tisdag 1 september 2009

Prioritera järnvägen i regionala transportplanen

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har uppdraget att upprätta en regional transportplan för åren 2010-2021. Härnösands kommun har ombetts att inkomma med synpunkter, och vi prioriterar järnvägen (utdrag ur kommunens remissvar, se nedan).

”Goda kommunikationer i vår region är en viktig förutsättning för regional tillväxt och för utvidgade arbetsmarknadsregioner. Stora satsningar med utbyggnad och upprustning av järnvägen i vår region är därför angeläget för att tillgodose de krav som i framtiden kommer att ställas från medborgare i vår region. Dessa krav kommer bl.a. att vara kollektivtrafik som erbjuder bra pendlingsmöjligheter med snabba och korta restider. Därför måste satsningar i vår region fullföljas i ett tidsmässigt sammanhang för att uppnå ett sammanhållet järnvägsnät med optimala restider.

Den sk Ådalsbanan som går genom Härnösands kommun är därför en viktig länk inom järnvägssystemet för hela sträckan mellan Umeå och Stockholm. Ska vi då erhålla full effekt av den satsning som görs på järnvägstrafiken utefter Norrlandskusten, så är sträckan Sundsvall-Härnösand av stor betydelse att den prioriteras högre än i förslaget.

• Härnösands kommun vill därför särskilt förorda att ett tidigareläggande sker i transportplanen av de regionala medlen för järnvägsutredningen på sträckan Sundsvall-Härnösand.

Inom området kollektivtrafik beskrivs i planen länets förutsättningar för ett ökat resande, särskilt med tanke på den kommande tågtrafiken på sträckan Sundsvall-Umeå. Samordning av trafikplanering måste prioriteras i framtiden för att uppnå full effekt av möjligheter till byten med andra tranportslag som t.ex. buss. Byten och samordning mellan olika trafikslag kommer att vara en avgörande faktor om kollektivtrafiken skall uppnå det övergripande nationella målet om ett fördubblat resande fram till 2020.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar