måndag 9 februari 2009

Det krävdes ett extra kommunfullmäktige...

Så var tillsist, efter många om och men samt ett extra kommunfullmäktige, beslutet fattat om att vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun under år 2009 med målet att långsiktigt minska kommunens årliga driftkostnader med 60 miljoner kronor. Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska.

Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett värdigt och professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun. Vår avsikt är därför att avsätta maximalt 50 miljoner kronor för att exempelvis kunna erbjuda kommunens anställda utbildningsinsatser som kan leda till nya arbeten eller pensionslösningar med mera.

Den politiska oppositionen yrkade avslag och reserverade sig mot beslutet. Tyvärr måste jag säga då det hade varit bra för härnösandsborna, om vi hade kunnat stå enade politiskt när det nu gäller att gå från ord till handling för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi i vår kommun.

Nu återstår det att se dels om den kommunala organisationen har den mognad som behövs, och dels om politiken har det mod som krävs för att lotsa detta nödvändiga arbete i land…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar