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Västerpartiet ge ett klart besked till regeringen i regionfrågan och vi är redo att axla det ansvar som en regionbildning innebär. Moderaterna och Sjukvårdspartiet saknar viljan och har tydligen en större tilltro till statliga tjänsteman än folkvalda politiker. Och tillsist så tycks Miljöpartiet och framför allt Socialdemokraterna i vår kommun sakna modet att ta ett tydligt ansvar för den regionala utvecklingen framåt.
Läs även andra bloggares åsikter om Norrland, Storrnorrland, region, Kammarkollegiet, Härnösand
fredag 25 september 2009
Skriv under för ett globalt klimatavtal
På 2grader.se kan Du, precis som jag, skriva under!
• Vi vill ha ett globalt klimatavtal
• Alla världens länder ska delta
• Temperaturen får öka högst 2 grader
• Säkerställa de fattigaste ländernas rätt till utveckling
Kammarkollegiets remiss om ändrad regional indelning – Norrland
Bakgrund
Kammarkollegiet fick den 29 januari 2009 regeringens uppdrag att utreda ansökningar om ändrad landstingsindelning i syfte att bilda regionkommuner med de uppgifter som Ansvarskommittén föreslagit. Ansökningarna avser bildande av regionkommuner i Norrland och Svealand.
Förutsättningarna för en ändrad landstingsindelning är angivna i den så kallade indelningslagen. Enligt lagen krävs det bland annat att ändringen kan antas medföra bestående fördel för berörda landsting eller att ändringen kan antas leda till andra fördelar från allmän synpunkt.
Kammarkollegiet gav en konsultfirma i uppdrag att ta fram det faktaunderlag som behövs för att pröva ansökningarna. Konsultrapporterna har skickats på snabbremiss till de landsting, kommuner och länsstyrelser som berörs, däribland Härnösands kommun. Härnösands kommuns remissvar ska senast den 2 oktober 2009 vara inlämnat till Kammarkollegiet.
Kammarkollegiet kommer senare i höst att lämna över ärendet till regeringen med ett eget yttrande, grundat på faktaunderlaget i rapporterna och de synpunkter som kommer in.
Inledning
Geografin vid eventuellt bildandet av regionkommuner i norra Sverige har tidigare behandlat av Kommunfullmäktige i Härnösands kommun, vid sammanträde 2008-02-25 § 28.
Vid detta sammanträde beslöt en majoritet i Kommunfullmäktige bestående av tjänstgörande ledamöter från Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet följande;
att …de fyra nordligaste länen har den kritiska massan och storleken som behövs för att kunna skapa förutsättningar för tillväxt och offentlig välfärdsproduktion även i framtiden, genom bildandet av en gemensam regionkommun i norra Sverige, samt
att Härnösands kommun föreslår Härnösand som residensstad dvs. huvudsäte för länsstyrelsen vid en förändrad statlig länsindelning.
Vidare fördes, i politisk enighet, till protokollet anteckning från Socialdemokraterna innebärandet att Härnösands kommun motsätter sig en splittring av nuvarande Västernorrlands län vid eventuellt bildande av regionkommun.
Förslag till beslut
Med hänvisning till ovanstående föreslås Kommunstyrelsen föreslå
Kommunfullmäktige besluta;
att Härnösands kommun föreslår Härnösand som fortsatt residensstad, det vill säga huvudsäte för länsstyrelsen vid en eventuellt förändrad statlig länsindelning i norra Sverige,
att Härnösands kommun motsätter sig en delning av nuvarande Västernorrlands län vid eventuellt bildande av regionkommun/regionkommuner i norra Sverige, samt
att de fyra nordligaste länen har den kritiska massan och storleken som behövs för att kunna skapa förutsättningar för tillväxt och offentlig välfärdsproduktion även i framtiden, genom bildandet av en gemensam regionkommun i norra Sverige.
Vidare föreslås kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta
att rekommendera Kammarkollegiet att föreslå regeringen att huvudalternativet för bildandet av regionkommuner i norra Sverige ska vara utredningsalternativet Norrland 1, innebärande en regionkommun som omfattar nuvarande Norrbottens läns landsting, Västerbottens läns landsting, Landstinget Västernorrland och Jämtlands läns landsting.
att såvida icke politiskt samförstånd kan nås för en regionbildning med fyra län inför kommande mandatperiod, så anser Härnösands kommun att nuvarande Landstinget Västernorrland ska ges möjlighet att snarast ombildas till regionkommun Västernorrland, på liknande sätt som sker i Halland och på Gotland,
att utöver de fem utredningsalternativ som Kammarkollegiet redovisar, nämna exempelvis en regionkommun omfattande nuvarande Landstinget Västernorrland och Jämtlands läns landsting i dess helhet som ytterligare ett alternativ, samt
att uppmana Kammarkollegiet att kvalitetssäkra det faktaunderlag som kommer att ligga tillgrund för kollegiets egna yttrande till regeringen.
tisdag 22 september 2009
För en ökad valfrihet
Och vi fortsätter nu vårt målmedvetna arbete, se exempelvis artikeln i dagens Tidningen Ångermanland
Läs även andra bloggares åsikter om LOV, Lag om valfrihetssystem
torsdag 10 september 2009
onsdag 9 september 2009
Numera stolt trebarnspappa
Jesus idag
Hur som helst, nedan följer min planerade inledning till samtalet om Jesus:
”Jag har aldrig mött Jesus, däremot har han alltid på ett naturligt och otvunget sätt följt mig genom livet som en god vän.
Och i goda vänners lag så känner jag, precis som ni, både glädje och gemenskap eller med andra ord ett människovärde och en medmänsklighet.
Samtidigt så lever vi i en värld som fortfarande, idag den 7 september år 2009, rymmer regimer, grupper och individer som är beredda att sätta sig över människovärdet, att vara förövare. Vi lever i en värld av stora orättvisor – en värld av ofattbar fattigdom och lika ofattbar rikedom.
Vi lever i en värld där intolerans och hat gror i den djupa klyftan mellan ”vi och dom”.
Ingen av oss kan avsvära sig det ansvaret. För vi vet att en värld av stora orättvisor är en värld av konflikter. En värld av konflikter är också en värld i konflikt med demokratin och människovärdet, i konflikt med själva människan.
För det är människan detta ytterst handlar om. Det handlar om hennes oinskränkta rätt till liv, till mat och hälsa, skolgång och arbete, utrymme för egna val, tro och fria tankar – och inte minst möten med andras. Först där finns också utrymme för de drömmar som sträcker sig längre, långt bortom hämnd, mot kärlek, förståelse och försoning.
Då finns det, för mig, bara ett försvar som duger och det heter demokrati, men stavas också medmänsklighet. Där någonstans finns även utgångspunkten för mitt politiska engagemang, där någonstans finns utgångspunkten för mitt allra viktigaste förtroendeuppdrag som snart trebarnspappa. Därför vill jag också att min gode vän, Jesus, ska fortsätta att följa mig på min fortsatta livsvandring.
Tillsist så är nog Jesus ändå, för mig, en hel del av det som skalden Bo Setterlind gav uttryck för i följande strofer:
-Någon du känner är din bäste vän, är beredd att ge allt utan begära någonting igen.
-Någon du känner har för dig idag lagt ett ord av guld och har utan att behöva trätt till ditt försvar.
-Någon du känner vill dig alltid väl, vill i nöd och glädje gå hemlig vid din sida aktsam om din själ.”
Läs även andra bloggares åsikter om Kyrkoval, Härnösand, Jonas Gardell, Jesus
måndag 7 september 2009
(C) värnar välfärdens kärna
Sedan maktskiftet 2006 har regeringen tillfört 38 miljarder till kommunsektorn. Bland annat i form av sänkt arbetsgivaravgift, något som också inte minst gagnar företagen, och Centerpartiet prioriterar fortsatta sänkningar framåt för att skapa fler jobb.
lördag 5 september 2009
Bjuden till bords av Jesus och Jonas Gardell...
Jonas Gardells besök i domkyrkan följs upp av en samtalskväll i församlingsgården på måndag den 7 september, då bland annat biskop Tony Guldbrandzén, domprost Tor Frylmark, direktor Ninni Smedberg, komminister Katarina Adamsson och kommunalrådet Jonny Lundin (C) (d v s jag själv…) återkopplar till Gardells föreläsning och berättar sina egna tankar om Jesus .
PS. Glöm inte att det är Kyrkoval den 20 september – jag tänker rösta för en öppen folkkyrka.
Läs även andra bloggares åsikter om Jonas Gardell, Jesus, kyrkoval, Härnösand
torsdag 3 september 2009
Härnösand är en betydande del av Europa
Mittuniversitetets framtid i Härnösand avgörs knappast av dagens eller morgondagens läns- eller regiongränser, utan det handlar uteslutande om att vara attraktiv och konkurrenskraftig som universitetsstad och lärosäte i ett nationellt och internationellt perspektiv. Här ser vi också en av grundstenarna i regionfrågan. Hur vi ska bli konkurrenskraftiga i en globaliserad värld och även hur vi ska kunna bidra till Europas utveckling. Ett synsätt som borde ligga till grund även för residensstaden Härnösands och vårt läns eller regions utvecklingsarbete framåt.
Detta är också ett tydligt argument för att både jag personligen och en majoritet av centerpartisterna i Västernorrland vill att vi ska ta steget fullt ut och bilda en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige. I det sammanhanget så har Härnösand definitivt alla förutsättningar och kvaliteter som behövs för att framåt fortsatt fungera som residensstad och administrativt centrum.
Som en av tolv politiska rapportörer i Europaforum Norra Sverige (www.europaforum.nu), så har jag till och från möjlighet att resonera om Norrlandsfrågor med företrädare för EU:s olika institutioner. Den insikt som jag har fått av detta, är dels vikten av att lyfta blicken från bypolitiken och dels vikten av vilken självbild vi förmedlar utåt från Härnösand och Norrland till Stockholm och Bryssel. Är vi en region i fattigdom och elände eller är vi en region som står för betydande mervärden och som i högsta grad bidrar till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige och Europa? I grunden en attitydfråga hos oss själva.
Härnösand och vår del av landet har alla förutsättningar att nå framgång framåt om vi tar tillvara på alla de möjligheter som vi har genom exempelvis våra naturresurser, våra basnäringar och vårt gedigna kunnande (inte minst hos de norrländska universiteten).
Till exempel när det gäller att komma ifrån vårt beroende av fossila bränslen för att mota det globala klimathotet. Det vill säga en miljödriven tillväxt.
EU-medlemskapet har inneburit ett uppvaknande för regionerna och deras ansvar för den regionala utvecklingen. Ett ökat regionalt ansvarstagande förutsätter att vi även förfogar över de verktyg som är nödvändiga. Om vi exempelvis skulle bestämma oss för att prioritera ett fåtal stora och strategiskt viktiga infrastrukturprojekt och använda en stor del av tillgängliga resurser för detta (gärna i samverkan med privata intressenter), så ska det vara möjligt.
På detta sätt kan våra egna prioriteringar och satsningar, mötas av en nationell och europeisk politik, som leder till fler jobb och en ökad tillväxt i Härnösand och i norra Sverige.
Detta kräver i sig ett tydligt politiskt ledarskap i regionen, oavsett geografisk gräns, som tar ansvar för prioriteringarna. Därför har det betydelse att det är de folkvalda som i fortsättningen har ett avgörande inflytande över besluten och inte staten genom nya myndigheter, länsstyrelser och landshövdingar. Med andra ord är den regionala utvecklingen beroende av en omfördelning av makt. Makten över resurser och beslut och inte minst medborgarnas makt och möjlighet att utkräva ett politiskt ansvar. Vilket i sig borde vara en självklarhet år 2009.
tisdag 1 september 2009
Prioritera järnvägen i regionala transportplanen
”Goda kommunikationer i vår region är en viktig förutsättning för regional tillväxt och för utvidgade arbetsmarknadsregioner. Stora satsningar med utbyggnad och upprustning av järnvägen i vår region är därför angeläget för att tillgodose de krav som i framtiden kommer att ställas från medborgare i vår region. Dessa krav kommer bl.a. att vara kollektivtrafik som erbjuder bra pendlingsmöjligheter med snabba och korta restider. Därför måste satsningar i vår region fullföljas i ett tidsmässigt sammanhang för att uppnå ett sammanhållet järnvägsnät med optimala restider.
Den sk Ådalsbanan som går genom Härnösands kommun är därför en viktig länk inom järnvägssystemet för hela sträckan mellan Umeå och Stockholm. Ska vi då erhålla full effekt av den satsning som görs på järnvägstrafiken utefter Norrlandskusten, så är sträckan Sundsvall-Härnösand av stor betydelse att den prioriteras högre än i förslaget.
• Härnösands kommun vill därför särskilt förorda att ett tidigareläggande sker i transportplanen av de regionala medlen för järnvägsutredningen på sträckan Sundsvall-Härnösand.
Inom området kollektivtrafik beskrivs i planen länets förutsättningar för ett ökat resande, särskilt med tanke på den kommande tågtrafiken på sträckan Sundsvall-Umeå. Samordning av trafikplanering måste prioriteras i framtiden för att uppnå full effekt av möjligheter till byten med andra tranportslag som t.ex. buss. Byten och samordning mellan olika trafikslag kommer att vara en avgörande faktor om kollektivtrafiken skall uppnå det övergripande nationella målet om ett fördubblat resande fram till 2020.”
söndag 30 augusti 2009
(C) tar fajten för ett värderingsskifte
”Borgerliga som hoppades att alliansregeringen skulle sopa bort den socialdemokratiska ”makthegemonin” kommer att bli besvikna. Ensam kvar på uppe barrikaderna står Maud Olofsson (C) sedan moderatledaren Fredrik Reinfeldt inför partivännerna i fredags valde att kliva ned.”
Det känns mycket bra att Centerpartiet står upp för ett värderingsskifte och är beredd att ta fajten för frihetsfrågor, vilket också är min bestående känsla efter veckans två dagar av givande strategimöte med partistyrelsen.
Läs även andra bloggares åsikter om Centerpartiet, Värderingsskifte
tisdag 25 augusti 2009
Sista snurren i kommunchefskarusellen
Kommunalrådet Jonny Lundin (C) ångrar att han lade ner sin röst när beslutet togs om att tillsätta kommunchefen Lillemor Lindgren.
Läs artikeln i dagens Tidningen Ångermanland
söndag 16 augusti 2009
En ny termin i politiken
Sommarledigheten är nu över och en ny termin tar sin början i politiken.
En termin som dels handlar om leverans, för regeringens del inte minst som ordförandeland i EU. Jag hoppas verkligen att en global klimatöverenskommelse med tydligt fokus på en eko-effektiv ekonomi blir verklighet i Köpenhamn i december.
För den politiska majoriteten i Härnösand som handlar det om att leva upp till våra politiska löften för mandatperioden, trots rådande lågkonjunktur och en mycket ansträngd kommunal ekonomi. Exempelvis, kommer vi att klara av att sänka kommunalskatten? Personligen så tycker jag inte att det är rimligt att Härnösand har högre skatt än en glesbygdskommun i Västerbottens inland.
Höstterminen handlar också om strategi framåt. För Centerpartiets del så gäller det därför att på alla nivåer analysera och dra rätt slutsatser utifrån det svaga valresultatet vid Europaparlamentsvalet i juni. Inte minst ta ny friska tag för en tydlig valframgång år 2010 i Härnösand, Västernorrland och Sverige.
Och när jag ser det utgångspunkter som Maud Olofsson (med stark förankring i partistämmobeslut från i maj) nu lyfter fram som Centerpartiets prioriteringar inför regeringens budgetförhandlingar så känns det som att vi är på rätt väg igen …
Exempelvis så ger Centerpartiets förslag med en sänkning av arbetsgivaravgifterna ett nödvändigt tillskott till våra kommuner och landsting samtidigt som det ger företagen en välbehövlig sänkning av kostnaderna. Förslaget ger förutsättningar för färre varsel och fler jobb i både offentlig och privat sektor.
En sänkning med en procentenhet av arbetsgivaravgifterna beräknas ge ett tillskott på 3 miljarder till landets kommuner och landsting samt 9 miljarder till näringslivet. För att ta sig ur krisen behövs både injektioner och långsiktighet, Centerpartiets förslag ger båda delarna.
Avslutningsvis, vad Härnösand och Västernorrland behöver allra mest är fler jobb i fler företag!
onsdag 1 juli 2009
Härnösand behöver utveckla ledarskapet
Det är angeläget för Härnösands kommun att utveckla ledarskapet i den egna organisationen, vilket även Arbetsmiljöverkets kritik nu visar. Härnösands kommun har haft ett behov av detta under många år, vilket också har kostat kommunen både tid, kraft och pengar. Detta oberoende av politisk majoritet och något som Rune Danielsson (S) väl känner till, inte minst som politiskt ansvarig för personalfrågor i kommunen t o m år 2006.
Som ett led i Härnösands kommuns nödvändiga arbete med att förbättra ledning och styrning så har den politiska ledningen som ambition att tydliggöra det inre ledarskapet i den kommunala organisationen. Med anledning av detta är avsikten, bland annat, att eventuellt omreglera befattningen som kommunchef till en ny tjänst som kommundirektör och med detta även uttala att kommundirektören är kommunens ledande tjänsteman tillika chef för övriga förvaltningschefer i Härnösands kommun. Något som undertecknad, då i egenskap av oppositionsråd, föreslog redan i februari år 2006, men som den dåvarande majoriteten (S, V, Mp) under ledning av Sig-Britt Ahl (S) och Rune Danielsson (S) med flera, tyvärr sade blankt nej till.
Utöver en eventuell ändrad befattning från kommunchef till kommundirektör så kommer även förändringar och förtydliganden att föreslås kommunstyrelsen, för ställningstagande under hösten i år, när det gäller tidigare beslut avseende ”Ledning och styrning” i Härnösands kommun samt gällande ”Riktlinjer för anställning av förvaltningschefer”.
Med anledning av detta så lämnar nuvarande kommunchef sin befattning den sista augusti 2009. Utifrån kommunchefens anställningsavtal med kommunstyrelsens ordförande så är en avtalspensionering, helt enligt gällande regler för tillsvidareanställda medarbetare i Härnösands kommun, den bästa och billigaste lösningen för kommunen som helhet. En omplacering som oppositionsrådet Sig-Britt Ahl (S) förespråkar är både sämre för verksamheten och närmare en miljon kronor dyrare.
Tillsist för Härnösands kommuns bästa låt oss var överens, som både majoritet och opposition, om behovet av ett utvecklat ledarskap i kommunen såväl i tjänstemannaleden som i politiken.
måndag 29 juni 2009
Kommunchefen slutar
”Det är mycket angeläget för Härnösands kommun att förbättra ledarskapet i den egna organisationen, vilket även Arbetsmiljöverkets skarpa kritik visar (enligt skrivelse 2009-06-18).
Utifrån kommunchefens anställningsavtal med kommunstyrelsens ordförande Anders Gäfvert (M) så är en avtalspensionering den bästa och billigaste lösningen (kostnad cirka 1,6 Mkr). En omplacering som oppositionsrådet Sig-Britt Ahl (S) föreslår är både sämre och dyrare för kommunen som helhet (kostnad cirka 2,5 Mkr).”
tisdag 23 juni 2009
Kommunchefen i Härnösand
Inga politiska beslut är ännu fattade i ärendet, men om en ömsesidig överenskommelse kommer att träffas mellan arbetsgivaren och kommunchefen bland annat som en följd av detta så ska det naturligtvis ske i enlighet med kommunens gällande riktlinjer.
tisdag 16 juni 2009
Min reflektion över Norrlands framtid i EP-valets skugga
Mitt korta svar är att vi ska tala om omställningen till en ekoeffektiv ekonomi, en miljödriven tillväxt eller drömmen om en ny industriell epok...
Ådalen och Västernorrland, är (på både gott och ont) själva hjärtat i svensk basindustri under de senaste dryga 100 åren. Miljövisionären Jeremy Rifkin talar idag om möjligheten att i framtiden åstadkomma en helt ny industriell revolution, driven av miljöteknik, resurseffektivitet och innovationer – och där bortom ser han en vätgasekonomi och solenergiekonomi hägra. Det är en helt annan vision än den som utmålar tillväxten som hotet mot miljön.
Här ser vi vägvalet: Ska vi klara klimatet genom att krympa ekonomins utvecklingstakt eller ska vi krympa utsläppen genom en tillräckligt snabb ekonomisk utveckling? Låt vårt svar vara: En krympande ekonomi kan aldrig krympa utsläppen tillräckligt. Det kan bara en växande ekonomi.
Låt det därför inte råda någon tvekan om att Sverige, och framför allt Norrland, ska vara den ledande internationella förebilden för en sådan utveckling. Vi ska ha en av världens mest utvecklade ekonomier med hög tillväxt som är helt miljöanpassad och byggd på hållbara resurser. Det handlar om tillväxt i kunskap, kvalitet och ekonomiskt värde – inte i materiell resursförbrukning som tär på naturens livskraft.
Klimatåtgärder inom EU är inte bortaplan, utan svensk hemmaplan. Och inom EU har vi satt upp de mest radikala och ambitiösa klimatmålen som någon grupp av länder gemensamt i världen antagit. Vi ska därför tillsammans med övriga länder i Europa utnyttja den plattform som EU ger oss i kampen för klimatet och miljön.
En av de viktigaste insatserna Sverige kan göra inför de globala klimatförhandlingarna är att visa hur vi framåt tänker klara hög ekonomisk tillväxt, samtidigt med kraftigt minskande klimatutsläpp. Då visar vi också vägen mot ett koldioxidfritt och fossilfritt samhälle.
Där är vi tillbaka vid visionen om en ny industriell era – miljöinriktad, resurseffektiv och byggd på grön teknik. En ny industriell epok där Ådalen, Västernorrland och Norrland än en gång kan bli ledande i Europa imorgon, sprungen ur vår globaliserade basindustri, Mittuniversitetets utbildning och forskning inom energiområdet och inte minst regionens innovativa små - och medelstora miljöteknikföretag som glädjande blir allt fler.
söndag 14 juni 2009
Med en veckas perspektiv
Centerpartiets dröm för Europa, och vår politik som förenar miljö och tillväxt är det absolut inget fel på (tvärtom, helt rätt i tiden). Vår EU-parlamentariker Lena Eks arbete ska vi verkligen vara stolta över, likaså bredden hos våra fem toppkandidater i valet.
Men vi blev någonstans för ”komplicerade” när vi ville så mycket i detta val. Vi borde ha stannat upp och på ett enklare sätt, för väljarna (och våra valarbetare), kommunicerat själva kärna i vårt politiska budskap för Europa: ”Ett smalare men vassare EU”
måndag 8 juni 2009
Ett trist valresultat
Piratpartiets och Miljöpartiets framgångar är jag inte särskilt förvånad över, men jag hade faktiskt trott att Centerpartiet skulle gå framåt i Europaparlamentsvalet (och inte bakåt).
söndag 7 juni 2009
lördag 6 juni 2009
Högtidstal vid nationaldagsfirandet
Vi lever i ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion och ursprung.
Jag tror att det är viktigt att minnas alla de som genom åren, i stort och smått, har arbetat för vår stads- och landsbygdsutveckling här i Härnösand och sedan uppmuntra och bejaka de härnösandsbor som idag är eldsjälar, och som många av er representerar här och nu.
fredag 5 juni 2009
Bästa Centervän i Härnösand och Västernorrland
Bästa Centervän vi behöver Din och tre av dina vänners röster på Centerpartiet den 7 juni - för Europas förenta krafter!
Kraften i Europa finns hos varje europé. När Europas 497 miljoner invånare engagerar sig i vardagen för ett bättre klimat eller tar initiativ för fler jobb kan vi möta framtiden med tillförsikt. Om européerna tillsammans bestämmer sig för att värna freden, stärka öppenheten och bekämpa brottsligheten kan vi öka välståndet och skapa en bättre värld.
Dessa mervärden skulle ett enskilt land inte kunna åstadkomma på egen hand. Genom EU kan vi släppa loss kraften för att lösa de stora framtidsfrågorna. Men unionen ska inte lägga sig i de frågor som bättre kan lösas lokalt, regionalt eller nationellt, till exempel sociala trygghetssystem, arbetsmarknadspolitik, kultur, idrott, skog, jakt och fritidsfiske.
Vi vill att EU ska vara en garant för freden och som global ledare tala med en röst.
• Avskaffa vetorätten
• Stärk EU:s krishanteringsförmåga
• Agera när mänskliga rättigheter kränks
Vi vill att EU ska ställa om till ekoeffektiv ekonomi där klimatsmarta lösningar ger nya jobb.
• Minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 30 procent till år 2020
• Stärk företagens betydelse för nya innovationer, ny miljöteknik och nya jobb
• Skärp kraven inom utsläppshandeln och utvidga handeln till fler länder och marknader
Vi vill ha ett öppet EU genom frihandel och öppna gränser samt ett starkt skydd för individen och integriteten.
• Inrätta en integritetsombudsman i EU
• Fri rörlighet i EU också inom tjänsteområdet
• En gemensam, generös och human flykting- och asylpolitik
tisdag 2 juni 2009
Fråga och svar inför EU-val (del 4)
När finanskrisen är över, menar Centerpartiet att det bör tillsättas en utredning om EMU för att allsidigt analysera erfarenheterna från eurosamarbetet, EU:s hantering av den finansiella krisen samt för- och nackdelar för Sverige att ingå i respektive stå utanför samarbetet. Jag delar den uppfattning och vill att EMU-frågan ska hanteras på ett seriöst och sakligt sätt. Är personligen för euro som valuta även i Sverige.
Fråga och svar inför EU-val (del 3)
Små och medelstora företag (SMEs) utgör 99 % av alla företag inom EU och spelar en avgörande roll för konkurrenskraft och sysselsättning. Dessutom är det i SMEs som jobben kommer att finnas framåt. Europaparlamentet kan göra skillnad med fler parlamentariker från Centerpartiet, för vi vill i praktisk handling förbättra näringslivsklimatet för de små och medelstora företagen. Bland annat genom regelförenkling och genom att underlätta marknadstillträde.
Fråga och svar inför EU-val (del 2)
Som kommunalråd ser jag dagligen hur den lokala och regionala politiska vardagen påverkas alltmer av EU. Därför behövs det fler politiker på den europeiska arenan som företräder Norrlands intressen. Ett engagemang i EU-politiken är för mig, redan idag, en naturlig del i uppdragen som förtroendevald i Härnösand och Västernorrland.
Fråga och svar inför EU-val (del 1)
Bilden av Norrland. Allt för ofta slutar EUs kartbilder över Sverige i höjd med Stockholm och allt för ofta framställs vår del av landet/EU som tärande. Verkligheten är precis tvärtom för Norrland bidrar i högsta grad till Europas konkurrenskraft, inte minst genom våra basnäringars (skogen, malmen o s v) stora exportvärden. Därför behöver vi också en välfungerande infrastruktur, inte minst järnväg, i hela Sverige.
söndag 31 maj 2009
Jag är integritetscertifierad
Som kandidat/folkvald/politiskt aktiv för Centerpartiet stödjer jag följande principer:
Lagar, förordningar och direktiv som införs i Sverige och EU skall alltid vara förenliga med Europakonventionen för mänskliga rättigheter.
Kommunikation i alla dess former mellan människor skall vara fredad från statlig insyn, förutom vid brottsutredning.
Utredning om brott skall endast få utföras av instanser inom rättsväsendet.
Lagstiftning inom Sverige och EU skall alltid ske med full transparens för medborgarna.
fredag 29 maj 2009
För Abir är EU ett pågående fredsprojekt
Abir Al-Sahlani kom som flyktingbarn från Irak till Härnösand. I går kom hon tillbaka, som trea på Centerpartiets lista i Europaparlamentsvalet. Det blev många möten med både nära, kära och nya väljare (och en helsida i dagens Tidningen Ångermanland )
onsdag 27 maj 2009
EU den goda stormakten
EU den goda stormakten
Valet till Europaparlamentet den 7 juni borde handla om vilket slags Europa vi vill leva i. Önskar vi ett EU som är slutet mot omvärlden, en fästning Europa, eller vill vi att EU ska föregångare för en öppnare, mer demokratisk och friare värld? Vill vi att kampen mot terrorism ska gå före grundläggande mänskliga rättigheter eller tror vi att demokratin och friheten också är värda att försvara?
Det ställer krav på oss själva, att värna dessa värden i en tid när politiska ledare på allt fler håll runt om i världen hotar med terrorism för att driva igenom en politik som inskränker personlig frihet och integritet.
Jonny Lundin (C) Ledamot av Centerpartiets partistyrelse
Abir Al-Sahlani till Härnösand
I dokumentärfilmen ”Irak under slöjan” illustreras Abirs frihetskamp.
Nu är hon trea på Centerpartiets lista till Europaparlamentet och har en god chans att komma in. Abir är en inspiration för många, oavsett partitillhörighet. Torsdag 28 maj kommer hon till Härnösand.
Program för 28 maj
14.00 Folkhögskolan, Härnösand
19.00 Pubkväll, Svenssons Härnösand
Välkommen!
fredag 22 maj 2009
Nu på youtube
del1
http://www.youtube.com/watch?v=Csdq8wX6gT8
del2
http://www.youtube.com/watch?v=OI1RNqME1hg
del3
http://www.youtube.com/watch?v=Srlawb-R5fQ
del4
http://www.youtube.com/watch?v=9a61VbhRIdY
del5
http://www.youtube.com/watch?v=hh76oSKQA_c
del6
http://www.youtube.com/watch?v=GkGL4cnVp9U
del7
http://www.youtube.com/watch?v=es9Z-mAMVI0
del8
http://www.youtube.com/watch?v=cls35I5_AqA
torsdag 21 maj 2009
Jag är 71 % centerpartist i EU-valet
2009 års Fälldin-stipendiat är...
Stipendiesumman på 4.000 euro delades ut av Thorbjörn Fälldin och undertecknad (som ordförande i fonden) i Härnösand den 19 maj.
Stipendiekommitténs motivering:
"Samspelet mellan de politiska representanterna och medborgarna är bärande för legitimiteten i det politiska systemet. Stipendiatens projektmål, att belysa de moderna valkampanjernas påverkan på demokratin, är viktig för förståelsen av samtiden och för den fortsatta utvecklingen av demokratin i Europa."
onsdag 20 maj 2009
Ekonomisk kris och miljökris, vad betyder Europa?
Seminariet med medverkan av bl a f d finansminister Erik Åsbrink (S) och med avslutande kommentarer av vår f d statsminister Thorbjörn Fälldin lockade närmare ett 50-tal åhörare och är dessutom huvudtemat på Tidningen Ångermanlands liberala ledarsida idag!
tisdag 19 maj 2009
Idag utdelas Fälldin-stipendiet
Sambiblioteket i Härnösand tisdag 19 maj kl. 16.30
måndag 18 maj 2009
Medverkade i radion idag som kandidat i EU-valet
Jonny Lundin är den Västernorrlänning som står högst på den Centerpartiets lista till EU-parlamentet.
tisdag 12 maj 2009
Partistämman 2009 i korthet
Återigen befäster Centerpartiet sambanden mellan tillväxt och välfärd. Helt enkelt företag ger arbeten och tillväxt. Tillväxt är en förutsättning för välfärd. Svårare än så är inte sambandet.
De tio stegen är:
1. Stabilt ekonomiskt ramverk (en avgörande punkt för ett politiskt parti som vill vara regeringsdugligt och trovärdigt).
2. Eko-effektiv ekonomi för både jobben och miljön (ett modernt förhållningssätt som tar tillvara Centerpartiets långa miljöengagemang och samtidigt tydligt sätter tillväxtperspektivet i fokus ).
3. Skatter som gynnar både jobb, utbildning och företagande (Centerpartiets Skattevision 2014 som presenteras vid förtroenderådet i höst blir ett spännande avstamp framåt för detta).
4. Ny svensk helhetsmodell för jobb för framtiden (Centerpartiet fortsätter t. ex. att leda debatten om hur en modern arbetsrätt kan utformas).
5. Ett företagsklimat i världsklass (Centerpartiets paradgren, där de konkreta förslagen är många, många).
6. Ungdomar säkrar vår framtid (Centerpartiet fortsätter att utmana för att ge ungdomar en verklig chans att etablera sig på arbetsmarknaden, ex. genom att införa särskilda ungdomsavtal).
7. Genomför och utveckla fem valfrihetsreformer inom välfärden (Centerpartiet vill tydligt sätta den enskilde människan i centrum, genom att ex. med en barnomsorgspeng ge barnfamiljen verktyg att själv kunna välja).
8. Hållbar regional tillväxt (Centerpartiet är det parti, trots en del ”interna kritikers” synpunkter, som står upp för en regional tillväxtpolitik i alla delar av landet).
9. Säkra öppenhet och friheten (Centerpartiet är ett parti som värnar den personliga integriteten. Visserligen hade FRA-frågan kunnat hanteras på ett bättre sätt och med mindre ”kompromissvilja”, men ändå bra att partistämman i enighet biföll Erik Hultins förslag att även grundlagsskydda yttrandefriheten i nya sociala media).
10. Forkning och innovationer för fler jobb (Centerpartiet vill prioritera innovationer inom miljöteknik och klimatområdet. Helt rätt i vår strävan att uppnå en eko-effektiv ekonomi).
Centerpartiet lyfter nu ”ett smalare men vassare EU” ett steg vidare i årets EU-val och partistämmans avslutande blev en härlig kickoff inför slutspurten i EU-valrörelsen (Abir du var outstanding!).
Själv som kandidat på plats nr 19 så tycker jag att Centerpartiets valmanifest ”Europas förenta krafter” känns modernt och framtidsinriktat. Att lägga sin röst på Centerpartiet den 7 juni är att lägga en röst på viljan. På ett grönt, företagsamt, öppet och tryggt Europa. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från den stora byråkratin till den goda demokratin. För, ärligt talat, vem ska annars göra det?
Tillsist så känns det roligt och engagerande att ha blivit omvalad av stämman som ledamot i Centerpartiets partistyrelse. Ett förtroende av hela centerrörelsen, som känns mycket inspirerande inför valåret 2010, och jag är övertygad om att Centerpartiet kommer att nå framgång!
torsdag 7 maj 2009
Centerpartiet vill stärka kommunernas ekonomi
” Men ärligt talat, vi har inte mycket att säga till om i ekonomiska termer i kommunerna. Styrs vi inte av EU så styrs vi av regering och riksdag (…)
Låt staten ta in alla skatter och fördela efter behov.”
På det sätt Sig-Britt Ahl (S) argumenterar finns inga vinnare, ingen delaktighet och ingen framtidstro. Bara förlorare och uppgivenhet. Den taktik hon förespråkar är dessutom redan testad och utvärderad (Sovjetunionen finns inte längre).
Centerpartiet vill istället, uppenbarligen tillskillnad från Socialdemokraterna, försvara den lokala demokratin och stärka kommunerna framåt. Vilket också den pågående partistämman i Örebro är ett konkret bevis på.
En viktig aspekt att belysa är den kommande och växande efterfrågan på välfärdstjänster som följer den åldrande befolkningen. Samtidigt ökar inte den arbetsföra befolkningen i samma takt. Häri ligger stora utmaningar framöver. Skatteintäkterna kommer nämligen inte öka i lika hög grad som kostnaderna för att möta efterfrågeutvecklingen på välfärdstjänsterna. Genom att välfärdstjänster tar i anspråk större delen av kommunernas ekonomiska utrymme lämnas ytterst lite svängrum till fria prioriteringar.
Dessutom är idag det kommunala utrymmet för beskattning begränsat till främst inkomstskatter, medan övriga skattebaser tillfaller staten. Denna begränsning ökar tyvärr kommuners beroende av statliga insatser för att klara sina åtaganden
Centerpartiet vill därför istället ha ett reformerat skattesystem där den kommunala och regionala skattebasen breddas och stärks, för att på så sätt öka kommunal och regional ekonomi, självstyre samt ansvartagande såväl i högkonjunktur som lågkonjunktur.
För oss centerpartister tillhör demokratin medborgarna, och inte staten. Därför måste lösningarna på de utmaningar vi har framför oss få växa fram underifrån och i kommunerna. För om vi inte tar vara på det goda och bygger en hållbar framtid där vi själva bor och verkar, vem ska då göra det?
måndag 4 maj 2009
På biblioteket sker ett ”val” varje dag
Jag fick i förra veckan en förfrågan om att medverka i en utställning på Sambiblioteket, under förhandsröstningen till Europaparlamentet den 20 maj till 5 juni (se nedan). Självklart ställer jag som EU-kandidat upp på ett sådant lovvärt initiativ.
Vi undrar därför om du som lokalpolitiker vill dela med dig av din främsta bokfavorit och sedan finnas med i den utställning som vi planerar att visa på biblioteket i samband med förhandsröstningen till Europaparlamentet.”
"Vi har nog alla en dröm, både du och jag. I Alkemisten finner Du en magisk berättelse som råder oss till att försöka följa våra egna drömmar…"
Härnösands företagsklimat sakta men säkert åt rätt håll
Härnösand stiger sju placeringar på den ranking över företagsklimatet i landets kommuner som Svenskt Näringsliv presenterade idag. Härnösand landar på plats 282.
- Visst är vi besvikna över att Härnösand inte når en bättre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Kommunen vill verkligen dra sina strån till stacken för att tillsammans med vårt lokala näringsliv rejält förbättra företagsklimatet framåt.
Resultatet baserar sig på en enkät som gått ut till 200 företag i Härnösand. Det sammanfattande omdömet om kommunens företagsklimat har ökat från 2,6 till 2,9 på den 6-gradiga skalan.
torsdag 30 april 2009
Gratis kollektivtrafik även i sommar
Förra sommaren fick Härnösands ungdomar åka gratis buss inom kommunen. Utvärderingen av fjolåret visade på mycket positiva effekter med bl.a. en resandeökning på över 20 % på landsbygden.
Mitt vårtal (lika aktuellt idag som när det hölls år 2005)
Valborgsmässoafton med den traditionella elden talar till oss om vårens och ljusets ankomst, och det finns en psalmvers som jag tycker är särskilt talande för just detta:
skall löst av himmelsljuset mot blom och mognad gå.
Vi glädjes åt varandra, åt sol och sommartid,
att på Guds jord få vandra och äga himlens frid”.
En liten pojke vars hela familj hade deporterats, gick planlöst omkring på en av ghettots gator. Han talade högt för sig själv. I sin ena hand kramade han några små stenar.
Plötsligt stannade han till och öppnade handen. Så lät han tre av stenarna falla till marken. Strax därefter släppte han två till, följda av ytterligare tre. Då slöt den lilla pojken snabbt handen. Hans livliga ögon slutade att flacka för en liten stund. Han sa:
”Nio bröder som de här stenarna var vi en gång, alla tillsammans. Sedan kom den första deportationen och tre av bröderna kom inte tillbaka, två sköts vid taggtrådsstängslet och tre dog av hunger. Gissa hur många broderstenar det finns kvar i min hand?”
Varför berättade jag denna sorgsna historia för er här ikväll vid Stigsjö kyrka? Jag gjorde detta för att i denna stund av glädje här hos oss så finns det just nu andra ensamma barn på platserna för de senaste terrordåden i Irak, i svältens Sudan, i flyktingläger och vid krigshärdar runt om i världen. Precis som en liten pojke i ett ghetto för länge sedan, så bär dessa barn av idag på sin grymma historia, och på barns vis försöker också de med lekens hjälp förstå sin vardag.
Vi lever i en värld som ännu år 2005 rymmer regimer, grupper och individer som är beredda att sätta sig över människovärdet, att vara förövare. Vi lever i en värld av stora orättvisor – en värld av ofattbar rikedom och lika ofattbar fattigdom. Vi lever i en värld där intolerans och hat gror i den djupa klyftan mellan ”vi och dom”.
Ingen kan avsvära sig ansvaret. För vi vet att en värld av stora orättvisor är en värld av konflikter. En värld av konflikter är också en värld i konflikt med demokratin och människovärdet, i konflikt med själva människan. Detta måste vi se när vi säger: ”aldrig mera krig”, och när vi säger: ”vi ska aldrig glömma”.
Det är människan det ytterst handlar om. Det handlar om hennes oinskränkta rätt till liv, till mat och hälsa, skolgång och arbete, utrymme för egna val, tro och fria tankar – och inte minst möten med andras. Först där finns också utrymme för de drömmar som sträcker sig längre, långt bortom hämnd, mot kärlek, förståelse och försoning.
Det finns faktiskt bara ett försvar som duger. Det heter demokrati, men stavas också medmänsklighet, eller kärleken till nästan i all sin enkelhet. Därför har jag berättat historien för er om nio broderstenar och en liten pojkes lek för länge sedan i ett ghetto. Minnet av honom är samtidigt minnet av och en påminnelse om alla de andra barn, kvinnor och män som mördas, torteras, skändas och fråntas sitt människovärde i konflikter runt om i världen idag.
Glömmer vi så sviker vi dem alla. Glömmer vi så sviker vi oss själva,
och varje barn som kommer nya till denna värld, även här hos oss i Stigsjö. Jag vill därför avsluta detta vårtal med några av skalden Bo Setterlinds tankar om just ljuset.
Och när du funnit det låt andra se, pröva, övertyga sig.
Vill du att ljus skall leva, tänd då hos andra samma längtan.
tänd rättens ljus i korruptionens mörker
tänd frihetens ljus i ofrihetens mörker,
tänd Trons ljus i förnekelsens mörker,
tänd Hoppets ljus i förtvivlans mörker,
tänd Kärlekens ljus i dödens mörker.”
fredag 24 april 2009
Det byggdes i Härnösand ifjol för mer än 30 000 kronor per person
Enligt databasen Byggfakta så byggdes det i Härnösand för 30 555 kronor per invånare under 2008. Den enskilt största nybyggnationen var säkerhetsfängelset Saltvik för 130 miljoner kronor.