fredag 23 januari 2009

Alternativen är entreprenad eller fortsatt kommunal regi

Svar på insändaren ”Låt oss få prova intraprenad” i TÅ 2009-01-22

Härnösand kommun driver en omfattande verksamhet och huvuddelen sker i egen regi. Den politiska majoriteten (m, c, sjv, fp och kd) vill öppna upp vissa områden inom kommunens egna verksamheter för alternativa driftformer och andra utförare, som ett komplement till kommunal förvaltning.

Utifrån kommunfullmäktiges beslut 2007-04-23, § 48, är därför en grundläggande princip i Härnösands kommun att alternativa driftformer skall övervägas i all kommunal verksamhet, med undantag för myndighetsutövning, viss lagstyrd verksamhet och strategisk verksamhet.

De huvudsakliga motiven för att utveckla alternativa driftformer är att uppnå ökad valfrihet för brukarna, lägre kostnader och hög kvalitetsutveckling samt ökad stimulans av lokalt företagande.

Intraprenad (egenregianbud) är en form av alternativ driftform, som i många fall är ett första steg till en entreprenadisering av en verksamhet. Om en intraprenad ska genomföras så ska den på något väsentligt sätt skapar tydliga mervärden i form av;
• ökad valfrihet för brukarna
• ökat engagemang och ökad delaktighet
• bättre kvalitet
• bättre tillgänglighet
• bättre arbetsmiljö
• lägre kostnader

Den politiska majoriteten i kommunstyrelsen har gjort bedömningen att en intraprenad av den nuvarande kostenheten inte ger några tydliga mervärden som inte skulle kunna uppnås om verksamheten antingen kvarstår i kommunal regi eller entreprenadiseras. Den politiska majoriteten valde därför att redan i ett tidigt skede i processen och av tydlighet till berörd personal, fatta beslutet att en intraprenad inte är aktuellt i detta fall.

Det som nu sker är att ett handlingsprogram ska upprättas och själva upphandlingsprocessen påbörjas, i vilka bland annat personalfrågor, kvalitetsfrågor och ekonomiska frågor ska klarläggas. Därefter fattas, under första halvåret 2009, ett definitivt beslut av kommunstyrelsen om hela eller delar av kommunens kostverksamhet ska läggas ut på entreprenad eller fortsatt kvarstå i kommunal regi, vilket också är ett alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar