söndag 31 maj 2009

Jag är integritetscertifierad

Som kandidat/folkvald/politiskt aktiv för Centerpartiet stödjer jag följande principer:

  • Lagar, förordningar och direktiv som införs i Sverige och EU skall alltid vara förenliga med Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

  • Kommunikation i alla dess former mellan människor skall vara fredad från statlig insyn, förutom vid brottsutredning.

  • Utredning om brott skall endast få utföras av instanser inom rättsväsendet.

  • Lagstiftning inom Sverige och EU skall alltid ske med full transparens för medborgarna.

fredag 29 maj 2009

För Abir är EU ett pågående fredsprojekt

– Min hemmaarena, här hämtar jag energi, förklarar hon.

Abir Al-Sahlani kom som flyktingbarn från Irak till Härnösand. I går kom hon tillbaka, som trea på Centerpartiets lista i Europaparlamentsvalet. Det blev många möten med både nära, kära och nya väljare (och en helsida i dagens Tidningen Ångermanland )

onsdag 27 maj 2009

EU den goda stormakten

Följande debattartikel av Abir och mig är publicerad på liberala ledarsidan i Tidningen Ångermanland idag. se nedan:

EU den goda stormakten

Valet till Europaparlamentet den 7 juni borde handla om vilket slags Europa vi vill leva i. Önskar vi ett EU som är slutet mot omvärlden, en fästning Europa, eller vill vi att EU ska föregångare för en öppnare, mer demokratisk och friare värld? Vill vi att kampen mot terrorism ska gå före grundläggande mänskliga rättigheter eller tror vi att demokratin och friheten också är värda att försvara?

Tyvärr vill de två stora partierna göra valet till ett slags folkomröstning om den svenska regeringsmakten, snarare än till ett val om Europa. Båda vill hellre debattera svensk inrikespolitik än vad vi kan åstadkomma i Europa och i världen. En alltför trångsynt debatt.

Sverige är en del av en global stormakt, byggd på demokratiska stater, vars beslut är med och formar vår framtid. De senaste åren har vi sett upprepade exempel på hur viktigt det europeiska samarbetet är.

Det är när EU samlat kan ställa krav på USA och Kina som vi kan se möjligheten att komma någonstans i klimatförhandlingarna. Det var först när euroländerna samlade sig till en gemensam handlingsplan som den allra mest akuta ekonomiska krisen under hösten lugnade sig. På FN:s befolkningskonferenser har EU, trots inre oenighet, varit en förnuftets röst för kvinnors rättigheter när en ohelig allians av USA, Vatikanen och muslimska länder försökt inskränka dem.

Vi har en vision om EU som den goda stormakten. En vision som börjar i Europas gemensamma men fasansfulla historia av krig, lidande och död, och som bär med sig insikten om att fred, demokrati och frihet är värden väl värda att försvara.

Det ställer krav på oss själva, att värna dessa värden i en tid när politiska ledare på allt fler håll runt om i världen hotar med terrorism för att driva igenom en politik som inskränker personlig frihet och integritet.

Världen står inför många avgörande vägval de kommande åren. Snart ska nästa globala klimatavtal förhandlas. Kampen mot terrorism måste gå från krig till förebyggande åtgärder, samtidigt som vi aldrig får vika undan för dem som vill hota vår frihet med våld. Den fortgående krisen i många afrikanska länder kräver ett engagerat världssamfund, som både bidrar med ekonomiska resurser och med stöd för att bygga stabila demokratier. Det globala finansiella systemet måste säkras och, i alltför många fall, återuppbyggas.

Detta är vad allas vårt val den 7 juni handlar om. Och det är på den grundvalen som vi vill att ni ska avgöra vilka som ska representera Sverige i Europaparlamentet de kommande fem åren. De som vill diskutera ersättningsnivåer också i Bryssel, eller de som vill driva på för ett Europa som visar globalt ledarskap?

Abir Al-Sahlani (C) Europaparlamentskandidat
Jonny Lundin (C) Ledamot av Centerpartiets partistyrelse

Abir Al-Sahlani till Härnösand

Abir kom till Sverige som ensamkommande flykting när hon var 15 år. Som irakier i exil växte hon upp i Härnösand med hotet om att Saddams dödspatruller skulle kunna nå även henne. Efter Saddams fall inledde Abir och hennes pappa Abid arbetet med Demokraticentrum i Bagdad och Nationella demokratiska alliansen, bland annat med stöd av Centerpartiet i Härnösand. Efter fyra år tvingades hon på grund av hot att lämna Irak.
I dokumentärfilmen ”Irak under slöjan” illustreras Abirs frihetskamp.

Nu är hon trea på Centerpartiets lista till Europaparlamentet och har en god chans att komma in. Abir är en inspiration för många, oavsett partitillhörighet. Torsdag 28 maj kommer hon till Härnösand.

Program för 28 maj
14.00 Folkhögskolan, Härnösand
19.00 Pubkväll, Svenssons Härnösand

Välkommen!

torsdag 21 maj 2009

Jag är 71 % centerpartist i EU-valet

Blev till hela 71 % centerväljare i DN.se test inför EU-valet. Det känns tryggt som kandidat för Centerpartiet i valet.

2009 års Fälldin-stipendiat är...

Kajsa Larsson Falasca, masterstudent i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet, tilldelades årets stipendie på temat Fokus Europa.
Stipendiesumman på 4.000 euro delades ut av Thorbjörn Fälldin och undertecknad (som ordförande i fonden) i Härnösand den 19 maj.

Stipendiekommitténs motivering:
"Samspelet mellan de politiska representanterna och medborgarna är bärande för legitimiteten i det politiska systemet. Stipendiatens projektmål, att belysa de moderna valkampanjernas påverkan på demokratin, är viktig för förståelsen av samtiden och för den fortsatta utvecklingen av demokratin i Europa."

onsdag 20 maj 2009

Ekonomisk kris och miljökris, vad betyder Europa?

Gårdagens seminarium i Härnösand på temat ”Ekonomisk kris och miljökris, vad betyder Europa?”, blev ett mycket lyckat samarrangemang mellan Fälldinfonden och Fores.

Seminariet med medverkan av bl a f d finansminister Erik Åsbrink (S) och med avslutande kommentarer av vår f d statsminister Thorbjörn Fälldin lockade närmare ett 50-tal åhörare och är dessutom huvudtemat på Tidningen Ångermanlands liberala ledarsida idag!

tisdag 19 maj 2009

Idag utdelas Fälldin-stipendiet

Välkomna till Fores-seminarium med bl a f d finansminister Erik Åsbrink samt utdelning av årets Fälldin-stipendie (på hela 4 000 Euro) till en student vid Mittuniversitetet. Stipendiet udelas av f d statsminister Thorbjörn Fälldin.

Sambiblioteket i Härnösand tisdag 19 maj kl. 16.30

måndag 18 maj 2009

tisdag 12 maj 2009

Partistämman 2009 i korthet

De senaste dagarnas partistämma har i debatt och beslut tydligt manifesterat att Centerpartiet är ett liberalt parti (kanske Sveriges enda?) och dessutom mejslat fram Centerpartiets tio steg för att trygga välfärden framåt.

Återigen befäster Centerpartiet sambanden mellan tillväxt och välfärd. Helt enkelt företag ger arbeten och tillväxt. Tillväxt är en förutsättning för välfärd. Svårare än så är inte sambandet.

De tio stegen är:

1. Stabilt ekonomiskt ramverk (en avgörande punkt för ett politiskt parti som vill vara regeringsdugligt och trovärdigt).

2. Eko-effektiv ekonomi för både jobben och miljön (ett modernt förhållningssätt som tar tillvara Centerpartiets långa miljöengagemang och samtidigt tydligt sätter tillväxtperspektivet i fokus ).

3. Skatter som gynnar både jobb, utbildning och företagande (Centerpartiets Skattevision 2014 som presenteras vid förtroenderådet i höst blir ett spännande avstamp framåt för detta).

4. Ny svensk helhetsmodell för jobb för framtiden (Centerpartiet fortsätter t. ex. att leda debatten om hur en modern arbetsrätt kan utformas).

5. Ett företagsklimat i världsklass (Centerpartiets paradgren, där de konkreta förslagen är många, många).

6. Ungdomar säkrar vår framtid (Centerpartiet fortsätter att utmana för att ge ungdomar en verklig chans att etablera sig på arbetsmarknaden, ex. genom att införa särskilda ungdomsavtal).

7. Genomför och utveckla fem valfrihetsreformer inom välfärden (Centerpartiet vill tydligt sätta den enskilde människan i centrum, genom att ex. med en barnomsorgspeng ge barnfamiljen verktyg att själv kunna välja).

8. Hållbar regional tillväxt (Centerpartiet är det parti, trots en del ”interna kritikers” synpunkter, som står upp för en regional tillväxtpolitik i alla delar av landet).

9. Säkra öppenhet och friheten (Centerpartiet är ett parti som värnar den personliga integriteten. Visserligen hade FRA-frågan kunnat hanteras på ett bättre sätt och med mindre ”kompromissvilja”, men ändå bra att partistämman i enighet biföll Erik Hultins förslag att även grundlagsskydda yttrandefriheten i nya sociala media).

10. Forkning och innovationer för fler jobb (Centerpartiet vill prioritera innovationer inom miljöteknik och klimatområdet. Helt rätt i vår strävan att uppnå en eko-effektiv ekonomi).

Centerpartiet lyfter nu ”ett smalare men vassare EU” ett steg vidare i årets EU-val och partistämmans avslutande blev en härlig kickoff inför slutspurten i EU-valrörelsen (Abir du var outstanding!).

Själv som kandidat på plats nr 19 så tycker jag att Centerpartiets valmanifest ”Europas förenta krafter” känns modernt och framtidsinriktat. Att lägga sin röst på Centerpartiet den 7 juni är att lägga en röst på viljan. På ett grönt, företagsamt, öppet och tryggt Europa. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från den stora byråkratin till den goda demokratin. För, ärligt talat, vem ska annars göra det?

Tillsist så känns det roligt och engagerande att ha blivit omvalad av stämman som ledamot i Centerpartiets partistyrelse. Ett förtroende av hela centerrörelsen, som känns mycket inspirerande inför valåret 2010, och jag är övertygad om att Centerpartiet kommer att nå framgång!

torsdag 7 maj 2009

Centerpartiet vill stärka kommunernas ekonomi

Oppositionsrådet i Härnösand, socialdemokraten Sig-Britt Ahl, bläddrar bakåt i boken, viftar med den socialistiska fanan, och är i tanken tillbaka där staten är allsmäktig – och medborgarna har att anpassa sig till systemet. Det är vad hon skriver i sitt blogginlägg ”Skippa kommunalskatten!”. Citat:
” Men ärligt talat, vi har inte mycket att säga till om i ekonomiska termer i kommunerna. Styrs vi inte av EU så styrs vi av regering och riksdag (…)
Låt staten ta in alla skatter och fördela efter behov.”

På det sätt Sig-Britt Ahl (S) argumenterar finns inga vinnare, ingen delaktighet och ingen framtidstro. Bara förlorare och uppgivenhet. Den taktik hon förespråkar är dessutom redan testad och utvärderad (Sovjetunionen finns inte längre).

Centerpartiet vill istället, uppenbarligen tillskillnad från Socialdemokraterna, försvara den lokala demokratin och stärka kommunerna framåt. Vilket också den pågående partistämman i Örebro är ett konkret bevis på.

En viktig aspekt att belysa är den kommande och växande efterfrågan på välfärdstjänster som följer den åldrande befolkningen. Samtidigt ökar inte den arbetsföra befolkningen i samma takt. Häri ligger stora utmaningar framöver. Skatteintäkterna kommer nämligen inte öka i lika hög grad som kostnaderna för att möta efterfrågeutvecklingen på välfärdstjänsterna. Genom att välfärdstjänster tar i anspråk större delen av kommunernas ekonomiska utrymme lämnas ytterst lite svängrum till fria prioriteringar.

Dessutom är idag det kommunala utrymmet för beskattning begränsat till främst inkomstskatter, medan övriga skattebaser tillfaller staten. Denna begränsning ökar tyvärr kommuners beroende av statliga insatser för att klara sina åtaganden

Centerpartiet vill därför istället ha ett reformerat skattesystem där den kommunala och regionala skattebasen breddas och stärks, för att på så sätt öka kommunal och regional ekonomi, självstyre samt ansvartagande såväl i högkonjunktur som lågkonjunktur.

För oss centerpartister tillhör demokratin medborgarna, och inte staten. Därför måste lösningarna på de utmaningar vi har framför oss få växa fram underifrån och i kommunerna. För om vi inte tar vara på det goda och bygger en hållbar framtid där vi själva bor och verkar, vem ska då göra det?

måndag 4 maj 2009

På biblioteket sker ett ”val” varje dag

Jag fick i förra veckan en förfrågan om att medverka i en utställning på Sambiblioteket, under förhandsröstningen till Europaparlamentet den 20 maj till 5 juni (se nedan). Självklart ställer jag som EU-kandidat upp på ett sådant lovvärt initiativ.

”På biblioteket är vi glada över att kunna upplåta våra lokaler för röstningen i EU-parlamentsvalet. Vi vill också i samband med detta, passa på att sätta fokus på bibliotekens så självklara, men ibland alltför osynliga roll som samhällets demokratiska rum, öppet och gratis för alla. Vi vill såklart också framhålla läsningens stora betydelse, både som demokratifaktor och ett sätt att växa och vidga sina vyer.

Vi vet att boktipsandet som går från mun till mun är den absolut bästa metoden och hoppas därför att du vill vara med och inspirera till läsning.

Vi undrar därför om du som lokalpolitiker vill dela med dig av din främsta bokfavorit och sedan finnas med i den utställning som vi planerar att visa på biblioteket i samband med förhandsröstningen till Europaparlamentet.”

Mitt boktips blir Alkemisten av Paulo Coelho, med motiveringen;
"Vi har nog alla en dröm, både du och jag. I Alkemisten finner Du en magisk berättelse som råder oss till att försöka följa våra egna drömmar…"

Härnösands företagsklimat sakta men säkert åt rätt håll

Härnösand stiger sju placeringar på den ranking över företagsklimatet i landets kommuner som Svenskt Näringsliv presenterade idag. Härnösand landar på plats 282.

- Visst är vi besvikna över att Härnösand inte når en bättre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Kommunen vill verkligen dra sina strån till stacken för att tillsammans med vårt lokala näringsliv rejält förbättra företagsklimatet framåt.

Resultatet baserar sig på en enkät som gått ut till 200 företag i Härnösand. Det sammanfattande omdömet om kommunens företagsklimat har ökat från 2,6 till 2,9 på den 6-gradiga skalan.

- Vår ambition är att nästa gång ha nått minst en placering bland de 200 bästa i landet. Företagsklimatet är högt prioriterat, för Härnösand behöver verkligen fler jobb i privata företag.

Trenden är uppåtgående på de flesta områden. Företagarna tycker till exempel att attityden till företagande har förbättrats bland de flesta grupper, till exempel kommunens politiker och tjänstemän.

Kliv uppåt tas också på frågorna om kommunens information och service till företagen samt kommunens upphandling. Gränsen för direktupphandling höjdes till exempel från tre till tio basbelopp under 2008.

Sammantaget är det mesta alltså på rätt väg, även om ingen är nöjd med placeringen.