måndag 12 januari 2009

En ekonomi i obalans

De senaste månadernas rapporter om vikande konjunktur och sämre ekonomiska förutsättningar har lett till drastiska åtgärder hos banker, myndigheter, företag men också i kommuner runt om oss.

Vidare redovisar Härnösands kommun i sina ekonomiska prognoser en ekonomi i obalans. År 2009 i storleksordningen minus 45-50 mkr, vilket ska ställas i relation till det av kommunfullmäktige fastställda målet på ett resultat på minst 20 mkr årligen. Detta för en ekonomisk omslutning för kommunen på cirka 1 200 mkr/årligen.

Som förtroendevalda i Härnösands kommun måste vi i ett sådant läge ta vårt ansvar. Vi har ett antal kärnverksamheter som kräver sin andel av krympande resurser. Vi ska kunna erbjuda våra unga en bra plattform att bygga en framtid på och vi ska kunna erbjuda en växande grupp äldre en värdig tillvaro på ålderns höst. För att klara detta måste vi både utveckla verksamheten och skapa större effektivitet.

Därför är det angeläget att nu vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun under år 2009 med målet att långsiktigt minska kommunens driftkostnader med 60 mkr. Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska. Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun.

Naturligtvis vore det önskvärt om även staten tog sitt ansvar för den bekymmersamma ekonomiska situationen i många av landets kommuner, genom att exempelvis värdesäkra statsbidragen.

Men vi förtroendevalda i Härnösand måste ändå våga ta vårt ansvar idag genom nödvändiga strukturella grepp och inte fortsätta att varje år med generella ”osthyvlingar” av all kommunal verksamhet (procentuella besparingar) skjuta kommunens problem med en ekonomi i obalans framför oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar