torsdag 30 april 2009

Gratis kollektivtrafik även i sommar

Förra sommaren fick Härnösands ungdomar åka gratis buss inom kommunen. Utvärderingen av fjolåret visade på mycket positiva effekter med bl.a. en resandeökning på över 20 % på landsbygden.

Nu vill vi upprepa fjolårets lyckade satsning med avgiftsfria bussresor för våra ungdomar även denna sommar. Vi hoppas att detta kan bidra till att fler tar för vana att använda klimatsmart kollektivtrafik, säger ansvarigt kommunalråd Jonny Lundin

Mitt vårtal (lika aktuellt idag som när det hölls år 2005)

Valborgsmässoafton med den traditionella elden talar till oss om vårens och ljusets ankomst, och det finns en psalmvers som jag tycker är särskilt talande för just detta:

”Och allt som låg där fruset i dagar vintergrå,
skall löst av himmelsljuset mot blom och mognad gå.
Vi glädjes åt varandra, åt sol och sommartid,
att på Guds jord få vandra och äga himlens frid”.

Vi glädjes åt varandra, här i kväll, först och främst med dem som står oss nära, människor vi tycker mycket om och har gemenskap med. De som tillhör vår familj, vår släkt och som är våra vänner. Jag vill ändå i denna stund av glädje berätta en sorgsen historia som räddades till eftervärlden av en lärare i ett ghetto under andra världskriget.

En liten pojke vars hela familj hade deporterats, gick planlöst omkring på en av ghettots gator. Han talade högt för sig själv. I sin ena hand kramade han några små stenar.

Plötsligt stannade han till och öppnade handen. Så lät han tre av stenarna falla till marken. Strax därefter släppte han två till, följda av ytterligare tre. Då slöt den lilla pojken snabbt handen. Hans livliga ögon slutade att flacka för en liten stund. Han sa:

”Nio bröder som de här stenarna var vi en gång, alla tillsammans. Sedan kom den första deportationen och tre av bröderna kom inte tillbaka, två sköts vid taggtrådsstängslet och tre dog av hunger. Gissa hur många broderstenar det finns kvar i min hand?”

Varför berättade jag denna sorgsna historia för er här ikväll vid Stigsjö kyrka? Jag gjorde detta för att i denna stund av glädje här hos oss så finns det just nu andra ensamma barn på platserna för de senaste terrordåden i Irak, i svältens Sudan, i flyktingläger och vid krigshärdar runt om i världen. Precis som en liten pojke i ett ghetto för länge sedan, så bär dessa barn av idag på sin grymma historia, och på barns vis försöker också de med lekens hjälp förstå sin vardag.

Vi lever i en värld som ännu år 2005 rymmer regimer, grupper och individer som är beredda att sätta sig över människovärdet, att vara förövare. Vi lever i en värld av stora orättvisor – en värld av ofattbar rikedom och lika ofattbar fattigdom. Vi lever i en värld där intolerans och hat gror i den djupa klyftan mellan ”vi och dom”.

Ingen kan avsvära sig ansvaret. För vi vet att en värld av stora orättvisor är en värld av konflikter. En värld av konflikter är också en värld i konflikt med demokratin och människovärdet, i konflikt med själva människan. Detta måste vi se när vi säger: ”aldrig mera krig”, och när vi säger: ”vi ska aldrig glömma”.

Det är människan det ytterst handlar om. Det handlar om hennes oinskränkta rätt till liv, till mat och hälsa, skolgång och arbete, utrymme för egna val, tro och fria tankar – och inte minst möten med andras. Först där finns också utrymme för de drömmar som sträcker sig längre, långt bortom hämnd, mot kärlek, förståelse och försoning.

Det finns faktiskt bara ett försvar som duger. Det heter demokrati, men stavas också medmänsklighet, eller kärleken till nästan i all sin enkelhet. Därför har jag berättat historien för er om nio broderstenar och en liten pojkes lek för länge sedan i ett ghetto. Minnet av honom är samtidigt minnet av och en påminnelse om alla de andra barn, kvinnor och män som mördas, torteras, skändas och fråntas sitt människovärde i konflikter runt om i världen idag.

Glömmer vi så sviker vi dem alla. Glömmer vi så sviker vi oss själva,
och varje barn som kommer nya till denna värld, även här hos oss i Stigsjö. Jag vill därför avsluta detta vårtal med några av skalden Bo Setterlinds tankar om just ljuset.

”Låt inte mörkret hindra dig att söka ljuset.
Och när du funnit det låt andra se, pröva, övertyga sig.
Vill du att ljus skall leva, tänd då hos andra samma längtan.

Tänd frimodighetens ljus i rädslans mörker,
tänd rättens ljus i korruptionens mörker
tänd frihetens ljus i ofrihetens mörker,
tänd Trons ljus i förnekelsens mörker,
tänd Hoppets ljus i förtvivlans mörker,
tänd Kärlekens ljus i dödens mörker.”

Jag hoppas att även vår tända eld här ikväll kan symbolisera just dessa ljus som Bo Setterlinds strofer talar om, och med detta vill jag tillsist utbringa ett fyrfaldigt leve för våren och för ljusets ankomst.

fredag 24 april 2009

Det byggdes i Härnösand ifjol för mer än 30 000 kronor per person

Enligt databasen Byggfakta så byggdes det i Härnösand för 30 555 kronor per invånare under 2008. Den enskilt största nybyggnationen var säkerhetsfängelset Saltvik för 130 miljoner kronor.

I dessa tider av lågkonjunktur så känns det positivt att flera stora ny- och ombyggnationer fortsätter även i år, exempelvis färdigställandet av vårt resecentrum och upprustningen av Ådalsbanan.

Som en jämförelse kan nämnas att i våra grannkommuner så byggdes det för 20 746 kronor/invånare i Sundsvall och 7 469 kronor/invånare i Timrå.

torsdag 23 april 2009

Årets företagsgala, ett bevis på framtidstro

- I rådande lågkonjunktur, så är företagsgalan ändå ett bevis på att det finns en spirande framtidstro och ett entreprenörskap som både gror och frodas hos näringslivet i Härnösand. Det känns positivt, för vi behöver verkligen fler jobb i privata företag. Ett stort tack och grattis till alla pristagare, säger kommunalrådet Jonny Lundin (c)

Sedan 1985 har vi i Härnösand delat ut pris till årets företag/are. Under torsdag kvällen så hölls årets företagsgala. Arrangörer var Härnösands kommun tillsammans med ALMI, Allehanda Media och Länsförsäkringar Bank

Företagsgalan som nu har blivit etablerad i Härnösand var även i år slutsåld. Kvällen bjöd på hög stämning med en fart fylld show av gruppen Showbiz. Underhållning varvades med prisutdelning, god mat och en hälsning från Robert Aschberg och Gert Fylking som är på intåg mot Härnösand.

Pristagarna är utsedda av en jury bestående av representanter från: Företagarna, Härnösands Hantverk & Småföretagare, Högsjö Företagarförening, Industrigruppen, Svensk Handel, Handelsbanken, Allehanda Media och Härnösands kommun.

Här nedan presenteras företagen som fick utmärkelser vid galan och juryns motivering.

Årets företag
Öbako AB; ett industriföretag som verkat i mer än 20 år
Företaget har en ökad omsättning med ett förbättrat resultat och stark soliditet. Företaget marknadsför sig genom en välutvecklad, tvåspråkig hemsida och satsar på egen produktutveckling.

Årets nyföretagare
Rehabassistans AB
; ett nytt företag som erbjuder personlig assistans med speciell inriktning på rehabilitering.
Företaget har en klar och tydlig affärsidé som deklareras på deras informativa hemsida. Företaget är Härnösandsbaserat med stark tillväxt på flera orter och sysselsätter idag 60 personer.

Årets hederspris
Bengt-Olov Byström; driver framgångsrikt familjeföretaget Logosol som funnits i 20 år.

En entreprenör utöver det vanliga, det här är en person som uppfostrar hela familjen i god entreprenörsanda. Företaget som personen driver har vuxit både i Sverige och internationellt med Härnösand som bas.

Årets butik
Team Sportia; sporthandlare i Härnösand

Butiken drivs med stort engagemang av ett strävsamt handlarpar, de har utvecklat sin butik i många år, satsar och valt att verka i Härnösand, ingår i en stor kedja.

ALMIs Företagarpris
Intersport/ Flåsofager; sporthandlare i Härnösand

Har sedan starten stått för en vilja att utveckla en verksamhet där kundens önskemål ändras efter varje år och varje årstid. Ägarna har alltid på ett konstruktivt och kunnigt sätt löst de problem som är företagarens tuffa vardag samt med en vilja att agera, inte reagera, visat att trägen vinner.

onsdag 22 april 2009

4000 euro till årets Fälldin-stipendiat

Som ordförande i Stiftelsen Thorbjörn Fälldins Jubileumsfond så kan jag nu meddela att 2009 års Fälldin-stipendiat är utsedd!

Ett stort grattis till dig student vid Mittuniversitetet, som nu får en rejäl möjlighet och därtill hela 4000 euro för att fördjupa dina studier i politisk kommunikation med ett tydligt fokus på valet till Europaparlamentet den 7 juni.

Vem är då årets Fälldinstipendiat? Detta meddelas offentligt vid stipendieutdelningen den 19 maj i Härnösand. Stipendiet kommer att utdelas av Thorbjörn Fälldin personligen.

I anslutning till utdelningen anordnas även ett intressant seminarium i samarbete med tankesmedjan Fores

torsdag 9 april 2009

Klarspråk och svåra val

Centerpartiet i Härnösand tar kulturen och utbildningen i försvar. Partiet vågar dessutom kalla nedskärningar för nedskärningar.

Se ledaren i dagens Tidningen Ångermanland

tisdag 7 april 2009

447 mkr till länet, ett guldägg i dessa påsktider

Alliansregeringens "påskägg"som levererades av de fyra partiledarna idag på DN debatt, d v s tillskottet till Sveriges kommuner, landsting och regioner i kommande vårproposition, ger hela 447 miljoner kronor i extra statsbidrag till Västernorrland under åren 2010-2012.

Härnösands kommuns andel blir totalt ca 31,8 miljoner kronor varav ca 13,1 miljoner kronor under "krisåret" 2010. Ett välkommet guldägg i dessa påsktider (läs budgettider).

Ett välkommet påskägg

Finanskrisen och den djupa lågkonjunkturen slår hårt mot ekonomin i landets kommuner, landsting och regioner. Därtill står kommunsektorn inför svåra beslut och avvägningar framöver, då välfärdens kärna vård, skola och omsorg ska värnas samtidigt som den demografiska utmaningen närmar sig och pensionsavsättningar måste göras.

Alliansregeringens besked idag att staten satsar 7 miljarder kronor extra år 2010 (samt 5 miljarder kr 2011 och 2012) till landets kommuner, landsting och regioner är därför ett mycket välkommet ”påskägg” som för Härnösands kommuns del innebär minst 10 miljoner kronor i extra statsbidrag under nästa år.

Som centerpartistiskt kommunalråd och partistyrelseledamot kan jag med belåtenhet konstatera att hela alliansregeringen, genom denna tydliga prioritering av den kommunala sektorn, ännu en gång sluter upp bakom Centerpartiets grundsyn att Sveriges välfärd faktiskt byggs underifrån i våra kommuner, landsting och regioner.

fredag 3 april 2009

Centerpartiet om besparingsförslagen i Härnösand

Härnösand, som många andra kommuner, behöver genomgå ett ”stålbad” under de närmsta åren för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi, d v s i klartext avveckla verksamheter och minska antalet medarbetare. Fortsatta ”osthyvlingar” av de kommunala verksamheterna löser inte längre den ekonomiska obalansen.

För detta krävs en tydligare politisk prioritering, ett väl fungerande ledarskap och inte minst att kommunen agerar professionellt som arbetsgivare.

Centerpartiet är därför redo att omgående säga JA till omställningsåtgärder i Härnösands kommun på minst 20 miljoner kronor i år 2009, men vi säger också direkt NEJ till de förslag som urholkar Härnösands attraktivitet för boende och företagande.

Centerpartiet säger därför:

  • Nej till nedläggning av Musik & Kulturskolan samt Komtek.
  • Nej till avveckling av Öppna förskolan.
  • Nej till avgiftsbeläggning av skolmåltiderna på gymnasiet.
  • Nej till avveckling av samverkansavtalet med Härnösands Folkhögskola.
  • Nej till indragning av Samhallresursen inom socialtjänsten.
  • Nej till försäljning av Simhallen.
  • Nej till upplösning av stiftelsen för Länsmuseet Murberget.
  • Nej till avveckling av lokaler för Norrdans.
  • Nej till neddragning av kollektivtrafiken inom tätorten och på landsbygden.

torsdag 2 april 2009

Ådalsbanan bidrar till Europas tillväxt och konkurrenskraft

Norra Europas basindustri fraktar till betydande del sina högvärdiga och strategiska produkter med tåg längs den Botniska korridoren, där Ådalsbanan är en väsentlig del, från råvara i norr med successiv förädling till de stora marknaderna i söder. Detta transportsystem är en angelägenhet för både Sverige och EU.

Den norrländska kustjärnvägen, där Ådalsbanan är en väsentlig del, är dessutom utpekad i Framtidplanen som ett av Sveriges huvudstråk för snabbtågstrafik.

Ådalsbanan, delen Härnösand till Sundsvall har en låg standard i jämförelse med anslutande järnväg norr och söderut. Banan är dag enkelspårig och tillåter inga högre hastigheter. I och med att Botniabanan också färdigställs, kommer tågtrafiken dessutom att mångdubblas. Vilket innebär att sträckan blir än värre som flaskhals för klimatsmarta gods- och persontransporter på järnväg.

Därför behövs i närtid en prioritering av en nybyggnad av järnvägen mellan Härnösand och Sundsvall. En etappindelning för utbyggnad av sträckan kan påbörjas norrifrån, där Härnösand - Stavreviken är en lämplig första del. Denna etapp innebär att man redan efter en första nybyggnads del når den önskade restidsvinsten på maximalt 30 minuters restid mellan Härnösand och Sundsvall för fjärrtåg.

Kostnaden för en sådan första etapp av ny järnväg mellan Härnösand och Sundsvall är cirka 4 000 Mkr och borde vara ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt för såväl Sverige som EU, sett i ett helhetsperspektiv på den norrländska kustjärnvägen.

onsdag 1 april 2009

Härnösand och regionfrågan

Så här blev Härnösands kommuns korta svar på skrivelser från Jämtlands läns landsting samt Landstinget Västernorrland angående regionfrågan, se nedan. Svaret är skickat och undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Anders Gäfvert (m), mig och oppositionsrådet Sig-Britt Ahl (s).

"Kommunfullmäktige i Härnösands kommun har behandlat regionfrågan vid sammanträde 2008-02-25 (§ 28). Protokollsutdrag bifogas. I övrigt avvaktar Härnösands kommun med ytterligare ställningstaganden tilldess att Kammarkollegiet eller regeringen direkt till kommunen hemställer om Härnösands kommuns synpunkter i ärendet."


Noteras att Kommunfullmäktige 2008-02-25 (§ 28) beslutade att
de fyra nordligaste länen har den kritiska massan och storleken som behövs för att kunna skapa förutsättningar för tillväxt och offentlig välfärdsproduktion även i framtiden, genom bildandet av en gemensam regionkommun i norra Sverige.
Samt att Härnösands kommun föreslår Härnösand som residensstad d v s huvudsäte för länsstyrelsen vid en förändrad statlig länsindelning.

Förbifart E4 Härnösand

En bred majoritet (alla partier utom Miljöpartiet) i kommunfullmäktige i Härnösands kommun underströk vid sammanträdet 2008-12-15 i ett uttalande till Vägverket kommunens önskan att en förbifart E4 Härnösand snarast kommer till stånd.

Den politiska ledningen i kommunen har sedan dess bland annat fört samtal med ledningen för Vägverket Region Mitt om detta. Härnösands kommun har även lyft fram förbifart E4 Härnösand som ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt som bör prioriteras i den pågående infrastrukturplaneringen.

Sannolikt krävs kommunal medfinansiering om en förbifart ska kunna förverkligas i närtid. Detta alternativ har ännu inte behandlats politiskt i kommunen.

Vi arbetar vidare för en förbifart E4 Härnösand!

Omställningsåtgärder i kommunen

Som jag har skrivit om i tidigare blogginlägg så behöver Härnösands kommun (som många andra kommuner) genomföra omfattande omställningsåtgärder (läs strukturförändringar) under de närmsta åren för att nå en långsiktigt hållbar ekonomi, d v s i klartext avveckla verksamheter och minska antalet anställda. Fortsatta generella ”osthyvlingar” av de kommunala verksamheterna (läs procentuella besparingar) löser inte de ekonomiska problemen. Det krävs en tydligare politisk prioritering.

Centerpartiets förtroendevalda i kommunen håller på att analysera tjänstemannaförslaget (d v s det ”arbetsmaterial” som har publicerats i media under den senaste veckan). Våra synpunkter kommer att redovisas senast vid nästa styrgruppsmöte (den 7 april) för detta nödvändiga arbete. Återkommer även här i bloggen med detta.

Som Centerpartiet ser det så innehåller tjänstemannaförslaget en blandning av förslag som är strukturförändringar (vissa är vi bereda att tillstyrka, andra avstyrker vi) och förslag som är ordinarie verksamhetsförändringar (läs ”vanliga” besparingsåtgärder) vilket respektive verksamhetsnämnd själv bör hantera och värdera.

Fortfarande kvarstår dock mina frågor/farhågor. Dels om den kommunala organisationen har den mognad (läs ledning) som behövs, och dels om politiken har det mod (läs beslutskraft) som krävs för att lotsa detta nödvändiga arbete i land.