onsdag 27 maj 2009

EU den goda stormakten

Följande debattartikel av Abir och mig är publicerad på liberala ledarsidan i Tidningen Ångermanland idag. se nedan:

EU den goda stormakten

Valet till Europaparlamentet den 7 juni borde handla om vilket slags Europa vi vill leva i. Önskar vi ett EU som är slutet mot omvärlden, en fästning Europa, eller vill vi att EU ska föregångare för en öppnare, mer demokratisk och friare värld? Vill vi att kampen mot terrorism ska gå före grundläggande mänskliga rättigheter eller tror vi att demokratin och friheten också är värda att försvara?

Tyvärr vill de två stora partierna göra valet till ett slags folkomröstning om den svenska regeringsmakten, snarare än till ett val om Europa. Båda vill hellre debattera svensk inrikespolitik än vad vi kan åstadkomma i Europa och i världen. En alltför trångsynt debatt.

Sverige är en del av en global stormakt, byggd på demokratiska stater, vars beslut är med och formar vår framtid. De senaste åren har vi sett upprepade exempel på hur viktigt det europeiska samarbetet är.

Det är när EU samlat kan ställa krav på USA och Kina som vi kan se möjligheten att komma någonstans i klimatförhandlingarna. Det var först när euroländerna samlade sig till en gemensam handlingsplan som den allra mest akuta ekonomiska krisen under hösten lugnade sig. På FN:s befolkningskonferenser har EU, trots inre oenighet, varit en förnuftets röst för kvinnors rättigheter när en ohelig allians av USA, Vatikanen och muslimska länder försökt inskränka dem.

Vi har en vision om EU som den goda stormakten. En vision som börjar i Europas gemensamma men fasansfulla historia av krig, lidande och död, och som bär med sig insikten om att fred, demokrati och frihet är värden väl värda att försvara.

Det ställer krav på oss själva, att värna dessa värden i en tid när politiska ledare på allt fler håll runt om i världen hotar med terrorism för att driva igenom en politik som inskränker personlig frihet och integritet.

Världen står inför många avgörande vägval de kommande åren. Snart ska nästa globala klimatavtal förhandlas. Kampen mot terrorism måste gå från krig till förebyggande åtgärder, samtidigt som vi aldrig får vika undan för dem som vill hota vår frihet med våld. Den fortgående krisen i många afrikanska länder kräver ett engagerat världssamfund, som både bidrar med ekonomiska resurser och med stöd för att bygga stabila demokratier. Det globala finansiella systemet måste säkras och, i alltför många fall, återuppbyggas.

Detta är vad allas vårt val den 7 juni handlar om. Och det är på den grundvalen som vi vill att ni ska avgöra vilka som ska representera Sverige i Europaparlamentet de kommande fem åren. De som vill diskutera ersättningsnivåer också i Bryssel, eller de som vill driva på för ett Europa som visar globalt ledarskap?

Abir Al-Sahlani (C) Europaparlamentskandidat
Jonny Lundin (C) Ledamot av Centerpartiets partistyrelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar