onsdag 25 maj 2011

Samma rätt till skola, vård och omsorg i hela landet

Nyligen presenterade den parlamentariska Skatteutjämningskommittén sitt förslag och debatten den lär inte vänta på sig då många av de förändringar som föreslås av en enig kommitté har en tydlig landsbygdsprofil (vilket är mycket positivt), samtidigt som förslaget också tar hänsyn till de kommuner som växer.

Utjämningssystemets syfte är att skapa likvärda förutsättningar genom att utjämna skillnader i skattekraft, åldersstruktur, social och geografisk struktur mellan olika delar av landet.
Ett väl fungerande skatteutjämningssystem ska därför stärka det kommunala självstyret, skapa villkor för en likvärdig och god grundservice i hela landet, samt ge incitament för både ekonomisk tillväxt och ökad skattekraft.

Förutom att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar i hela landet är det angeläget, inte minst ur legitimitetssynpunkt, att utjämningssystemet bygger på opåverkbara faktorer.
Vilket utjämningskommitténs förslag nu i huvudsak gör. Den största förändringen sker i den kritiserade så kallade barnomsorgsmodellen. Inskrivningsgraden i barnomsorgen är idag ungefär densamma i alla landets kommuner, tack vare de olika reformer som införts på 2000-talet. Därför är det också motiverat att förändra och förenkla modellen så att den speglar dagens verklighet.

I debatten framställs ofta från Stockholmshåll att skatteutjämningssystemet hämmar tillväxten i huvudstadsregionen. Vilket är en myt! Utjämningskommittén konstaterar istället, med gott stöd av forskningen, att systemet inte är tillväxthämmande.
Ett faktum som inte uppskattas av en del politiker i Stockholmsområdet, som tydligen har lätt för att glömma bort att det också sker en inomregional utjämning mellan kommunerna inom Stockholmsregionen.

Det är positivt att samtliga partier nu står eniga bakom utjämningskommitténs förslag, i denna för kommuner och landsting/regioner och inte minst befolkningen så angelägna men svårbeskrivna fråga. Nu gäller det att se till att kommitténs förslag också blir verklighet, då själva grunden för skatteutjämningssystemet är att alla medborgare har samma rätt till skola, vård och omsorg oavsett var man bor i landet. Den avgörande frågan blir därför om moderater och folkpartister i riksdag och regering nu törs ta diskussionen med sina egna lokala och regionala företrädare i huvudstadsområdet, politiker som så gärna vill fortsätta vara överkompenserade i förhållande till övriga Sverige. Vilket är ett faktum även om de ofta och högljutt hävdar motsatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar