måndag 4 maj 2009

Härnösands företagsklimat sakta men säkert åt rätt håll

Härnösand stiger sju placeringar på den ranking över företagsklimatet i landets kommuner som Svenskt Näringsliv presenterade idag. Härnösand landar på plats 282.

- Visst är vi besvikna över att Härnösand inte når en bättre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Kommunen vill verkligen dra sina strån till stacken för att tillsammans med vårt lokala näringsliv rejält förbättra företagsklimatet framåt.

Resultatet baserar sig på en enkät som gått ut till 200 företag i Härnösand. Det sammanfattande omdömet om kommunens företagsklimat har ökat från 2,6 till 2,9 på den 6-gradiga skalan.

- Vår ambition är att nästa gång ha nått minst en placering bland de 200 bästa i landet. Företagsklimatet är högt prioriterat, för Härnösand behöver verkligen fler jobb i privata företag.

Trenden är uppåtgående på de flesta områden. Företagarna tycker till exempel att attityden till företagande har förbättrats bland de flesta grupper, till exempel kommunens politiker och tjänstemän.

Kliv uppåt tas också på frågorna om kommunens information och service till företagen samt kommunens upphandling. Gränsen för direktupphandling höjdes till exempel från tre till tio basbelopp under 2008.

Sammantaget är det mesta alltså på rätt väg, även om ingen är nöjd med placeringen.

1 kommentar:

  1. Tror det krävs ett radikalt nytänkande nu, eftersom Härnösand fortfarande är bland de 10 sämsta i Sverige i samma division som Övertorneå, Storuman, Åsele och Norby m.fl.

    Som Härnösandföretagare gör jag fortfarande tappra försök att få kontakt med beslutsfattare och tjänstemän inom kommunen, men det är fortfarande till 99,9 procent förgäves. Med ett lysande undantag - Sig-Britt Ahl som med intresse besvarat våra kontaktförsök.

    SvaraRadera