torsdag 26 maj 2011

Föreningslivet i Stigsjö, Härnösand vill behålla dagens momsundantag för ideella föreningar

Jag representerar, i egenskap av ordförande, den svenska föreningen Stigsjö Intresseförening, som är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, vilken har som främsta ändamål att aktivt bidra till en positiv utveckling av Stigsjöbygden i Härnösands kommun. Detta sker genom engagemang i frågor som rör bygden och bygdens framtid. Dessutom skall föreningen verka för bygdens kulturella utveckling. Föreningen äger och driver därför Smöråkers föreningshus, en bygdegård som har fungerat som en viktig mötesplats för föreningsliv och boende i bygden i mer än 100 år. Stigsjö Intresseförening har idag cirka 100 medlemmar.

Som tidigare ordförande företräder jag i detta även den svenska idrottsföreningen Stigsjö Idrottsklubb, bildat redan 1922 och verksam på landsbygden i Härnösands kommun. Idrottsföreningens verksamhet vänder sig i huvudsak till bygdens barn och ungdomar och vi samlar idag cirka 300 medlemmar.
Föreningen bedriver följande idrottsverksamheter; fotboll, skidor, gymnastik och innebandy.
Föreningen har som ändamål att bedriva sin idrottsliga verksamhet i enlighet med ”Idrottsrörelsens verksamhetsidé”. Vidare ska föreningen i sin verksamhet aktivt verka för en dopingfri idrott, samt aktivt bidra till en positiv utveckling av Stigsjöbygden.

Vi, ideella föreningar i Stigsjö, Härnösand, vill med detta inlägg svara på EU-kommissionens Grönbok om framtidens mervärdesskatt, avsnitt 5.1.2, fråga 6 ”Bör några undantag behållas, och i så fall varför?”

Våra föreningar bygger på ett ideellt engagemang, de är demokratiska och verksamheten är öppen för alla. Eventuella överskott går direkt tillbaka till verksamheterna. Skulle vi behöva börja redovisa moms, så måste vi höja våra deltagaravgifter och sannolikt även dra ner på verksamhet. Den enkla administrationen som vi har idag skulle bli för omfattande med momsredovisning och vi riskerar att tappa de ideella krafter som idag får verksamheten att fungera till gagn för våra barn och ungdomar samt för en positiv utveckling av vår bygd.

Tillsist vill vi betona vikten av att behålla undantag för föreningar som idag inte behöver redovisa moms och anser att det finns sakliga skäl för detta även i fortsättningen.

Avslutningsvis vill vi uppmana föreningslivet i övrigt att, liksom oss, snarast reagera till EU-kommissionen i denna för alla ideella föreningar i Sverige så viktiga fråga genom att mejl era synpunkter till TAXUD-VAT-greenpaper@ec.europa.eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar