tisdag 12 maj 2009

Partistämman 2009 i korthet

De senaste dagarnas partistämma har i debatt och beslut tydligt manifesterat att Centerpartiet är ett liberalt parti (kanske Sveriges enda?) och dessutom mejslat fram Centerpartiets tio steg för att trygga välfärden framåt.

Återigen befäster Centerpartiet sambanden mellan tillväxt och välfärd. Helt enkelt företag ger arbeten och tillväxt. Tillväxt är en förutsättning för välfärd. Svårare än så är inte sambandet.

De tio stegen är:

1. Stabilt ekonomiskt ramverk (en avgörande punkt för ett politiskt parti som vill vara regeringsdugligt och trovärdigt).

2. Eko-effektiv ekonomi för både jobben och miljön (ett modernt förhållningssätt som tar tillvara Centerpartiets långa miljöengagemang och samtidigt tydligt sätter tillväxtperspektivet i fokus ).

3. Skatter som gynnar både jobb, utbildning och företagande (Centerpartiets Skattevision 2014 som presenteras vid förtroenderådet i höst blir ett spännande avstamp framåt för detta).

4. Ny svensk helhetsmodell för jobb för framtiden (Centerpartiet fortsätter t. ex. att leda debatten om hur en modern arbetsrätt kan utformas).

5. Ett företagsklimat i världsklass (Centerpartiets paradgren, där de konkreta förslagen är många, många).

6. Ungdomar säkrar vår framtid (Centerpartiet fortsätter att utmana för att ge ungdomar en verklig chans att etablera sig på arbetsmarknaden, ex. genom att införa särskilda ungdomsavtal).

7. Genomför och utveckla fem valfrihetsreformer inom välfärden (Centerpartiet vill tydligt sätta den enskilde människan i centrum, genom att ex. med en barnomsorgspeng ge barnfamiljen verktyg att själv kunna välja).

8. Hållbar regional tillväxt (Centerpartiet är det parti, trots en del ”interna kritikers” synpunkter, som står upp för en regional tillväxtpolitik i alla delar av landet).

9. Säkra öppenhet och friheten (Centerpartiet är ett parti som värnar den personliga integriteten. Visserligen hade FRA-frågan kunnat hanteras på ett bättre sätt och med mindre ”kompromissvilja”, men ändå bra att partistämman i enighet biföll Erik Hultins förslag att även grundlagsskydda yttrandefriheten i nya sociala media).

10. Forkning och innovationer för fler jobb (Centerpartiet vill prioritera innovationer inom miljöteknik och klimatområdet. Helt rätt i vår strävan att uppnå en eko-effektiv ekonomi).

Centerpartiet lyfter nu ”ett smalare men vassare EU” ett steg vidare i årets EU-val och partistämmans avslutande blev en härlig kickoff inför slutspurten i EU-valrörelsen (Abir du var outstanding!).

Själv som kandidat på plats nr 19 så tycker jag att Centerpartiets valmanifest ”Europas förenta krafter” känns modernt och framtidsinriktat. Att lägga sin röst på Centerpartiet den 7 juni är att lägga en röst på viljan. På ett grönt, företagsamt, öppet och tryggt Europa. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från den stora byråkratin till den goda demokratin. För, ärligt talat, vem ska annars göra det?

Tillsist så känns det roligt och engagerande att ha blivit omvalad av stämman som ledamot i Centerpartiets partistyrelse. Ett förtroende av hela centerrörelsen, som känns mycket inspirerande inför valåret 2010, och jag är övertygad om att Centerpartiet kommer att nå framgång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar