onsdag 4 mars 2009

Det kommunala utjämningssystemet

Så börjar efterdyningarna av Börje Hörnlunds DN-debatt att synas lokalt på insändarsidor och i fullmäktigedebatter, med budskapet att Centerpartiet är emot en kommunal skatteutjämning. Ett påstående som naturligtvis är helt felaktigt, då Centerpartiet tvärtom är för ett väl fungerande och långsiktigt hållbart utjämningssystem för landets kommuner och landsting/regioner. Något som den senaste riksstämman i Kalmar 2007 kraftfullt fastslog och som naturligtvis är vägledande för partiets företrädare i riksdag och regering.

”Alla medborgare har samma rätt till skola, vård och omsorg. Ett väl fungerande utjämningssystem för kommuner och landsting bidrar till att grundläggande service och mera jämlika förutsättningar för tillväxt kan bli möjliga i hela landet. Det ska också ge förutsättningar för likartade förutsättningar för att kunna hålla en skälig grundläggande service till medborgarna, oavsett i vilken kommun de är bosatta.

Ett kommunalt skatteutjämningssystem ska utjämna skillnader i skattekraften och ett kostnadsutjämningssystem de strukturella skillnaderna. Skatteutjämningssystemet ska baseras på principer som stärker det kommunala självstyret. I utjämningssystemet ska det också finnas incitament för ekonomisk tillväxt i hela landet och stimulans för ökade skattebaser.”
(utdrag ur stämmobeslut 2007)

1 kommentar:

  1. Vart är handlingen då? Det är bara tomma ord.

    SvaraRadera