Härnösands kommuns bokslut för 2008 visar på ett positivt resultat med 4 miljoner kronor. Trots att prognoserna under året pekade på stora underskott, så kan vi som politisk majoritet (Moderaterna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna) vara stolta över det ekonomiska utfallet i kommunen för år 2008. Framför allt för det omfattande omstruktureringsarbete som skolan genomfört, som nu innebär att satsningar kan ske på den pedagogiska verksamheten. Dessutom för att kommunen nu i stort sett är skuldfri, varje härnösandsbo är endast skyldig cirka 50 kronor!
För den delen ska vi inte vara nöjda för Härnösands kommun har fortfarande långt kvar för att nå en ekonomi som långsiktigt är i balans. Inte minst det av ett politiskt enigt kommunfullmäktige fastställda målet om ett positivt resultat på minst 20 miljoner kronor årligen för kommunen från 2009 och framåt, detta för en omslutning på drygt 1,2 miljarder kronor per år.
Vi ser dagligen konsekvenserna av finanskrisen och lågkonjunkturen genom omfattande varsel och neddragningar inom såväl privat som offentlig verksamhet, exempelvis nu senast inom Landstinget Västernorrland. Det krävs därför en beredskap framåt för att möta situationen på arbetsmarknaden.
Kommunen har ett antal kärnverksamheter som kräver en allt större andel av intäkterna, som i huvudsak är skatter och statsbidrag. Vi ska kunna erbjuda våra unga en bra plattform att bygga en framtid på och vi ska kunna erbjuda en växande grupp äldre en värdig tillvaro på ålderns höst.
Som förtroendevalda i Härnösands kommun måste vi i ett sådant läge ta vårt ansvar, oavsett partipolitisk tillhörighet och om vi är i majoritetsställning eller i opposition.
Därför är det angeläget att omgående vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun med målet att långsiktigt minska kommunens årliga driftkostnader med 60 miljoner kronor. Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska.
Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett värdigt och professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun. Vår avsikt är därför att avsätta maximalt 50 miljoner kronor för att exempelvis kunna erbjuda kommunens anställda utbildningsinsatser som kan leda till nya arbeten eller pensionslösningar med mera.
Alliansregeringen förstärker budgeten hos landets kommuner och landsting med 9 miljarder under 2009 och 12 miljarder under 2010. Men det är inte i form av paket med snören och rosetter som delas ut av statsråd, utan resultatet av omläggningen av skattepolitiken. Exempelvis genom sänkningar av arbetsgivaravgiften, som enbart för Härnösands kommuns del innebär en direkt förstärkning med 6 miljoner kronor i år och som dessutom sänker kostnaderna för Härnösands företagare.
Naturligtvis finns det förväntningar även hos oss om ytterligare insatser från regeringen som riktar sig till kommunerna, dessutom är vi beredda att också göra vår egen hemläxa i vår egen kommun.
Vi i den politiska majoriteten tar vårt ansvar idag, för vi kan inte fortsätta att år efter år skjuta kommunens problem med en ekonomi i obalans framför oss.
Därför hade det också varit bra, för härnösandsborna, om vi hade kunnat stå enade politiskt när det nu gäller att gå från ord till handling för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi i vår kommun.
Vi välkomnar den politiska oppositionen (Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet) att aktivt delta och bidra i arbetet med de särskilda omställnings-åtgärderna i Härnösands kommun under år 2009.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar