onsdag 4 februari 2009

Självklart universitetsstad även vid en regionbildning

Svar på insändaren i Tidningen Ångermanland
"Kan Mittuniversitetet vara kvar i Härnösand, om regionindelningen blir verklig?"

Tillkomsten av landets första nätverkshögskola Mitthögskolan numera Mittuniversitetet samt Centerpartiets betydelse för detta och för den statliga satsning som skedde under 1990-talet på en uppbyggnad av de små- och medelstora högskolorna runt om i landet känner jag väl till utan att behöva studera historiker. Skälet till detta är bl a att jag hade förmånen att vara delaktig i processen i egenskap av studeranderepresentant i högskolestyrelsen vid själva bildandet av Mitthögskolan.

De offentliga aktörerna i Västernorrland och Jämtland har genom åren ekonomiskt bidragit till uppbyggnaden av den akademiska miljön vid dagens Mittuniversitet, men framför allt så har EUs strukturfonder och forskningsprogram kunnat bidra med mångmiljonbelopp i euro.

Här ser vi också en av grundstenarna i regionfrågan. Hur vi ska bli konkurrenskraftiga i en globaliserad värld och även hur vi ska kunna bidra till Europas utveckling. Ett synsätt som borde ligga till grund även för residensstaden Härnösands och vårt läns/regions utvecklingsarbete framåt. Detta är också ett tydligt argument för att både jag personligen och en majoritet av centerpartisterna i Västernorrland vill att vi ska ta steget fullt ut och bilda en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige.

Jag har förståelse för universitetsrektors synsätt i regionfrågan men Mittuniversitetets framtid i Härnösand avgörs knappast av dagens eller morgondagens läns/regiongränser, utan det handlar uteslutande om att vara attraktiv och konkurrenskraftig som universitetsstad och lärosäte i ett nationellt och internationellt perspektiv.

Därför tar nu också Härnösands kommun (i varje fall den politiska majoriteten där Centerpartiet ingår) ett tydligt ansvar för utvecklingen framåt och satsar drygt 10 miljoner kronor ytterligare under de kommande fyra åren. I ett gemensamt arbete med Mittuniversitetet som själva satsar drygt 30 miljoner kronor extra. Vår gemensamma målsättning är att utveckla den akademiska miljön vid Campus Härnösand och framför allt att stärka lärarutbildningen.

PS. Grundskolans omorganisation i Härnösand har hittills medfört att lokalkostnaderna minskat med närmare 5 miljoner kronor/årligen (inkl ombyggnationer), resurser som omfördelas till pedagogisk verksamhet. Vissa tycks tvivla på detta. Jag vill därför föreslå att ni som är intresserade av fakta i ärendet följer den presentation som kommer att ske av skolchefen vid nästa ordinarie kommunfullmäktige möte i Härnösand måndagen den 23 februari klockan 18.30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar