lördag 6 juni 2009

Högtidstal vid nationaldagsfirandet

Vi lever i ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion och ursprung. Och vi firar vår nationaldag idag den 6 juni, i den tid när vårt Sverige brukar klä sig i årets första och allra vackraste sommarskrud. Det finns alltså orsak att glädjas – men även att stanna upp för en stunds eftertanke.

Det finns fler skäl till att vi fira nationaldag just idag, och jag tycker att vi framför allt ska lyfta fram att den 6 juni år 1809 antogs den regeringsform som fastslog våra medborgerliga fri- och rättigheter med bl a. religions-, tryck- och yttrandefrihet i Sverige, detta ska vi aldrig glömma.

Låt oss för en stund vända blicken till vår härliga flagga, visst är den vacker, den himmelsblå bakgrundsfärgen och det solgula korset. Flaggan är vår starkaste och stoltaste symbol för vår nationella samhörighet. Ser vi lite närmare kan vi hitta en ännu djupare symbolik och ett bildspråk av gemenskap i flaggan. Vi kan se de solgula banden i flaggan som en viktig vägledning om hur vi bör förhålla oss till historien och till framtiden, till vår skapelse eller vårt ursprung och framförallt om hur vi bör förhålla oss till varandra.

Det lodräta solgula bandet i flaggan har en del nedåt. Det är av vikt att vi också ser mot rötterna, att vi inte glömmer vår historia och de värderingar som vi byggt hela vårt svenska samhälle på. Häri finns också en tradition av engagemang att ställa upp för sin hembygd som många, många före oss burit genom åren.

Jag tror att det är viktigt att minnas alla de som genom åren, i stort och smått, har arbetat för vår stads- och landsbygdsutveckling här i Härnösand och sedan uppmuntra och bejaka de härnösandsbor som idag är eldsjälar, och som många av er representerar här och nu.

Det lodrätta bandet i flaggan har också en del uppåt. Vilket kan symbolisera både en strävan att komma vidare för att nå uppsatta mål i tillvaron men också, inte minst för de av oss som har en personlig tro, en symbol för vikten av samspelet mellan människan och skaparen.

Det horisontella solgula bandet i flaggan talar om ett band mellan människor i Härnösand, i Sverige och över nationsgränser. Om vikten av att vi behöver varandra och att vi blir starka tillsammans. ”Ensam är stark”, är helt klart en myt. Så låt ”Tillsammans” därför bli ett ledord för oss alla här i Härnösand och en stabil grund för en mer genomarbetad samverkan mellan föreningar, frivilligorganisationer, företag, skola , kommun, kyrka med flera

För när vi möts då växer förtroendet för varandra, vi får värdefull kunskap och blir uppmuntrade. Framförallt så omprövas förutfattade meningar och attityder förändras i mötet mellan människor. En allt starkare känsla av att Härnösand det är vi det, är därför den ”Härnösandanda” som behövs för att positiva framtidsvindar ska kunna fläkta över vår stad och landsbygd.

Ska vi härnösandsbor exempelvis ha ett föreningsliv med livaktig verksamhet, ska vi ha ett samhälle som utvecklas, så måste vi mer och mer arbeta tillsammans och inse att mycket är möjligt om vi delar på bördorna och faktiskt blir det riktigt roligt att lägga ner arbete, också ideellt, om vi är många ”Tillsammans”

Om Du och jag ser till att vara generösa med varandra och gemensamt arbetar för att ”Tillsammans” ska bli ett allt betydelsefullare begrepp i hela vårt samhälle, då får vi ett starkt lysande solgult band oss emellan. Om Du och jag ser till att vårda våra rötter, våra grundläggande värderingar och samtidigt har en framtidstro, då får vi ett starkt solgult band också lodrätt.

Det märkliga som då händer, är att när det horisontella så korsar det lodrätta då blir det som var ett minus plötsligt ett plus. Ett unikt mervärde för alla oss, som vill bo och verka i Härnösand.

Ha ett fortsatt trevligt nationaldagsfirande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar