måndag 19 januari 2009

Ekonomiska prognoser...

Härnösands kommuns bokslut för 2008, som imorgon presenteras, visar på ett positivt resultat med cirka 4 miljoner kronor, detta känns bra.

Inte minst utifrån att de ekonomiska prognoserna under året har pekat på stora underskott, så kan vi som politiska majoritet vara stolta över det ekonomiska utfallet för 2008 (framför allt för det omfattande omstruktureringsarbete som skolan genomfört och för att kommunen nu i stort sett är skuldfri). Men för den delen ska vi inte vara nöjda för Härnösands kommun är fortfarande långt ifrån målet för att nå en ekonomi i balans. Därtill är det otillfredsställande att Härnösand fortfarande har en av landets högsta kommunalskatter.

Därför är det nu angeläget att vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun under år 2009 med målet att långsiktigt minska kommunens driftkostnader med 60 miljoner kronor (för en omslutning på cirka 1,2 miljarder kronor). Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska, samt att arbetet med alternativa driftformer kommer att intensifieras.

Naturligtvis finns det förväntningar om att även staten tar sitt ansvar för det allvarliga ekonomiska läget inte bara i Härnösand, utan i många av landets kommuner, genom att värdesäkra statsbidragen. Vilket också den politiska ledningen för Sveriges kommuner och landsting tydligt har markerat till regeringen under den senaste veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar