måndag 12 oktober 2009

Ordning och reda för Härnösands bästa

Med mindre än ett år kvar till valet den 19 september 2010 så ökar både politikerföraktet och stödet för missnöjespartier, så det finns all anledning att vara självkritisk i politiken. Även i Härnösand.

Tyvärr har Härnösands kommun allt för mycket och för länge präglats av oordning, oreda och brister i ledarskapet. Som förtroendevald för Centerpartiet och ledande företrädare för den nuvarande politiska majoriteten i kommunen erkänner jag min del i detta, men är också beredd att ta ansvar för att komma tillrätta med problemen.

Inför kommunvalet 2010 och under nästa valperiod så kommer därför Centerpartiet i Härnösand att med kraft prioritera;

· Ordning och reda för Härnösands bästa
Härnösand, som många andra kommuner, måste minska sina utgifter med åtskilliga 10-tals miljoner kronor under de närmsta åren för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi. Fortsatta osthyvlingar eller ökade statsbidrag löser inte den ekonomiska obalansen. Vi kan inte fortsätta att skjuta problemen framför oss. I klartext handlar det om att våga prioritera, avveckla verksamheter och minska antalet medarbetare.

Det krävs en tydligare politisk prioritering än idag, ett väl fungerande ledarskap både i politiken och förvaltningen och att kommunen agerar professionellt som arbetsgivare. Underlåtenheten av att ta itu med detta under en följd av år, oberoende av politisk majoritet, har kostat kommunen både tid, kraft och pengar.

· Mer samarbete för Härnösands bästa
Svaga och växlande politiska majoriteter har präglat politiken i Härnösand under årtionden. För att uppnå ordning och reda samt balans i ekonomin i kommunen så behövs det mer samarbete, även över de traditionella blockgränserna i kommunpolitiken. Centerpartiet är därför öppet för att under nästa valperiod samarbeta med de politiska partier som är beredd att på allvar ta ansvar för att komma till rätta med kommunens långvariga problem.

Härnösand är en viktig del av Norrland, därför ska vi också utveckla vårt samarbete både norrut och söderut, över kommun och länsgränser. Så kan Härnösand som universitets- stifts- och residensstad vid Höga Kusten erbjuda regionens största arbetsmarknad, en attraktiv boendemiljö och en modern klimatsmart järnväg.

· Fler jobb för Härnösands bästa
Endast ett år kvarstår av valperioden. För den politiska majoriteten i Härnösand, där Centerpartiet ingår som ett av fem partier, så handlar det om att leva upp till våra gemensamma politiska löften. Exempelvis hur ska vi, i rådande lågkonjunktur, uppnå målet att Härnösand ska ha det bästa företagsklimatet i Västernorrland. En viktig del i detta, som också företagarna själva lyfter fram, är att fortsätta vårt målmedvetna arbete med att utveckla kvalité och pedagogik i förskolan, grundskolan och gymnasiet.

Företag, Jobb, Tillväxt och Välfärd hänger ihop. Det privata företagandet är grunden för hela samhällets välstånd då det till 100 procent finansierar den offentliga sektorn. Egentligen är det enkelt. Ett växande företagande, ger fler jobb och skapar förutsättningar för exempelvis bättre kvalitet inom skola, hälso- och sjukvård. Detta gäller självklart även för oss som bor och verkar i Härnösand, därför behöver vi fler jobb i fler företag.

Tillsist som politiker i Härnösand, så är den främsta uppgiften att efter bästa förmåga och på bästa sätt förvalta härnösandsbornas förtroende. Centerpartiets svar på den svåra uppgiften är att i tanke, ord och handling stå upp för Fler jobb, Mer samarbete och framför allt Ordning och reda för Härnösands bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar