fredag 6 maj 2011

Ställningstagande av Centerpartiet i Härnösand i regionfrågan (indelningsfrågan)

Centerpartiets förslag till beslut av Kommunfullmäktige i Härnösands kommun

Centerpartiet anser att ett förnyat ställningstagande av Härnösands kommun i regionfrågan (indelningsfrågan) ska uppnå en så bred politisk förankring som möjligt i kommunen samt eftersträva en konstruktiv och framåtsyftande lösning på regionfrågan för norra Sverige.

Centerpartiet föreslår därför Kommunfullmäktige besluta;

att Härnösands kommun förordar att nuvarande Västernorrlands län hålls samman vid bildandet av regionkommun/regionkommuner i norra Sverige,
att Härnösands kommun förordar att det i ett första steg fr o m 2015 bildas två regioner i norra Sverige. En region bestående av Norrbotten och Västerbotten och en region bestående av Västernorrland och Jämtland, men med gemensamt ägda funktioner.
att Härnösands kommun anser att den långsiktiga målsättningen är att det senast år 2025 bildas en regionkommun i norra Sverige bestående av de nuvarande fyra nordliga länen, med delegerat beslutsfattande och ca 880 000 invånare.
att Härnösands kommun föreslår Härnösand som ett administrativt centra vid regionbildningen i norra Sverige samt som residensstad d v s huvudsäte för länsstyrelsen vid en förändrad statlig länsindelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar