torsdag 12 maj 2011

Dags att bilda region även i norra Sverige

Centerpartiets kommunkrets i Härnösand diskuterade regionfrågan vid sitt senaste kretsmöte den 2 maj. Centerkretsens åsikt i frågan är att en regionkommun i norr, bestående av de fyra nordligaste länen vore att föredra, men ett sådant alternativ är idag inte realistiskt. De interregionala spänningarna samt enskilda partiers strävan att motarbeta en sådan lösning gör att vi inte ser att det är praktiskt genomförbart.
Det verkar däremot i nuläget  finnas en bredare förankring för alternativet med två regionkommuner, även i övriga kommuner och län.

Vårt beslut blev därför att vi förordar att två regionkommuner bildas år 2015 i norra Sverige bestående av Västernorrland-Jämtland samt Norrbotten-Västerbotten. Dessa regionkommuner bör ha ett nära samarbete inom ett antal områden, samt att ett antal kriterier ska uppfyllas, exempelvis att Västernorrland ska hållas samman i en sammanslagning för att nämna ett. Målsättningen är dock att dessa två regionkommuner ska slås samman till en regionkommun i norr med alla de fördelar som det ger, både avseende effektivitet och självbestämmande samt ökad konkurrenskraft. Detta ska vara genomfört senast 2025, med betoning på senast, gärna långt tidigare.

En fråga som är viktig för Härnösand, då vi i nuläget är en residensstad och ett administrativt centrum med många av de funktioner som kommer att fördelas ut till en blivande regionkommun, är ju naturligtvis hur dessa funktioner kommer att se ut framåt och var de kommer att placeras. Det är mycket viktigt för Härnösand att vara aktiva i den fortsatta processen för att säkerställa att den breda kompetens som finns i den nuvarande förvaltningen kommer att fortsätta att verka lokalt, gärna i en större omfattning än idag, i en regionkommun, vare sig den består av två eller fyra län/landsting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar