fredag 30 januari 2009

Stora Landsbygdspriset 2009?

Mackdöden på landsbygden drar som en farsot fram över hela landet, bara i Västernorrland hotas nu flera mackar av nedläggning av de stora bensinjättarna, exempelvis i Nordingrå. Men visst kan det finnas botemedel, i form av lokalt engagemang. I min hembygd i Stigsjö, Härnösand så nystartades för ett drygt år sedan den nedlagda lanthandeln, en satsning av privatpersoner i bygden som har visat sig framgångsrik.

Imorgon lördag 31 januari, får bygden en ny injektion framåt då bymacken i Stigsjö öppnar på nytt (det är närmare ett decennium sedan bensinmacken stängde). 160 privatpersoner (däribland en annan) och 20 lokala företag i nybildade Stigsjö Bränsle ekonomisk förening står bakom bedriften. Även Härnösand kommun har bidragit med 20 000 kronor i landsbygdsutvecklingsmedel. Första bilen att invigningstanka blir Y1:an med landshövding Bo Källstrand

Såväl som ordförande i Stigsjö intresseförening som kommunalråd i Härnösands kommun så är jag stolt över den åstadkommation och den framtidsmedicin som återigen visas av boende och företagare i Stigsjöbygden (som för övrigt har utsetts till årets bygd i kommunen). Jag kan nog tycka att tidningen Lands Stora Landsbygdspris borde kunna ligga inom räckhåll i år. Egentligen vet jag inte vem det passar sig bäst för mig att citera vid invigningen imorgon, barnens favorit Byggare Bob eller USA:s nye president Barack Obama. Hur som helst blir budskapet detsamma; – Yes, we can!

onsdag 28 januari 2009

En framgång för demokratin, regionerna och Centerpartiet

Äntligen så ger regeringen nu klartecken för regionbildning i norra Sverige, om än först år 2015.

Alliansens eniga besked slår en gång för alla fast vikten en direktvald regional nivå med beskattningsrätt och ett huvudansvar för de regionala utvecklingsfrågorna.

Detta är en framgång för demokratin, regionerna och Centerpartiet som drivit dessa frågor sedan 1960-talet.

Nu finns både ett mandat och en tidsplan för en fortsatt regionalisering av Sverige. Kammarkollegiet får regeringens uppdrag att analysera de ansökningar om regionbildning som lämnas in. Konsekvensanalyser som blir avgörande för hur de nya regionerna kan formas geografiskt. Min förhoppning är att vi kan ta steget fullt ut och bilda en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige.

Även behovet av en geografisk samordning av statens myndigheter och bolag med de folkvalda regionerna lyfts nu särskilt fram av regeringen, vilket är en nödvändighet utifrån den regionala röra som råder.

Alliansens besked idag ger, i mitt tycke, definitivt Härnösand alla förutsättningar som behövs för att framåt fortsatt fungera som residensstad och administrativt centrum vid den regionreform som nu äntligen kommer att ske i Sverige.

tisdag 27 januari 2009

40 miljoner i extra satsningar på lärarutbildning

Härnösand är en av landets äldsta universitetsstäder, men vårt Mittuniversitet är samtidigt ett av landets yngsta.

Regeringen ökar anslagen till forskning, vilket är mycket glädjande. Men tyvärr värderas inte de nya universitetens forskning på ett rättvist sätt i förhållande till de äldre och väletablerade universiteten när staten ska fördela sina forskningsmedel.

Härnösands kommun (i varje fall den politiska majoriteten…), tar nu ett tydligt ansvar för utvecklingen framåt och satsar drygt 10 miljoner kronor ytterligare under de kommande fyra åren. Detta i ett gemensamt arbete med Mittuniversitetet som själva satsar drygt 30 miljoner kronor extra.

Vår gemensamma målsättning är att utveckla den akademiska miljön vid Campus Härnösand och framför allt att stärka lärarutbildningen!

måndag 26 januari 2009

Positivt bokslut för 2008

Härnösands kommuns preliminära bokslut för 2008, visar på ett positivt resultat med cirka 4 miljoner kronor, detta känns bra.

Inte minst utifrån att de ekonomiska prognoserna under året har pekat på stora underskott, så kan vi som politiska majoritet vara stolta över det ekonomiska utfallet för 2008 (framför allt för det omfattande omstruktureringsarbete som skolan genomfört och för att kommunen nu i stort sett är skuldfri).

Men för den delen ska vi inte vara nöjda för Härnösands kommun är fortfarande långt ifrån målet för att nå en ekonomi i balans. Därtill är det otillfredsställande att Härnösand fortfarande har en av landets högsta kommunalskatter.

fredag 23 januari 2009

Alternativen är entreprenad eller fortsatt kommunal regi

Svar på insändaren ”Låt oss få prova intraprenad” i TÅ 2009-01-22

Härnösand kommun driver en omfattande verksamhet och huvuddelen sker i egen regi. Den politiska majoriteten (m, c, sjv, fp och kd) vill öppna upp vissa områden inom kommunens egna verksamheter för alternativa driftformer och andra utförare, som ett komplement till kommunal förvaltning.

Utifrån kommunfullmäktiges beslut 2007-04-23, § 48, är därför en grundläggande princip i Härnösands kommun att alternativa driftformer skall övervägas i all kommunal verksamhet, med undantag för myndighetsutövning, viss lagstyrd verksamhet och strategisk verksamhet.

De huvudsakliga motiven för att utveckla alternativa driftformer är att uppnå ökad valfrihet för brukarna, lägre kostnader och hög kvalitetsutveckling samt ökad stimulans av lokalt företagande.

Intraprenad (egenregianbud) är en form av alternativ driftform, som i många fall är ett första steg till en entreprenadisering av en verksamhet. Om en intraprenad ska genomföras så ska den på något väsentligt sätt skapar tydliga mervärden i form av;
• ökad valfrihet för brukarna
• ökat engagemang och ökad delaktighet
• bättre kvalitet
• bättre tillgänglighet
• bättre arbetsmiljö
• lägre kostnader

Den politiska majoriteten i kommunstyrelsen har gjort bedömningen att en intraprenad av den nuvarande kostenheten inte ger några tydliga mervärden som inte skulle kunna uppnås om verksamheten antingen kvarstår i kommunal regi eller entreprenadiseras. Den politiska majoriteten valde därför att redan i ett tidigt skede i processen och av tydlighet till berörd personal, fatta beslutet att en intraprenad inte är aktuellt i detta fall.

Det som nu sker är att ett handlingsprogram ska upprättas och själva upphandlingsprocessen påbörjas, i vilka bland annat personalfrågor, kvalitetsfrågor och ekonomiska frågor ska klarläggas. Därefter fattas, under första halvåret 2009, ett definitivt beslut av kommunstyrelsen om hela eller delar av kommunens kostverksamhet ska läggas ut på entreprenad eller fortsatt kvarstå i kommunal regi, vilket också är ett alternativ.

onsdag 21 januari 2009

Yes, we can!

Jag hade tyvärr inte möjlighet att följa Barack Obamas installation som USA:s 44 president, då den kommunal politiska vardagen kallade.

Förväntningarna på president Obama är mycket stora såväl i USA som runt om i hela världen och jag tycker att hans välbalanserade och bejublade installationstal (som jag har tagit del av i efterhand), skickar helt rätt signaler till såväl det amerikanska folket som oss svenskar om vilka gemensamma utmaningar som väntar.

Amerikas, vårt och hela världens enkla svar på Barack Obamas ”statement” i sitt tal;
”Idag säger jag till er att utmaningarna vi står inför är verkliga. De är allvarliga och de är många. Det kommer inte att övervinnas lätt eller inom kort. Men det ska ni veta Amerika – de kommer att övervinnas.”,
ska självklart och med ett tydligt fokus framåt vara Yes, we can!

måndag 19 januari 2009

Ekonomiska prognoser...

Härnösands kommuns bokslut för 2008, som imorgon presenteras, visar på ett positivt resultat med cirka 4 miljoner kronor, detta känns bra.

Inte minst utifrån att de ekonomiska prognoserna under året har pekat på stora underskott, så kan vi som politiska majoritet vara stolta över det ekonomiska utfallet för 2008 (framför allt för det omfattande omstruktureringsarbete som skolan genomfört och för att kommunen nu i stort sett är skuldfri). Men för den delen ska vi inte vara nöjda för Härnösands kommun är fortfarande långt ifrån målet för att nå en ekonomi i balans. Därtill är det otillfredsställande att Härnösand fortfarande har en av landets högsta kommunalskatter.

Därför är det nu angeläget att vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun under år 2009 med målet att långsiktigt minska kommunens driftkostnader med 60 miljoner kronor (för en omslutning på cirka 1,2 miljarder kronor). Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska, samt att arbetet med alternativa driftformer kommer att intensifieras.

Naturligtvis finns det förväntningar om att även staten tar sitt ansvar för det allvarliga ekonomiska läget inte bara i Härnösand, utan i många av landets kommuner, genom att värdesäkra statsbidragen. Vilket också den politiska ledningen för Sveriges kommuner och landsting tydligt har markerat till regeringen under den senaste veckan.

Årets kvinnliga idrottare

Cyklisten Emma Johansson (tävlande för Härnösands cykelklubb) är en verklig förebild för våra idrottande ungdomar i Härnösand och Ådalen. Silvermedaljör vid OS i Peking i somras , och idag utsedd till "Årets kvinnliga idrottare" i Sverige.

Stort grattis Emma! Vi är stolta över vårt samarbete med dig som Ambassadör för Härnösand.

fredag 16 januari 2009

Regeringen skapar möjligheter för attraktivt boende vid Höga kusten

Regeringen med miljöminister Andreas Carlgren (c) i spetsen ger nu Härnösand stora möjligheter för att fortsätta utveckla attraktiva boendemiljöer vid Höga kusten. Höga kusten är vår regions starkaste varumärke nationellt och internationellt, och efterfrågan av strandnära boende ökar allt mer i vår kommun. Nu ger äntligen regeringen kommunerna och intresserade exploatörer de verktyg vi behöver.

Torsdagen den 15 januari beslutade regeringen om att skicka remiss till lagrådet gällande nya regler för strandskyddet i Sverige

- Regeringen förstärker skyddet för de mest skyddsvärda områdena med högt exploateringstryck, samtidigt som regler införs som gör det möjligt att runt om i landet att skapa attraktiva boendemiljöer i kommuner med liten befolkningsmängd och långa obyggda stränder, säger miljöminister Andreas Carlgren (c).

Höga kusten har en stor utvecklingspotential, inte minst inom turismen, därför känns det särskilt roligt att Lotsstugan i Härnösand igår vann kategorin boende i regionens nyinstiftade pris ”Värdsbäst” till aktörer inom besöksnäringen . Ett stort grattis till Lotsstugans ägare och medarbetare. Motiveringen till priset ”… Ett högklassigt läge och boende där värdskap är fast förankrat i såväl de arkitektritade väggarna som i själ och hjärta.”, kan i mitt tycke mycket väl få vara vägledande för den fortsatta utvecklingen av attraktiva boendemiljöer, för såväl besökare som bofasta i Härnösands kommun.

torsdag 15 januari 2009

Härnösand är en utbildningstad för framtiden

Härnösand har sedan 1600-talet varit ett starkt säte för utbildning i Norrland, under senare år har det tyvärr funnits många tvivlare till om Härnösand är en utbildningsstad för framtiden.

Enbart idag, torsdagen den 15 januari 2009, kan vi se flera konkreta exempel i media med mera på att Härnösand har en stark utbildningsplattform för 2000-talet, vilket känns mycket tillfredställande.

Om vi börjar på grundskolenivå, så offentliggjorde idag skolnämndens ordförande Ingrid Flodin (c) att de genomförda lokalförändringarna inom grundskolan, nu innebär att skolverksamheten stärks med cirka 5 miljoner kronor under år 2009!

När det gäller gymnasieskolan så offentliggjorde idag Skolverket att av totalt 100 sökande så har Härnösands gymnasiums naturvetenskapliga program, som en av tio skolor i hela landet, utvalds till försöket med riksrekryterande gymnasiala spetsutbildningar!

Tillsist när det gäller högre utbildning och forskning, så kan vi idag också offentliggöra att Härnösands kommun kommer att satsa drygt 10 miljoner kronor under de kommande fyra åren i ett gemensamt arbete med Mittuniversitetet (som även de satsar miljonbelopp), för att stärka Campus Härnösand och framför allt lärarutbildningen!

Med den pedagogisk bakgrund man har så hoppas jag att idag, den 15 januari 2009, nu bli det tydliga avstampet framåt som utbildningsstaden Härnösand så väl behöver och förtjänar.

tisdag 13 januari 2009

Regeringen, ge oss besked i regionfrågan

Personligen tillhör jag de som menar att vi ska ta steget fullt ut och bilda en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige. Detta trots att jag i min roll som kommunalråd i Härnösand dagligen representerar en av de nuvarande residensstäderna som i så fall kan komma att ifrågasättas. I mitt tycke har Härnösand definitivt alla förutsättningar som behövs för att framåt fungera som residensstad och administartivt centrum även vid en regionreform.

Mina argument för en regionbildning är följande:

EU-medlemskapet har inneburit ett uppvaknande för regionerna och deras ansvar för den regionala utvecklingen. Det handlar om att lyfta blicken och se både vilka som är våra starka och svaga sidor. Hur vi skall bli konkurrenskraftiga i en globaliserad värld och även hur vi skall kunna bidra till Europas utveckling. Detta synsätt borde ligga till grund även för vårt läns, och i en förlängning regions, utvecklingsarbete framåt.

Samhällsutvecklingen pekar på att rollen för folkvalda på regional nivå kommer att förstärkas när det gäller ansvarstagandet för det regionala utvecklingsarbetet. Denna utveckling av nya roller för staten och regionerna är mycket positivt. Detta ställer i sig också nya krav framåt på det regionala politiska ledarskapet, ett ansvar som i vart fall Centerpartiets företrädare är redo att axla i vårt län.

Ett ökat regionalt ansvarstagande förutsätter dock att vi även reellt förfogar över de verktyg som är nödvändiga . Om exempelvis vi folkvalda skulle bestämma oss för att prioritera ett fåtal stora och strategiskt viktiga infrastrukturprojekt och använda en stor del av tillgängliga resurser för detta (gärna i samverkan med privata intressenter), så ska det vara möjligt.
På detta sätt kan våra egna prioriteringar och satsningar, mötas av en nationell och europeisk politik, som leder till fler jobb och en ökad tillväxt i Västernorrland och i norra Sverige.

Detta kräver i sig ett tydligt och fast politiskt ledarskap i regionen som tar ansvar för prioriteringarna. Därför är det av största betydelse att det är de folkvalda som i fortsättningen har ett avgörande inflytande över besluten och inte staten genom nya myndigheter, länsstyrelser och landshövdingar. Med andra ord är den regionala utvecklingen avhängig en omfördelning av makt. Makten över resurser och beslut och inte minst medborgarnas makt och möjlighet att utkräva ett politiskt ansvar. Vilket i sig borde vara en självklarhet, om inte idag år 2009 så senast år 2011, nu väntar vi bara på ett tydligt besked och mandat från regering och riksdag!

måndag 12 januari 2009

En ekonomi i obalans

De senaste månadernas rapporter om vikande konjunktur och sämre ekonomiska förutsättningar har lett till drastiska åtgärder hos banker, myndigheter, företag men också i kommuner runt om oss.

Vidare redovisar Härnösands kommun i sina ekonomiska prognoser en ekonomi i obalans. År 2009 i storleksordningen minus 45-50 mkr, vilket ska ställas i relation till det av kommunfullmäktige fastställda målet på ett resultat på minst 20 mkr årligen. Detta för en ekonomisk omslutning för kommunen på cirka 1 200 mkr/årligen.

Som förtroendevalda i Härnösands kommun måste vi i ett sådant läge ta vårt ansvar. Vi har ett antal kärnverksamheter som kräver sin andel av krympande resurser. Vi ska kunna erbjuda våra unga en bra plattform att bygga en framtid på och vi ska kunna erbjuda en växande grupp äldre en värdig tillvaro på ålderns höst. För att klara detta måste vi både utveckla verksamheten och skapa större effektivitet.

Därför är det angeläget att nu vidta särskilda omställningsåtgärder i Härnösands kommun under år 2009 med målet att långsiktigt minska kommunens driftkostnader med 60 mkr. Vilket bland annat innebär att antalet anställda i kommunens verksamheter kommer att minska. Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun.

Naturligtvis vore det önskvärt om även staten tog sitt ansvar för den bekymmersamma ekonomiska situationen i många av landets kommuner, genom att exempelvis värdesäkra statsbidragen.

Men vi förtroendevalda i Härnösand måste ändå våga ta vårt ansvar idag genom nödvändiga strukturella grepp och inte fortsätta att varje år med generella ”osthyvlingar” av all kommunal verksamhet (procentuella besparingar) skjuta kommunens problem med en ekonomi i obalans framför oss.

fredag 9 januari 2009

Alternativa driftformer

Härnösand har fått ett nytt företag, RIK Assistans. Det är Anne Wigren och Mia Olsson som har lämnat sina kommunala tjänster som enhetschefer för personlig assistans för att starta eget. Med till det nya företaget följer ett stort antal personliga assistenter.
Detta är ett mycket bra exempel på alternativa driftformer av tidigare kommunal verksamhet. Jag önskar dessa nya entreprenörer och dess medarbetare lycka till samt hoppas att deras satsning kan inspirera andra till eget företagande och nyetableringar som leder till fler privata jobb i Härnösand.

måndag 5 januari 2009

Gott nytt 2009

Så har vi firat in nyåret 2009. De flesta av oss i Härnösand och i Sverige har gjort detta med fest, god mat och dryck, tillsammans med vänner i glädje och gemenskap.

Men vi har nog alla också ägnat, i varje fall något litet ögonblick, till eftertanke över det år som gått. Vad har hänt i världen under 2008? Vad har skett där vi själva bor och verkar? Vad kommer jag att ta med mig av personliga händelser under året? Somligt är mörker och somligt är ljus!

Forrest Gump, en känd filmpersonlighet spelad av Tom Hanks, myntade uttrycket "Life is like a box of chocolate. You never know what your gonna get". ”Livet är som en chokladkartong. Du vet aldrig vad du får." Jag skulle tro att de flesta av oss nog har sett en rödvit Aladdinask de senaste veckorna. Ni vet, två lager med blandade chokladpraliner, ljusa och mörka.

Själv föredrar jag de ljusa chokladbitarna, det verkar de flesta andra också göra, för det är ofta så att just de mörka bitarna blir kvar till sist. Och precis som ni säkert har sett i reklamfilmen så är det upptill var och ens eget samvete att plocka godbitarna ur det andra lagret innan det först är slut.

Nu är livet inte en chokladask. Precis som Forrest Gump säger, så plockar vi nog slumpartat både godbitar och besvikelser ur livet. Eller går det kanske att hoppa över de mörka bitarna och bara ta det ljusa, goda? De flesta av oss skulle nog ändå svara nej på den frågan.

Och miljontals människor runt om på vår jord har inte ens haft någon valmöjlighet för också under år 2008 drabbades världen av naturkatastrofer, krig och fattigdom.

Vi minns rubrikerna, vi minns människorna, vi minns oroligheterna. De ständiga hoten mot miljön, de ständiga hoten mot demokratin, de ständiga hoten mot människovärdet.


Likväl så finns ändå ljuset där någonstans och nog kan det anas även i stunder av mörker. För som skalden Bo Setterlind skrev;

Var rädd om livet, det ska glädja dig,

var rädd om ljuset, det ska leda dig.

Var rädd om mörkret, det ska skydda dig,

var rädd om slutet, det ska rädda dig!


Nu har vi precis öppnat 2009 års Aladdinask och visst tåls det att fundera över vad den globala finanskrisen och lågkonjukturen kan innebära i vardagen för oss som bor och verkar i Härnösand och i Sverige. Men vi ska också komma ihåg att vi har så mycket godare förutsättningar än de flesta på vår jord för en fortsatt positiv utveckling framåt.

Det är egentligen endast en fråga om tro, en framtidstro hos alla, hos våra privata företag, offentliga myndigheter, ideella aktörer, föreningslivet och inte minst hos den enskilde individen. Samtidigt innebär det också ett ansvar hos var och en av oss att visa medmänsklighet och inte minst solidaritet med alla de miljontals människor runt om i världen som idag saknar tro på en ljusare framtid.


Jag vill tillsist, önska er alla ett riktigt Gott nytt år 2009 och bär gärna med er dessa avslutande strofer av Bo Setterlind under året som kommer;

Låt oss ge varandra tid,

låt oss göra famnen vid,

låt oss älska, låt oss sjunga,

inte hålla tand för tunga,

låt oss skratta, låt oss leka,

låt oss sorgerna beveka,

låt oss jaga tvivlen bort,

livet är så gränslöst kort!

Välkommen till bloggen

"Jonny Lundin (c) resonerar..." en blogg av och med ett centerpartistiskt kommunalråd i Härnösand.