tisdag 29 september 2009

Härnösand har inte sagt nej till Stornorrland

Härnösands kommun har inte sagt nej till bildandet av en region Norrland (av de fyra nordligaste landstingen/länen).

Men framför allt Socialdemokraternas velande fram och tillbaka vid gårdagens kommunfullmäktige vid vår behandling av remissvaret till Kammarkollegiet, som tillsist mynnade uti i olika krav på ytterligare utredningar, innebär tyvärr att Härnösand som nuvarande residensstad och administrativt centrum inte har förmågan att idag lämna ett tydligt besked till Kammarkollegiet och regeringen som följer upp det principiellt viktiga beslut som kommunfullmäktige redan tidigare har fattat och som fortfarande gäller!, nämligen "att de fyra nordligaste länen har den kritiska massan och storleken som behövs för att kunna skapa förutsättningar för tillväxt och offentlig välfärdsproduktion även i framtiden, genom bildandet av en gemensam regionkommun i norra Sverige”

Min slutsats för dagen är den att i Härnösand så vill Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Västerpartiet ge ett klart besked till regeringen i regionfrågan och vi är redo att axla det ansvar som en regionbildning innebär. Moderaterna och Sjukvårdspartiet saknar viljan och har tydligen en större tilltro till statliga tjänsteman än folkvalda politiker. Och tillsist så tycks Miljöpartiet och framför allt Socialdemokraterna i vår kommun sakna modet att ta ett tydligt ansvar för den regionala utvecklingen framåt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 25 september 2009

Skriv under för ett globalt klimatavtal

Idag lanserade statsråden Maud Olofsson (C) och Andreas Carlgren (C) den livsviktiga kampanjen 2grader för ett globalt klimatavtal i Köpenhamn. Kampanjen som är ett centerinitiativ stöds även av FN-förbundet, LRF, Rädda Barnen med många flera

2grader.se kan Du, precis som jag, skriva under!

• Vi vill ha ett globalt klimatavtal
• Alla världens länder ska delta
• Temperaturen får öka högst 2 grader
• Säkerställa de fattigaste ländernas rätt till utveckling

Kammarkollegiets remiss om ändrad regional indelning – Norrland

Mitt förslag till beslut i regionfrågan till måndagens kommunfullmäktige i Härnösand, se bakgrundsresonemang och förslag till beslut nedan. Sannolikt blir också mitt förslag (och inte kommunstyrelsens ordförande/moderaternas förslag) fullmäktiges beslut på måndag då mitt/Centerpartiets förslag till stora delar stöds även av Folkpartiet, Kristdemokraterna och sannolikt även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, d v s en stor majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter


Bakgrund
Kammarkollegiet fick den 29 januari 2009 regeringens uppdrag att utreda ansökningar om ändrad landstingsindelning i syfte att bilda regionkommuner med de uppgifter som Ansvarskommittén föreslagit. Ansökningarna avser bildande av regionkommuner i Norrland och Svealand.

Förutsättningarna för en ändrad landstingsindelning är angivna i den så kallade indelningslagen. Enligt lagen krävs det bland annat att ändringen kan antas medföra bestående fördel för berörda landsting eller att ändringen kan antas leda till andra fördelar från allmän synpunkt.

Kammarkollegiet gav en konsultfirma i uppdrag att ta fram det faktaunderlag som behövs för att pröva ansökningarna. Konsultrapporterna har skickats på snabbremiss till de landsting, kommuner och länsstyrelser som berörs, däribland Härnösands kommun. Härnösands kommuns remissvar ska senast den 2 oktober 2009 vara inlämnat till Kammarkollegiet.

Kammarkollegiet kommer senare i höst att lämna över ärendet till regeringen med ett eget yttrande, grundat på faktaunderlaget i rapporterna och de synpunkter som kommer in.


Inledning
Geografin vid eventuellt bildandet av regionkommuner i norra Sverige har tidigare behandlat av Kommunfullmäktige i Härnösands kommun, vid sammanträde 2008-02-25 § 28.

Vid detta sammanträde beslöt en majoritet i Kommunfullmäktige bestående av tjänstgörande ledamöter från Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet följande;

att …de fyra nordligaste länen har den kritiska massan och storleken som behövs för att kunna skapa förutsättningar för tillväxt och offentlig välfärdsproduktion även i framtiden, genom bildandet av en gemensam regionkommun i norra Sverige, samt

att Härnösands kommun föreslår Härnösand som residensstad dvs. huvudsäte för länsstyrelsen vid en förändrad statlig länsindelning.

Vidare fördes, i politisk enighet, till protokollet anteckning från Socialdemokraterna innebärandet att Härnösands kommun motsätter sig en splittring av nuvarande Västernorrlands län vid eventuellt bildande av regionkommun.


Förslag till beslut
Med hänvisning till ovanstående föreslås Kommunstyrelsen föreslå
Kommunfullmäktige besluta;

att Härnösands kommun föreslår Härnösand som fortsatt residensstad, det vill säga huvudsäte för länsstyrelsen vid en eventuellt förändrad statlig länsindelning i norra Sverige,

att Härnösands kommun motsätter sig en delning av nuvarande Västernorrlands län vid eventuellt bildande av regionkommun/regionkommuner i norra Sverige, samt

att de fyra nordligaste länen har den kritiska massan och storleken som behövs för att kunna skapa förutsättningar för tillväxt och offentlig välfärdsproduktion även i framtiden, genom bildandet av en gemensam regionkommun i norra Sverige.


Vidare föreslås kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta

att rekommendera Kammarkollegiet att föreslå regeringen att huvudalternativet för bildandet av regionkommuner i norra Sverige ska vara utredningsalternativet Norrland 1, innebärande en regionkommun som omfattar nuvarande Norrbottens läns landsting, Västerbottens läns landsting, Landstinget Västernorrland och Jämtlands läns landsting.

att såvida icke politiskt samförstånd kan nås för en regionbildning med fyra län inför kommande mandatperiod, så anser Härnösands kommun att nuvarande Landstinget Västernorrland ska ges möjlighet att snarast ombildas till regionkommun Västernorrland, på liknande sätt som sker i Halland och på Gotland,

att utöver de fem utredningsalternativ som Kammarkollegiet redovisar, nämna exempelvis en regionkommun omfattande nuvarande Landstinget Västernorrland och Jämtlands läns landsting i dess helhet som ytterligare ett alternativ, samt

att uppmana Kammarkollegiet att kvalitetssäkra det faktaunderlag som kommer att ligga tillgrund för kollegiets egna yttrande till regeringen.

tisdag 22 september 2009

För en ökad valfrihet

Idag så har Svenskt Näringsliv/Tidningen Entreprenör besökt Härnösand för att spegla kommunen som ett bra exempel, under denna mandatperiod, på att öppna upp offentlig verksamhet för andra utförare (något som den dåvarande centerledda majoriteten i kommunen påbörjade redan i mitten av 1990-talet!). Jag (som ansvarigt kommunalråd) och representanter för välfärdsföretaget RIK Assistans blev intervjuade. Kul!

Och vi fortsätter nu vårt målmedvetna arbete, se exempelvis artikeln i dagens Tidningen Ångermanland

Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 9 september 2009

Numera stolt trebarnspappa

I tisdagsmorse (090908 kl. 04:58) blev jag trebarnspappa, då vår son Melker föddes. En liten kille 49 cm och 2796 g. Mor och son mår bra men är kvar på BB i Sundsvall några dagar, själv är jag hemma igen tillsammans med två stolta storebröder. Kameran är kvar på BB, så bilder kommer en annan dag.

Jesus idag

I måndagskväll skulle jag ha deltagit i ett samtal, efter Jonas Gardells besök i Härnösand, på temat ”Jesus – idag” med bland andra biskop Tony Guldbrandzén. Jag fick dock förhinder att delta, då jag istället var på BB i Sundsvall!

Hur som helst, nedan följer min planerade inledning till samtalet om Jesus:

”Jag har aldrig mött Jesus, däremot har han alltid på ett naturligt och otvunget sätt följt mig genom livet som en god vän.
Och i goda vänners lag så känner jag, precis som ni, både glädje och gemenskap eller med andra ord ett människovärde och en medmänsklighet.

Samtidigt så lever vi i en värld som fortfarande, idag den 7 september år 2009, rymmer regimer, grupper och individer som är beredda att sätta sig över människovärdet, att vara förövare. Vi lever i en värld av stora orättvisor – en värld av ofattbar fattigdom och lika ofattbar rikedom.
Vi lever i en värld där intolerans och hat gror i den djupa klyftan mellan ”vi och dom”.

Ingen av oss kan avsvära sig det ansvaret. För vi vet att en värld av stora orättvisor är en värld av konflikter. En värld av konflikter är också en värld i konflikt med demokratin och människovärdet, i konflikt med själva människan.

För det är människan detta ytterst handlar om. Det handlar om hennes oinskränkta rätt till liv, till mat och hälsa, skolgång och arbete, utrymme för egna val, tro och fria tankar – och inte minst möten med andras. Först där finns också utrymme för de drömmar som sträcker sig längre, långt bortom hämnd, mot kärlek, förståelse och försoning.

Då finns det, för mig, bara ett försvar som duger och det heter demokrati, men stavas också medmänsklighet. Där någonstans finns även utgångspunkten för mitt politiska engagemang, där någonstans finns utgångspunkten för mitt allra viktigaste förtroendeuppdrag som snart trebarnspappa. Därför vill jag också att min gode vän, Jesus, ska fortsätta att följa mig på min fortsatta livsvandring.

Tillsist så är nog Jesus ändå, för mig, en hel del av det som skalden Bo Setterlind gav uttryck för i följande strofer:
-Någon du känner är din bäste vän, är beredd att ge allt utan begära någonting igen.
-Någon du känner har för dig idag lagt ett ord av guld och har utan att behöva trätt till ditt försvar.
-Någon du känner vill dig alltid väl, vill i nöd och glädje gå hemlig vid din sida aktsam om din själ.”


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 7 september 2009

(C) värnar välfärdens kärna

Dagens glädjande besked från regeringen om 10 miljarder kronor extra till kommuner och landsting ger preliminärt en förstärkning av Härnösands kommuns budget för år 2010 med hela 18,5 miljoner kronor. Vilket är mycket välkommet i det pågående budgetarbetet och ger oss ökade möjligheter att värna kvalitén i exempelvis skolan.

Sedan maktskiftet 2006 har regeringen tillfört 38 miljarder till kommunsektorn. Bland annat i form av sänkt arbetsgivaravgift, något som också inte minst gagnar företagen, och Centerpartiet prioriterar fortsatta sänkningar framåt för att skapa fler jobb.

lördag 5 september 2009

Bjuden till bords av Jesus och Jonas Gardell...

Denna helg besöker Jonas Gardell Härnösand, ikväll med en fullsatt föreställning på Härnösands teater och igår höll han en öppen föreläsning; ”Bjuden till bords av Jesus” inför en i stort sett fullsatt Härnösands domkyrka. Jag var själv där och det var en mycket bra och tankeväckande föreläsning där teologie hedersdoktorn Gardell ställde frågan: Vem var egentligen Jesus?

Jonas Gardells besök i domkyrkan följs upp av en samtalskväll i församlingsgården på måndag den 7 september, då bland annat biskop Tony Guldbrandzén, domprost Tor Frylmark, direktor Ninni Smedberg, komminister Katarina Adamsson och kommunalrådet Jonny Lundin (C) (d v s jag själv…) återkopplar till Gardells föreläsning och berättar sina egna tankar om Jesus .

PS. Glöm inte att det är Kyrkoval den 20 september – jag tänker rösta för en öppen folkkyrka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 3 september 2009

Härnösand är en betydande del av Europa

Svar på insändare 2009-09-03 av Jan Bergquist

Mittuniversitetets framtid i Härnösand avgörs knappast av dagens eller morgondagens läns- eller regiongränser, utan det handlar uteslutande om att vara attraktiv och konkurrenskraftig som universitetsstad och lärosäte i ett nationellt och internationellt perspektiv. Här ser vi också en av grundstenarna i regionfrågan. Hur vi ska bli konkurrenskraftiga i en globaliserad värld och även hur vi ska kunna bidra till Europas utveckling. Ett synsätt som borde ligga till grund även för residensstaden Härnösands och vårt läns eller regions utvecklingsarbete framåt.

Detta är också ett tydligt argument för att både jag personligen och en majoritet av centerpartisterna i Västernorrland vill att vi ska ta steget fullt ut och bilda en stark och konkurrenskraftig region i norra Sverige. I det sammanhanget så har Härnösand definitivt alla förutsättningar och kvaliteter som behövs för att framåt fortsatt fungera som residensstad och administrativt centrum.

Som en av tolv politiska rapportörer i Europaforum Norra Sverige (www.europaforum.nu), så har jag till och från möjlighet att resonera om Norrlandsfrågor med företrädare för EU:s olika institutioner. Den insikt som jag har fått av detta, är dels vikten av att lyfta blicken från bypolitiken och dels vikten av vilken självbild vi förmedlar utåt från Härnösand och Norrland till Stockholm och Bryssel. Är vi en region i fattigdom och elände eller är vi en region som står för betydande mervärden och som i högsta grad bidrar till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige och Europa? I grunden en attitydfråga hos oss själva.

Härnösand och vår del av landet har alla förutsättningar att nå framgång framåt om vi tar tillvara på alla de möjligheter som vi har genom exempelvis våra naturresurser, våra basnäringar och vårt gedigna kunnande (inte minst hos de norrländska universiteten).
Till exempel när det gäller att komma ifrån vårt beroende av fossila bränslen för att mota det globala klimathotet. Det vill säga en miljödriven tillväxt.

EU-medlemskapet har inneburit ett uppvaknande för regionerna och deras ansvar för den regionala utvecklingen. Ett ökat regionalt ansvarstagande förutsätter att vi även förfogar över de verktyg som är nödvändiga. Om vi exempelvis skulle bestämma oss för att prioritera ett fåtal stora och strategiskt viktiga infrastrukturprojekt och använda en stor del av tillgängliga resurser för detta (gärna i samverkan med privata intressenter), så ska det vara möjligt.
På detta sätt kan våra egna prioriteringar och satsningar, mötas av en nationell och europeisk politik, som leder till fler jobb och en ökad tillväxt i Härnösand och i norra Sverige.

Detta kräver i sig ett tydligt politiskt ledarskap i regionen, oavsett geografisk gräns, som tar ansvar för prioriteringarna. Därför har det betydelse att det är de folkvalda som i fortsättningen har ett avgörande inflytande över besluten och inte staten genom nya myndigheter, länsstyrelser och landshövdingar. Med andra ord är den regionala utvecklingen beroende av en omfördelning av makt. Makten över resurser och beslut och inte minst medborgarnas makt och möjlighet att utkräva ett politiskt ansvar. Vilket i sig borde vara en självklarhet år 2009.

tisdag 1 september 2009

Prioritera järnvägen i regionala transportplanen

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har uppdraget att upprätta en regional transportplan för åren 2010-2021. Härnösands kommun har ombetts att inkomma med synpunkter, och vi prioriterar järnvägen (utdrag ur kommunens remissvar, se nedan).

”Goda kommunikationer i vår region är en viktig förutsättning för regional tillväxt och för utvidgade arbetsmarknadsregioner. Stora satsningar med utbyggnad och upprustning av järnvägen i vår region är därför angeläget för att tillgodose de krav som i framtiden kommer att ställas från medborgare i vår region. Dessa krav kommer bl.a. att vara kollektivtrafik som erbjuder bra pendlingsmöjligheter med snabba och korta restider. Därför måste satsningar i vår region fullföljas i ett tidsmässigt sammanhang för att uppnå ett sammanhållet järnvägsnät med optimala restider.

Den sk Ådalsbanan som går genom Härnösands kommun är därför en viktig länk inom järnvägssystemet för hela sträckan mellan Umeå och Stockholm. Ska vi då erhålla full effekt av den satsning som görs på järnvägstrafiken utefter Norrlandskusten, så är sträckan Sundsvall-Härnösand av stor betydelse att den prioriteras högre än i förslaget.

• Härnösands kommun vill därför särskilt förorda att ett tidigareläggande sker i transportplanen av de regionala medlen för järnvägsutredningen på sträckan Sundsvall-Härnösand.

Inom området kollektivtrafik beskrivs i planen länets förutsättningar för ett ökat resande, särskilt med tanke på den kommande tågtrafiken på sträckan Sundsvall-Umeå. Samordning av trafikplanering måste prioriteras i framtiden för att uppnå full effekt av möjligheter till byten med andra tranportslag som t.ex. buss. Byten och samordning mellan olika trafikslag kommer att vara en avgörande faktor om kollektivtrafiken skall uppnå det övergripande nationella målet om ett fördubblat resande fram till 2020.”