tisdag 16 juni 2009

Min reflektion över Norrlands framtid i EP-valets skugga

Emil Källström skriver i sin blogg; ”Dessförinnan tänkte jag passa bollen vidare, till några norrländska, gröna, liberala bloggare. Vad ska Centerpartiet tala om i den norrländska valrörelsen 2010? Vilka blir de skarpa förslagen, som visar att vi menar allvar?”

Mitt korta svar är att vi ska tala om omställningen till en ekoeffektiv ekonomi, en miljödriven tillväxt eller drömmen om en ny industriell epok...

Ådalen och Västernorrland, är (på både gott och ont) själva hjärtat i svensk basindustri under de senaste dryga 100 åren. Miljövisionären Jeremy Rifkin talar idag om möjligheten att i framtiden åstadkomma en helt ny industriell revolution, driven av miljöteknik, resurseffektivitet och innovationer – och där bortom ser han en vätgasekonomi och solenergiekonomi hägra. Det är en helt annan vision än den som utmålar tillväxten som hotet mot miljön.

Här ser vi vägvalet: Ska vi klara klimatet genom att krympa ekonomins utvecklingstakt eller ska vi krympa utsläppen genom en tillräckligt snabb ekonomisk utveckling? Låt vårt svar vara: En krympande ekonomi kan aldrig krympa utsläppen tillräckligt. Det kan bara en växande ekonomi.

Låt det därför inte råda någon tvekan om att Sverige, och framför allt Norrland, ska vara den ledande internationella förebilden för en sådan utveckling. Vi ska ha en av världens mest utvecklade ekonomier med hög tillväxt som är helt miljöanpassad och byggd på hållbara resurser. Det handlar om tillväxt i kunskap, kvalitet och ekonomiskt värde – inte i materiell resursförbrukning som tär på naturens livskraft.

Klimatåtgärder inom EU är inte bortaplan, utan svensk hemmaplan. Och inom EU har vi satt upp de mest radikala och ambitiösa klimatmålen som någon grupp av länder gemensamt i världen antagit. Vi ska därför tillsammans med övriga länder i Europa utnyttja den plattform som EU ger oss i kampen för klimatet och miljön.

En av de viktigaste insatserna Sverige kan göra inför de globala klimatförhandlingarna är att visa hur vi framåt tänker klara hög ekonomisk tillväxt, samtidigt med kraftigt minskande klimatutsläpp. Då visar vi också vägen mot ett koldioxidfritt och fossilfritt samhälle.

Där är vi tillbaka vid visionen om en ny industriell era – miljöinriktad, resurseffektiv och byggd på grön teknik. En ny industriell epok där Ådalen, Västernorrland och Norrland än en gång kan bli ledande i Europa imorgon, sprungen ur vår globaliserade basindustri, Mittuniversitetets utbildning och forskning inom energiområdet och inte minst regionens innovativa små - och medelstora miljöteknikföretag som glädjande blir allt fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar