lördag 28 februari 2009

Att så rätt kunde bli så fel…

Mycket hinner hända i Sverige och världen under ett år som i högsta grad påverkar den politiska vardagen även på lokal och regional nivå. Tycker att följande citat ur tidskriften ”VI BILÄGARE” nr 2 i februari 2008 är rätt talande för detta…
”Rätt bil, rätt motor och rätt tänk. Nu stämmer det för Saab. Nya 9-4X blev en succé på bilsalongen i Detroit. Dess etanolmotor beundrades till och med av Ferrari. Den svenska linjen är framtiden, förkunnade General Motors. Etanolen ska flöda i Amerika.”

onsdag 25 februari 2009

Mauds dialog för regional tillväxt

Jag hade idag i egenskap av regionpolitiker, för övrigt som den enda politikern från Västernorrland, möjligheten att ingå i panelen (tillsammans med bland andra ett par av våra landshövdingar) vid näringsminister Maud Olofssons dialogmöte i Sundsvall. En dialog för regional tillväxt som samlade ett par hundra beslutsfattare och näringslivsföreträdare från hela norra Sverige.

Maud gjorde ett mycket bra framträdande som visade på framtidstro från alliansregeringens sida och som satte tydliga avtryck hos åhörarna (utifrån de kommentarer som jag har tagit del av efter dialogmötet).

För min egen del försökte jag i mina inlägg lyfta blicken från bypolitiken och belysa vikten av vilken självbild vi förmedlar utåt från Norrland till Stockholm och Bryssel. Är vi en region i fattigdom och elände eller är vi en region som står för betydande mervärden och som i högsta grad bidrar till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige och Europa. I grunden en attitydfråga hos oss själva.

Vår del av landet har alla förutsättningar att nå framgång framåt om vi dels gemensamt kan komma överens i politiken (syftar naturligtvis på regionfrågan). Men framför allt om vi tar tillvara på alla de möjligheter som vi har genom exempelvis våra naturresurser, våra basnäringar och vårt gedigna kunnande (inte minst hos de norrländska universiteten) när det gäller att komma ifrån vårt beroende av fossila bränslen för att mota det globala klimathotet. Det vill säga en miljödriven tillväxt.
Sedan behöver vi bland annat regeringens hjälp med verktygen för att kunna förverkliga detta och det främsta verktyget är i mitt tycke, vilket också var ett tydligt budskap till regeringen från dialogmötet i Sundsvall, en utbyggd och välfungerande infrastruktur i norra Sverige och i hela landet!

söndag 22 februari 2009

Vi borde ha nått längre...

Jag har under det senaste halvåret haft förmånen att vara föräldraledig med vår son Hannes (på halvtid) från mitt förtroendeuppdrag som kommunalråd i Härnösands kommun. Även med vår äldste grabb Anton så var jag föräldraledig på deltid från politiken.

Att vara föräldraledig är en fantastisk möjlighet som vi har i Sverige och något som verkligen borde vara en självklarhet att ta del av även bland oss politiker som är pappor. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut för vi ”yrkespolitiker” är de pappor som är minst hemma med barnen upp till 12 års ålder. Endast 3,3 dagar per år medan snittet för alla pappor är 16,4 dagar enligt en undersökning som tidskriften ”Du & Jobbet” låtit göra.

Det finns nog inga enkla förklaringar till detta. Men utifrån mina egna erfarenheter så kan jag konstatera att dels så handlar det (som alltid) om hur man själv prioriterar sin tid, men det handlar också om att omgivningen accepterar att även manliga politiker är föräldrar…

torsdag 19 februari 2009

Ta chansen!

Centerpartister och centersympatisörer i Ångermanland ta nu chansen att diskutera energi- och klimatuppgörelsen med partiets chefsförhandlare, statssekreterare Anna-Karin Alterå.

Lördagen den 21 februari klockan 13.00 på Hotell Höga Kusten.

PS. Självklart är media välkomna

onsdag 18 februari 2009

Fälldinfonden 2009 – Fokus Europa

Som ordförande i Stiftelsen Thorbjörn Fälldins Jubileumsfond, www.falldinfonden.se , vill jag slå ett extra slag för 2009 års stipendium som är på hela 50 000 kronor och har ett fokus på den europeiska demokratins utveckling (sista ansökningsdag är den 31 mars).

Frågorna gällande EU och Europas utveckling blir mer påtaglig för vart år som går. I år lyfts frågan än närmare då det hålls val till Europaparlamentet samt att Sverige vid halvårsskiftet tar över som ordförandeland.

Fälldinfonden har som ändamål att främja den demokratiska utvecklingen. Fonden grundades 2001 och delar årligen ut stipendier till studenter vid Mittuniversitetet. Under 2008 donerade Centerpartiet 2 miljoner kronor till fonden!

måndag 16 februari 2009

Härnösands kommun inför utmaningsrätt!

Utmaningsrätt finns redan i ett femtontal kommuner i Sverige, nu införs den även i Härnösand som första kommun i Västernorrland.

I praktiken innebär utmaningsrätten en möjlighet för anställda i kommunen, privatpersoner, föreningar eller företag att ta över hela eller delar av en kommunal verksamhet, exempelvis ett äldreboende, för att driva den i en annan regi genom att utmana den ansvariga verksamhetsnämnden i kommunen. Nämnden är då skyldig att pröva utmaningen och om den godkänns så ska verksamheten upphandlas och läggas ut på entreprenad.

Utmaningsrätt är ett medel för att stimulera mer alternativa driftformer av kommunal verksamhet (vilket den politiska majoriteten i Härnösands kommun vill göra) för att uppnå ökad valfrihet för brukarna, lägre kostnader och hög kvalitetsutveckling samt ökad stimulans av lokalt företagande.

Kommunstyrelsen besöker företagen

Kommunstyrelsens arbetsutskott kommer framåt att förlägga sina möten ute hos våra företag i kommunen. Vilket är helt i linje med vårt arbete för att utveckla dialogen mellan politiken och företagen i Härnösand. Imorgon tisdag 17 februari, besöker vi Edmolift AB, www.edmolift.se

Norrlands framtid del 2 (forskning)

Mittuniversitets rektor påminnde mig vid en middag i förra veckan om de systemfel som finns och som tyvärr "diskvalificerar" den nya universiteten (däribland Mittuniversitetet), när staten fördelar sina forskningsmedel på ett nytt sätt. Detta är olyckligt när regeringen nu gör den största satsningen någonsin på svensk forskning och innovation!

Det är i grunden positivt att ett nytt resurstilldelningssystem för forskningen är på väg att sjösättas. Äntligen kan vi lämna det kvantitetstänkande som tidigare socialdemokratiska regeringar stått bakom för att istället belöna kvalitet. De direkta anslagen ska nu fördelas utifrån akademins egna kriterier för vad som är god utbildning och forskning och utifrån studenternas egna val.

Men inslag i det nya resurstilldelningssystemet missgynnar tyvärr på ett orättvist sätt de yngsta universiteten. Exempelvis används vetenskapliga publiceringar och citeringar bakåt i tiden som ett kriterium i fördelningssystemet. De unga universiteten kan på tio år omöjligt ha byggt upp en bulk av publiceringar så att de kan konkurrera med de gamla universiteten som i vissa fall bedrivit forskning i flera hundra år.

Vid de unga universiteten bedrivs i dag mycket framgångsrik forskning. Exempelvis bedriver Mittuniversitetet forskning inom skogssektorn i samarbete med SCA och Paper Province. Universiteten spelar en viktig roll för tillväxt och framtidstro i de regioner där de verkar. Det vore mycket olyckligt om det nya resurstilldelningssystemet skulle missgynna de unga universiteten, bara för att de är unga. Det kan inte vara tanken med regeringens nya forskningspolitik. De föreslagna fördelningskriterierna leder till att forskningen koncentreras till tre storstadsområden. Om övriga delar av landet ska kunna utvecklas krävs en satsning på forskning och utveckling som inte strukturellt missgynnar lärosäten utanför storstäderna.

Centerpartiet som en starkt drivande kraft bakom tillkomsten av de nya universitetet runt om i hela landet, behöver nu också ta ett tydligt ansvar i regeringsställning så att den största satsningen någonsin på svensk forskning och innovation också blir verklighet i hela landet!

lördag 14 februari 2009

Norrlands framtid ?!

”Norrlands framtid ?!” var den fundering som Emil Källström väckte och adresserade till mig med flera på sin blogg häromdagen.

Som en av tolv politiska rapportörer i Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu, (hoppsan nu känner man sig nästan som en apostel…), så har jag till och från möjligheten att resonera om ”Norrlandsfrågor” med företrädare för EUs olika institutioner.

Den insikt som jag har fått av detta, är att framgång når vi först när vi lyckas lyfta fram hur vi i Norrland bidrar till Europas tillväxt, vi vinner inte på att framstå som en region i ”fattigdom och elände”.

Även om Norra Sverige kännetecknas av läges- och klimatnackdelar jämfört med EU i övrigt, bidrar regionen med betydande och delvis unika värden i några avseenden till övriga EU:s försörjning och utveckling.

När det gäller förnyelsebara resurser, för att ta ett konkret och i högsta grad aktuellt exempel på dessa mervärden så är sakläget följande;

· De fyra nordligaste länens yta upptas till cirka 65 procent av produktiv skogsmark. Skogen utgör en hörnsten i regionens ekonomi samtidigt som sågade varor, papper och pappersmassa exporteras till övriga länder i EU. Av den svenska nettoexporten av skogsråvarubaserade produkter om totalt cirka 86,7 miljarder kronor under 2000, svarade företag i de fyra nordligaste länen för mer än hälften (Cirka 45 miljarder kronor). En mycket stor del av denna export går till övriga Västeuropa (exklusive Norden), det vill säga i allt väsentligt EU. Detta område är för övrigt ett av de stora underskottsområdena i världen vad gäller papper, pappersmassa och övriga trävaruprodukter.

· Inom EU är Norra Sverige en unik region med sin produktion av vattenkraft som täcker mer än en tredjedel av Sveriges behov av elektrisk energi.

· Även vad gäller förnyelsebara bränslen eller biobränslen är Norra Sverige framstående. Lutar, trädbränsle, returfiber, flis och övriga biobränslen ger dessutom i Sverige ett energitillskott om drygt 80 TWh årligen, varav en mycket stor andel från Norra Sverige. Skogsindustrin är en ledande biobränsleanvändare, och driver även på utvecklingen inom området. De utvecklingsinsatser som genomförs kan i stor utsträckning komma andra regioner till del i syfte att minska EU:s beroende av icke förnyelsebara energislag.

onsdag 11 februari 2009

Europaforum Norra Sverige

Nu är det är dags för det trettonde Europaforum Norra Sverige med Jämtlands län som värd för forumet. Mötesplatsen är Folkets Hus i Östersund den 12-13 februari 2009. Temat blir "Norra Sverige bidrar till Europas tillväxt".

Europaforum Norra Sverige är en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå. Forumet arrangeras cirka två gånger per år. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten om Europapolitiken i de politiska organen i de fyra nordligaste länen samt att påverka denna i de delar den berör norra Sverige. Utgångspunkten är norra Sveriges unika förhållanden med långa avstånd, extrem gleshet och kargt klimat.

Arbetet, som sker i nära samverkan med de fyra länsstyrelserna, inriktas på att stärka den regionala politiska nivåns möjligheter att delta i utformningen av den framtida sammanhållningspolitiken med mera. Ansvaret delas mellan tre rapportörer från varje län, varav jag är en av Västernorrlands rapportörer.

Det känns mycket bra att vi gemensamt i norra Sverige med en röst kan agera på ett tydligt och kraftfullt sätt i de viktiga Europafrågorna, inte minst i år under det svenska ordförandeskapet i EU. Däremot känns det mindre bra att vi ännu inte har mognaden att klarar av detta i politiken i övrigt, som en gemensam region i norra Sverige…

måndag 9 februari 2009

Det krävdes ett extra kommunfullmäktige...

Så var tillsist, efter många om och men samt ett extra kommunfullmäktige, beslutet fattat om att vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun under år 2009 med målet att långsiktigt minska kommunens årliga driftkostnader med 60 miljoner kronor. Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska.

Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett värdigt och professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun. Vår avsikt är därför att avsätta maximalt 50 miljoner kronor för att exempelvis kunna erbjuda kommunens anställda utbildningsinsatser som kan leda till nya arbeten eller pensionslösningar med mera.

Den politiska oppositionen yrkade avslag och reserverade sig mot beslutet. Tyvärr måste jag säga då det hade varit bra för härnösandsborna, om vi hade kunnat stå enade politiskt när det nu gäller att gå från ord till handling för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi i vår kommun.

Nu återstår det att se dels om den kommunala organisationen har den mognad som behövs, och dels om politiken har det mod som krävs för att lotsa detta nödvändiga arbete i land…

söndag 8 februari 2009

Vilken kraft, vilken dynamik i Centerpolitik!

Centerpartiets kommundagar 2009 i Visby är till ända, kort och gott blir min resumé;Vilken kraft, vilken dynamik i Centerpolitik!

Det fattas bara annat när man förenar 400 av landets ledande centerpartister i diskussioner om bl a energi, klimat och Europapolitik, och det känns mycket bra att vi äntligen lyckas sätta både vårt fokus och medias bild på vad vi vill i politiken och inte på vad vi inte vill…

torsdag 5 februari 2009

Alla vinner på en ekonomi i balans

Härnösands kommuns bokslut för 2008 visar på ett positivt resultat med 4 miljoner kronor. Trots att prognoserna under året pekade på stora underskott, så kan vi som politisk majoritet (Moderaterna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna) vara stolta över det ekonomiska utfallet i kommunen för år 2008. Framför allt för det omfattande omstruktureringsarbete som skolan genomfört, som nu innebär att satsningar kan ske på den pedagogiska verksamheten. Dessutom för att kommunen nu i stort sett är skuldfri, varje härnösandsbo är endast skyldig cirka 50 kronor!

För den delen ska vi inte vara nöjda för Härnösands kommun har fortfarande långt kvar för att nå en ekonomi som långsiktigt är i balans. Inte minst det av ett politiskt enigt kommunfullmäktige fastställda målet om ett positivt resultat på minst 20 miljoner kronor årligen för kommunen från 2009 och framåt, detta för en omslutning på drygt 1,2 miljarder kronor per år.

Vi ser dagligen konsekvenserna av finanskrisen och lågkonjunkturen genom omfattande varsel och neddragningar inom såväl privat som offentlig verksamhet, exempelvis nu senast inom Landstinget Västernorrland. Det krävs därför en beredskap framåt för att möta situationen på arbetsmarknaden.

Kommunen har ett antal kärnverksamheter som kräver en allt större andel av intäkterna, som i huvudsak är skatter och statsbidrag. Vi ska kunna erbjuda våra unga en bra plattform att bygga en framtid på och vi ska kunna erbjuda en växande grupp äldre en värdig tillvaro på ålderns höst.

Som förtroendevalda i Härnösands kommun måste vi i ett sådant läge ta vårt ansvar, oavsett partipolitisk tillhörighet och om vi är i majoritetsställning eller i opposition.

Därför är det angeläget att omgående vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun med målet att långsiktigt minska kommunens årliga driftkostnader med 60 miljoner kronor. Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska.

Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett värdigt och professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun. Vår avsikt är därför att avsätta maximalt 50 miljoner kronor för att exempelvis kunna erbjuda kommunens anställda utbildningsinsatser som kan leda till nya arbeten eller pensionslösningar med mera.

Alliansregeringen förstärker budgeten hos landets kommuner och landsting med 9 miljarder under 2009 och 12 miljarder under 2010. Men det är inte i form av paket med snören och rosetter som delas ut av statsråd, utan resultatet av omläggningen av skattepolitiken. Exempelvis genom sänkningar av arbetsgivaravgiften, som enbart för Härnösands kommuns del innebär en direkt förstärkning med 6 miljoner kronor i år och som dessutom sänker kostnaderna för Härnösands företagare.

Naturligtvis finns det förväntningar även hos oss om ytterligare insatser från regeringen som riktar sig till kommunerna, dessutom är vi beredda att också göra vår egen hemläxa i vår egen kommun.

Vi i den politiska majoriteten tar vårt ansvar idag, för vi kan inte fortsätta att år efter år skjuta kommunens problem med en ekonomi i obalans framför oss.

Därför hade det också varit bra, för härnösandsborna, om vi hade kunnat stå enade politiskt när det nu gäller att gå från ord till handling för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi i vår kommun.

Vi välkomnar den politiska oppositionen (Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet) att aktivt delta och bidra i arbetet med de särskilda omställnings-åtgärderna i Härnösands kommun under år 2009.

Energiöverenskommelsen är en framgång för klimatet och Centerpartiet

Alliansens överenskommelse idag ger Sverige den mest ambitiösa energi- och klimatpolitiken i hela Europa, med högt ställda mål för att bryta beroendet av fossil energi, exempelvis ska 50 procent av landets energianvändning bli förnybar. Det ökar konkurrenskraften, stärker försörjningstryggheten och möter klimathotet.

Även om Centerpartiet allt sedan 1970-talet och även idag anser att kärnkraften ska fasas ut, så är det också ett faktum att den fortfarande är en betydande del av vår elförsörjning. Denna unika energiöverenskommelse, som jag hoppas att även Socialdemokraterna är beredd att ansluta sig till, betonar vikten av att elförsörjningen framöver inte bara vilar på kärnkraft och vattenkraft, utan även på ett starkt tredje ben – den förnybara energin som exempelvis vindkraft och bioenergi. Detta är en framgång för klimatet och Centerpartiet som också rejält minskar beroendet av kärnkraften för vår svenska elförsörjning framåt.

onsdag 4 februari 2009

Självklart universitetsstad även vid en regionbildning

Svar på insändaren i Tidningen Ångermanland
"Kan Mittuniversitetet vara kvar i Härnösand, om regionindelningen blir verklig?"

Tillkomsten av landets första nätverkshögskola Mitthögskolan numera Mittuniversitetet samt Centerpartiets betydelse för detta och för den statliga satsning som skedde under 1990-talet på en uppbyggnad av de små- och medelstora högskolorna runt om i landet känner jag väl till utan att behöva studera historiker. Skälet till detta är bl a att jag hade förmånen att vara delaktig i processen i egenskap av studeranderepresentant i högskolestyrelsen vid själva bildandet av Mitthögskolan.

De offentliga aktörerna i Västernorrland och Jämtland har genom åren ekonomiskt bidragit till uppbyggnaden av den akademiska miljön vid dagens Mittuniversitet, men framför allt så har EUs strukturfonder och forskningsprogram kunnat bidra med mångmiljonbelopp i euro.

Här ser vi också en av grundstenarna i regionfrågan. Hur vi ska bli konkurrenskraftiga i en globaliserad värld och även hur vi ska kunna bidra till Europas utveckling. Ett synsätt som borde ligga till grund även för residensstaden Härnösands och vårt läns/regions utvecklingsarbete framåt. Detta är också ett tydligt argument för att både jag personligen och en majoritet av centerpartisterna i Västernorrland vill att vi ska ta steget fullt ut och bilda en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige.

Jag har förståelse för universitetsrektors synsätt i regionfrågan men Mittuniversitetets framtid i Härnösand avgörs knappast av dagens eller morgondagens läns/regiongränser, utan det handlar uteslutande om att vara attraktiv och konkurrenskraftig som universitetsstad och lärosäte i ett nationellt och internationellt perspektiv.

Därför tar nu också Härnösands kommun (i varje fall den politiska majoriteten där Centerpartiet ingår) ett tydligt ansvar för utvecklingen framåt och satsar drygt 10 miljoner kronor ytterligare under de kommande fyra åren. I ett gemensamt arbete med Mittuniversitetet som själva satsar drygt 30 miljoner kronor extra. Vår gemensamma målsättning är att utveckla den akademiska miljön vid Campus Härnösand och framför allt att stärka lärarutbildningen.

PS. Grundskolans omorganisation i Härnösand har hittills medfört att lokalkostnaderna minskat med närmare 5 miljoner kronor/årligen (inkl ombyggnationer), resurser som omfördelas till pedagogisk verksamhet. Vissa tycks tvivla på detta. Jag vill därför föreslå att ni som är intresserade av fakta i ärendet följer den presentation som kommer att ske av skolchefen vid nästa ordinarie kommunfullmäktige möte i Härnösand måndagen den 23 februari klockan 18.30.

tisdag 3 februari 2009

Nyföretagandet ökar

I tider av finanskriser och lågkonjuktur visas det trots allt framtidshopp i Härnösand när nyföretagandet ökar för tredje året i följd, + 6,4 %. 133 nystartade företag under 2008.
Det är en bekräftelse på att näringslivsklimatet i vår kommun utvecklas år rätt håll, vilket känns mycket bra!