torsdag 26 mars 2009

Omställningsåtgärderna

Så har tillsist, efter många om och men, det faktiska arbetet ned omställningsåtgärder i Härnösands kommun startat. Den politiska styrgruppen (där samtliga partier och nämndsordföranden ingår, vilket är bra) hade sitt första möte i denna vecka.

Centerpartiets företrädare var väl förberedda inför mötet, och övriga partiers förberedelser ska inte jag värdera. Vänsterpartisten i styrgruppen ställde i vart fall frågan ”Hur ser problemet ut som vi skall lösa?".

Att besvara den frågan är den enklaste delen i den process som vi har framför oss. Kommunfullmäktiges beslut är att långsiktigt minska kommunens årliga driftkostnader med 60 miljoner kronor (detta för en omslutning på drygt 1,2 miljarder kronor per år.).

Ett nödvändigt arbete som också behöver få kosta en hel del vid genomförandet, om bland annat berörd personal ska kunna hanteras på ett värdigt och professionellt sätt av arbetsgivaren Härnösands kommun. Därför har också den politiska majoriteten i kommunfullmäktige avsatt maximalt 50 miljoner kronor för att exempelvis kunna erbjuda kommunens anställda utbildningsinsatser som kan leda till nya arbeten eller pensionslösningar med mera.

De frågor som jag ställer mig inför det fortsatta arbetet är dels om den kommunala organisationen har den mognad som behövs, och dels om politiken har det mod som krävs för att lotsa detta nödvändiga arbete i land…

torsdag 19 mars 2009

Länet måste lära sig prioritera

Regeringen har idag fattat beslutet. Sundsvall/Härnösands flygplats och Örnsköldsviks flygplats avvecklas som statliga flygplatser.

Så ser vi då det negativa resultatet av länets tidigare oförmåga till prioritering (under förre landshövdingens ledning). Detta trots regeringens uttryckliga och mycket riktiga önskemål att den regionala nivån är de som ska prioritera.

Västernorrland kommer som enda län av landets fyra nordliga att sakna en nationell/statlig flygplats detta samtidigt som konkurrenskraftiga alternativ i stort saknas, exempelvis fullgod snabbtågsförbindelse mellan residensstaden Härnösand och huvudstaden.

Jag hoppas att länets nye landshövding och framför allt att vi politiker i Västernorrland nu kan komma överens om hur vi gemensamt vill prioritera bland våra nödvändiga infrastruktursatsningar framåt (som E4-förbifarter, nya järnvägar, hamnar/kombiterminaler och flygplatser) så att vår del av landet fortsatt kan bidra till Sveriges och hela Europas tillväxt och konkurrenskraft.

Redan under första halvåret 2009 är det upp till bevis, då infrastrukturplaneringen fram till cirka år 2020 pågår för fullt . Alliansregeringen förväntar sig också fortsättningsvis att vi vill och kan ta detta ansvar, även hos oss politiker i nuvarande Västernorrland...

Visst är vi en modern politisk folkrörelse…

Dels i samband med att centerrörelsen i Ångermanland firade jubileum härom året och dels i samband med att jag ifjol lämnade uppdraget som distriktsordförande så gjorde jag några personliga reflektioner i olika sammanhang. I mina slutsatser då konstaterade jag att det var med stor stolthet som vi kunde blicka tillbaka på närmare 100 år av vital ångermanländsk centerpolitik (med flera partiledare och statsråd mfl) och att det var med stor förväntan vi samtidigt kunde se framåt på den roll som Centerpartiet vill spela som en modern politisk folkrörelse för 2000-talet.

Därför känns det glädjande och förhoppningsfullt inte minst inför kommande EU-val och valet 2010 att Centerpartiet alltmer, också i vår del av landet, nu framstår som ett modernt, liberalt och regeringsdugligt politiskt parti.

Att den bilden nu förstärks och tydligt ”sätts på pränt” i den lokala debatten i våra ångermanländska kommuner ska vi särskilt tacka våra engagerade CUFare för; Hanna Wennberg i Sollefteå, Stefan Lundkvist i Kramfors och Emil Källström i Örnsköldsvik.

Och visst känns det inspirerande framåt att bara under den närmsta veckan så är dels CUFs 1:e vice ordförande och toppkandidaten till EU-valet Marie Wickberg huvudtalare på partiets distriktstämma i Örnsköldsvik och dels så inbjuder Ytterlännes centeravdelning till ett öppet möte med riksdagsledamoten Fredrick Federley i Bollsta Folkets Hus, i själva hjärtat av röda Ådalen.

fredag 6 mars 2009

Centerbloggar.se inspirerar!

Inspirerad av Centerbloggar.se och på förslag från mig så startar nu Härnösands kommun, som kanske den första kommunen i Sverige, ett nytt forum för medborgardialog; "Politikerbloggar".

”Politikerbloggar” är precis vad det låter som. En sida på kommunens webbplats där alla förtroendevalda i Härnösands kommun nu får en möjlighet att länka till sina egna bloggar (d v s dagböcker på Internet).

En blogg kan, rätt använd, vara ett bra verktyg att nå ut och kommunicera med kommunens medborgare. En blogg är ett bra redskap för att bevara demokratin i vårt samhälle. I en blogg kan medborgarna enkelt följa den politiska diskussionen.

Härnösands kommun vill på olika sätt utveckla dialogen med våra medborgare, ”Politikerbloggar” blir ett nytt forum för detta. Förhoppningsvis uppmuntrar bloggen till en ökad debatt , när alla av kommunens förtroendevalda som själva vill, nu får en möjlighet att på ett enkelt sätt kunna komma tilltals om politiken och Härnösand.

Regionbildning även i Norrland år 2011

Alliansregeringen är överens om att Sverige ska styras utifrån tre beslutsnivåer med beskattningsrätt, d v s kommun, region och stat. Detta gäller även för Norrland.

Kammarkollegiets besked denna vecka om att hålla uppe tempot i processen när det gäller regionbildning i Norrland och att man även ställer krav på de sökande, var i mitt tycke ett positivt och välkommet besked. Kammarkollegiet är för sin del i processen beredd att arbeta för att regionbildningen även i Norrland ska vara möjlig redan år 2011, vilket känns tillfredsställande. Hoppas att samma vilja även finns hos regeringen.

Men vår egen hemläxa kvarstår för politiken regionalt, inte minst i Västernorrland, d v s att komma överens om geografin. Mitt svar på den hemuppgiften är en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige. Gärna med Härnösand som residensstad.

torsdag 5 mars 2009

Regionfrågan i Norrland lever!


utdrag ur Kammarkollegiets skrivelse, se ovan.

Kammarkollegiet som på regeringens uppdrag utreder regionbildningen i Norrland begär nu in förtydliganden från landstingen i Västernorrland och Jämtland redan under våren 2009!






onsdag 4 mars 2009

Det kommunala utjämningssystemet

Så börjar efterdyningarna av Börje Hörnlunds DN-debatt att synas lokalt på insändarsidor och i fullmäktigedebatter, med budskapet att Centerpartiet är emot en kommunal skatteutjämning. Ett påstående som naturligtvis är helt felaktigt, då Centerpartiet tvärtom är för ett väl fungerande och långsiktigt hållbart utjämningssystem för landets kommuner och landsting/regioner. Något som den senaste riksstämman i Kalmar 2007 kraftfullt fastslog och som naturligtvis är vägledande för partiets företrädare i riksdag och regering.

”Alla medborgare har samma rätt till skola, vård och omsorg. Ett väl fungerande utjämningssystem för kommuner och landsting bidrar till att grundläggande service och mera jämlika förutsättningar för tillväxt kan bli möjliga i hela landet. Det ska också ge förutsättningar för likartade förutsättningar för att kunna hålla en skälig grundläggande service till medborgarna, oavsett i vilken kommun de är bosatta.

Ett kommunalt skatteutjämningssystem ska utjämna skillnader i skattekraften och ett kostnadsutjämningssystem de strukturella skillnaderna. Skatteutjämningssystemet ska baseras på principer som stärker det kommunala självstyret. I utjämningssystemet ska det också finnas incitament för ekonomisk tillväxt i hela landet och stimulans för ökade skattebaser.”
(utdrag ur stämmobeslut 2007)