måndag 5 januari 2009

Gott nytt 2009

Så har vi firat in nyåret 2009. De flesta av oss i Härnösand och i Sverige har gjort detta med fest, god mat och dryck, tillsammans med vänner i glädje och gemenskap.

Men vi har nog alla också ägnat, i varje fall något litet ögonblick, till eftertanke över det år som gått. Vad har hänt i världen under 2008? Vad har skett där vi själva bor och verkar? Vad kommer jag att ta med mig av personliga händelser under året? Somligt är mörker och somligt är ljus!

Forrest Gump, en känd filmpersonlighet spelad av Tom Hanks, myntade uttrycket "Life is like a box of chocolate. You never know what your gonna get". ”Livet är som en chokladkartong. Du vet aldrig vad du får." Jag skulle tro att de flesta av oss nog har sett en rödvit Aladdinask de senaste veckorna. Ni vet, två lager med blandade chokladpraliner, ljusa och mörka.

Själv föredrar jag de ljusa chokladbitarna, det verkar de flesta andra också göra, för det är ofta så att just de mörka bitarna blir kvar till sist. Och precis som ni säkert har sett i reklamfilmen så är det upptill var och ens eget samvete att plocka godbitarna ur det andra lagret innan det först är slut.

Nu är livet inte en chokladask. Precis som Forrest Gump säger, så plockar vi nog slumpartat både godbitar och besvikelser ur livet. Eller går det kanske att hoppa över de mörka bitarna och bara ta det ljusa, goda? De flesta av oss skulle nog ändå svara nej på den frågan.

Och miljontals människor runt om på vår jord har inte ens haft någon valmöjlighet för också under år 2008 drabbades världen av naturkatastrofer, krig och fattigdom.

Vi minns rubrikerna, vi minns människorna, vi minns oroligheterna. De ständiga hoten mot miljön, de ständiga hoten mot demokratin, de ständiga hoten mot människovärdet.


Likväl så finns ändå ljuset där någonstans och nog kan det anas även i stunder av mörker. För som skalden Bo Setterlind skrev;

Var rädd om livet, det ska glädja dig,

var rädd om ljuset, det ska leda dig.

Var rädd om mörkret, det ska skydda dig,

var rädd om slutet, det ska rädda dig!


Nu har vi precis öppnat 2009 års Aladdinask och visst tåls det att fundera över vad den globala finanskrisen och lågkonjukturen kan innebära i vardagen för oss som bor och verkar i Härnösand och i Sverige. Men vi ska också komma ihåg att vi har så mycket godare förutsättningar än de flesta på vår jord för en fortsatt positiv utveckling framåt.

Det är egentligen endast en fråga om tro, en framtidstro hos alla, hos våra privata företag, offentliga myndigheter, ideella aktörer, föreningslivet och inte minst hos den enskilde individen. Samtidigt innebär det också ett ansvar hos var och en av oss att visa medmänsklighet och inte minst solidaritet med alla de miljontals människor runt om i världen som idag saknar tro på en ljusare framtid.


Jag vill tillsist, önska er alla ett riktigt Gott nytt år 2009 och bär gärna med er dessa avslutande strofer av Bo Setterlind under året som kommer;

Låt oss ge varandra tid,

låt oss göra famnen vid,

låt oss älska, låt oss sjunga,

inte hålla tand för tunga,

låt oss skratta, låt oss leka,

låt oss sorgerna beveka,

låt oss jaga tvivlen bort,

livet är så gränslöst kort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar