onsdag 1 april 2009

Omställningsåtgärder i kommunen

Som jag har skrivit om i tidigare blogginlägg så behöver Härnösands kommun (som många andra kommuner) genomföra omfattande omställningsåtgärder (läs strukturförändringar) under de närmsta åren för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi, d v s i klartext avveckla verksamheter och minska antalet anställda. Fortsatta generella ”osthyvlingar” av de kommunala verksamheterna (läs procentuella besparingar) löser inte de ekonomiska problemen. Det krävs en tydligare politisk prioritering.

Centerpartiets förtroendevalda i kommunen håller på att analysera tjänstemannaförslaget (d v s det ”arbetsmaterial” som har publicerats i media under den senaste veckan). Våra synpunkter kommer att redovisas senast vid nästa styrgruppsmöte (den 7 april) för detta nödvändiga arbete. Återkommer även här i bloggen med detta.

Som Centerpartiet ser det så innehåller tjänstemannaförslaget en blandning av förslag som är strukturförändringar (vissa är vi bereda att tillstyrka, andra avstyrker vi) och förslag som är ordinarie verksamhetsförändringar (läs ”vanliga” besparingsåtgärder) vilket respektive verksamhetsnämnd själv bör hantera och värdera.

Fortfarande kvarstår dock mina frågor/farhågor. Dels om den kommunala organisationen har den mognad (läs ledning) som behövs, och dels om politiken har det mod (läs beslutskraft) som krävs för att lotsa detta nödvändiga arbete i land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar