torsdag 3 september 2009

Härnösand är en betydande del av Europa

Svar på insändare 2009-09-03 av Jan Bergquist

Mittuniversitetets framtid i Härnösand avgörs knappast av dagens eller morgondagens läns- eller regiongränser, utan det handlar uteslutande om att vara attraktiv och konkurrenskraftig som universitetsstad och lärosäte i ett nationellt och internationellt perspektiv. Här ser vi också en av grundstenarna i regionfrågan. Hur vi ska bli konkurrenskraftiga i en globaliserad värld och även hur vi ska kunna bidra till Europas utveckling. Ett synsätt som borde ligga till grund även för residensstaden Härnösands och vårt läns eller regions utvecklingsarbete framåt.

Detta är också ett tydligt argument för att både jag personligen och en majoritet av centerpartisterna i Västernorrland vill att vi ska ta steget fullt ut och bilda en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige. I det sammanhanget så har Härnösand definitivt alla förutsättningar och kvaliteter som behövs för att framåt fortsatt fungera som residensstad och administrativt centrum.

Som en av tolv politiska rapportörer i Europaforum Norra Sverige (www.europaforum.nu), så har jag till och från möjlighet att resonera om Norrlandsfrågor med företrädare för EU:s olika institutioner. Den insikt som jag har fått av detta, är dels vikten av att lyfta blicken från bypolitiken och dels vikten av vilken självbild vi förmedlar utåt från Härnösand och Norrland till Stockholm och Bryssel. Är vi en region i fattigdom och elände eller är vi en region som står för betydande mervärden och som i högsta grad bidrar till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige och Europa? I grunden en attitydfråga hos oss själva.

Härnösand och vår del av landet har alla förutsättningar att nå framgång framåt om vi tar tillvara på alla de möjligheter som vi har genom exempelvis våra naturresurser, våra basnäringar och vårt gedigna kunnande (inte minst hos de norrländska universiteten).
Till exempel när det gäller att komma ifrån vårt beroende av fossila bränslen för att mota det globala klimathotet. Det vill säga en miljödriven tillväxt.

EU-medlemskapet har inneburit ett uppvaknande för regionerna och deras ansvar för den regionala utvecklingen. Ett ökat regionalt ansvarstagande förutsätter att vi även förfogar över de verktyg som är nödvändiga. Om vi exempelvis skulle bestämma oss för att prioritera ett fåtal stora och strategiskt viktiga infrastrukturprojekt och använda en stor del av tillgängliga resurser för detta (gärna i samverkan med privata intressenter), så ska det vara möjligt.
På detta sätt kan våra egna prioriteringar och satsningar, mötas av en nationell och europeisk politik, som leder till fler jobb och en ökad tillväxt i Härnösand och i norra Sverige.

Detta kräver i sig ett tydligt politiskt ledarskap i regionen, oavsett geografisk gräns, som tar ansvar för prioriteringarna. Därför har det betydelse att det är de folkvalda som i fortsättningen har ett avgörande inflytande över besluten och inte staten genom nya myndigheter, länsstyrelser och landshövdingar. Med andra ord är den regionala utvecklingen beroende av en omfördelning av makt. Makten över resurser och beslut och inte minst medborgarnas makt och möjlighet att utkräva ett politiskt ansvar. Vilket i sig borde vara en självklarhet år 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar