torsdag 26 mars 2009

Omställningsåtgärderna

Så har tillsist, efter många om och men, det faktiska arbetet ned omställningsåtgärder i Härnösands kommun startat. Den politiska styrgruppen (där samtliga partier och nämndsordföranden ingår, vilket är bra) hade sitt första möte i denna vecka.

Centerpartiets företrädare var väl förberedda inför mötet, och övriga partiers förberedelser ska inte jag värdera. Vänsterpartisten i styrgruppen ställde i vart fall frågan ”Hur ser problemet ut som vi skall lösa?".

Att besvara den frågan är den enklaste delen i den process som vi har framför oss. Kommunfullmäktiges beslut är att långsiktigt minska kommunens årliga driftkostnader med 60 miljoner kronor (detta för en omslutning på drygt 1,2 miljarder kronor per år.).

Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett värdigt och professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun. Därför har också den politiska majoriteten i kommunfullmäktige avsatt maximalt 50 miljoner kronor för att exempelvis kunna erbjuda kommunens anställda utbildningsinsatser som kan leda till nya arbeten eller pensionslösningar med mera.

De frågor som jag ställer mig inför det fortsatta arbetet är dels om den kommunala organisationen har den mognad som behövs, och dels om politiken har det mod som krävs för att lotsa detta nödvändiga arbete i land…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar