måndag 16 februari 2009

Norrlands framtid del 2 (forskning)

Mittuniversitets rektor påminnde mig vid en middag i förra veckan om de systemfel som finns och som tyvärr "diskvalificerar" den nya universiteten (däribland Mittuniversitetet), när staten fördelar sina forskningsmedel på ett nytt sätt. Detta är olyckligt när regeringen nu gör den största satsningen någonsin på svensk forskning och innovation!

Det är i grunden positivt att ett nytt resurstilldelningssystem för forskningen är på väg att sjösättas. Äntligen kan vi lämna det kvantitetstänkande som tidigare socialdemokratiska regeringar stått bakom för att istället belöna kvalitet. De direkta anslagen ska nu fördelas utifrån akademins egna kriterier för vad som är god utbildning och forskning och utifrån studenternas egna val.

Men inslag i det nya resurstilldelningssystemet missgynnar tyvärr på ett orättvist sätt de yngsta universiteten. Exempelvis används vetenskapliga publiceringar och citeringar bakåt i tiden som ett kriterium i fördelningssystemet. De unga universiteten kan på tio år omöjligt ha byggt upp en bulk av publiceringar så att de kan konkurrera med de gamla universiteten som i vissa fall bedrivit forskning i flera hundra år.

Vid de unga universiteten bedrivs i dag mycket framgångsrik forskning. Exempelvis bedriver Mittuniversitetet forskning inom skogssektorn i samarbete med SCA och Paper Province. Universiteten spelar en viktig roll för tillväxt och framtidstro i de regioner där de verkar. Det vore mycket olyckligt om det nya resurstilldelningssystemet skulle missgynna de unga universiteten, bara för att de är unga. Det kan inte vara tanken med regeringens nya forskningspolitik. De föreslagna fördelningskriterierna leder till att forskningen koncentreras till tre storstadsområden. Om övriga delar av landet ska kunna utvecklas krävs en satsning på forskning och utveckling som inte strukturellt missgynnar lärosäten utanför storstäderna.

Centerpartiet som en starkt drivande kraft bakom tillkomsten av de nya universitetet runt om i hela landet, behöver nu också ta ett tydligt ansvar i regeringsställning så att den största satsningen någonsin på svensk forskning och innovation också blir verklighet i hela landet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar