måndag 29 juni 2009
Kommunchefen slutar
”Det är mycket angeläget för Härnösands kommun att förbättra ledarskapet i den egna organisationen, vilket även Arbetsmiljöverkets skarpa kritik visar (enligt skrivelse 2009-06-18).
Utifrån kommunchefens anställningsavtal med kommunstyrelsens ordförande Anders Gäfvert (M) så är en avtalspensionering den bästa och billigaste lösningen (kostnad cirka 1,6 Mkr). En omplacering som oppositionsrådet Sig-Britt Ahl (S) föreslår är både sämre och dyrare för kommunen som helhet (kostnad cirka 2,5 Mkr).”
tisdag 23 juni 2009
Kommunchefen i Härnösand
Inga politiska beslut är ännu fattade i ärendet, men om en ömsesidig överenskommelse kommer att träffas mellan arbetsgivaren och kommunchefen bland annat som en följd av detta så ska det naturligtvis ske i enlighet med kommunens gällande riktlinjer.
tisdag 16 juni 2009
Min reflektion över Norrlands framtid i EP-valets skugga
Mitt korta svar är att vi ska tala om omställningen till en ekoeffektiv ekonomi, en miljödriven tillväxt eller drömmen om en ny industriell epok...
Ådalen och Västernorrland, är (på både gott och ont) själva hjärtat i svensk basindustri under de senaste dryga 100 åren. Miljövisionären Jeremy Rifkin talar idag om möjligheten att i framtiden åstadkomma en helt ny industriell revolution, driven av miljöteknik, resurseffektivitet och innovationer – och där bortom ser han en vätgasekonomi och solenergiekonomi hägra. Det är en helt annan vision än den som utmålar tillväxten som hotet mot miljön.
Här ser vi vägvalet: Ska vi klara klimatet genom att krympa ekonomins utvecklingstakt eller ska vi krympa utsläppen genom en tillräckligt snabb ekonomisk utveckling? Låt vårt svar vara: En krympande ekonomi kan aldrig krympa utsläppen tillräckligt. Det kan bara en växande ekonomi.
Låt det därför inte råda någon tvekan om att Sverige, och framför allt Norrland, ska vara den ledande internationella förebilden för en sådan utveckling. Vi ska ha en av världens mest utvecklade ekonomier med hög tillväxt som är helt miljöanpassad och byggd på hållbara resurser. Det handlar om tillväxt i kunskap, kvalitet och ekonomiskt värde – inte i materiell resursförbrukning som tär på naturens livskraft.
Klimatåtgärder inom EU är inte bortaplan, utan svensk hemmaplan. Och inom EU har vi satt upp de mest radikala och ambitiösa klimatmålen som någon grupp av länder gemensamt i världen antagit. Vi ska därför tillsammans med övriga länder i Europa utnyttja den plattform som EU ger oss i kampen för klimatet och miljön.
En av de viktigaste insatserna Sverige kan göra inför de globala klimatförhandlingarna är att visa hur vi framåt tänker klara hög ekonomisk tillväxt, samtidigt med kraftigt minskande klimatutsläpp. Då visar vi också vägen mot ett koldioxidfritt och fossilfritt samhälle.
Där är vi tillbaka vid visionen om en ny industriell era – miljöinriktad, resurseffektiv och byggd på grön teknik. En ny industriell epok där Ådalen, Västernorrland och Norrland än en gång kan bli ledande i Europa imorgon, sprungen ur vår globaliserade basindustri, Mittuniversitetets utbildning och forskning inom energiområdet och inte minst regionens innovativa små - och medelstora miljöteknikföretag som glädjande blir allt fler.
söndag 14 juni 2009
Med en veckas perspektiv
Centerpartiets dröm för Europa, och vår politik som förenar miljö och tillväxt är det absolut inget fel på (tvärtom, helt rätt i tiden). Vår EU-parlamentariker Lena Eks arbete ska vi verkligen vara stolta över, likaså bredden hos våra fem toppkandidater i valet.
Men vi blev någonstans för ”komplicerade” när vi ville så mycket i detta val. Vi borde ha stannat upp och på ett enklare sätt, för väljarna (och våra valarbetare), kommunicerat själva kärna i vårt politiska budskap för Europa: ”Ett smalare men vassare EU”
måndag 8 juni 2009
Ett trist valresultat
Piratpartiets och Miljöpartiets framgångar är jag inte särskilt förvånad över, men jag hade faktiskt trott att Centerpartiet skulle gå framåt i Europaparlamentsvalet (och inte bakåt).
söndag 7 juni 2009
lördag 6 juni 2009
Högtidstal vid nationaldagsfirandet
Vi lever i ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion och ursprung.
Jag tror att det är viktigt att minnas alla de som genom åren, i stort och smått, har arbetat för vår stads- och landsbygdsutveckling här i Härnösand och sedan uppmuntra och bejaka de härnösandsbor som idag är eldsjälar, och som många av er representerar här och nu.
fredag 5 juni 2009
Bästa Centervän i Härnösand och Västernorrland
Bästa Centervän vi behöver Din och tre av dina vänners röster på Centerpartiet den 7 juni - för Europas förenta krafter!
Kraften i Europa finns hos varje europé. När Europas 497 miljoner invånare engagerar sig i vardagen för ett bättre klimat eller tar initiativ för fler jobb kan vi möta framtiden med tillförsikt. Om européerna tillsammans bestämmer sig för att värna freden, stärka öppenheten och bekämpa brottsligheten kan vi öka välståndet och skapa en bättre värld.
Dessa mervärden skulle ett enskilt land inte kunna åstadkomma på egen hand. Genom EU kan vi släppa loss kraften för att lösa de stora framtidsfrågorna. Men unionen ska inte lägga sig i de frågor som bättre kan lösas lokalt, regionalt eller nationellt, till exempel sociala trygghetssystem, arbetsmarknadspolitik, kultur, idrott, skog, jakt och fritidsfiske.
Vi vill att EU ska vara en garant för freden och som global ledare tala med en röst.
• Avskaffa vetorätten
• Stärk EU:s krishanteringsförmåga
• Agera när mänskliga rättigheter kränks
Vi vill att EU ska ställa om till ekoeffektiv ekonomi där klimatsmarta lösningar ger nya jobb.
• Minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 30 procent till år 2020
• Stärk företagens betydelse för nya innovationer, ny miljöteknik och nya jobb
• Skärp kraven inom utsläppshandeln och utvidga handeln till fler länder och marknader
Vi vill ha ett öppet EU genom frihandel och öppna gränser samt ett starkt skydd för individen och integriteten.
• Inrätta en integritetsombudsman i EU
• Fri rörlighet i EU också inom tjänsteområdet
• En gemensam, generös och human flykting- och asylpolitik
tisdag 2 juni 2009
Fråga och svar inför EU-val (del 4)
När finanskrisen är över, menar Centerpartiet att det bör tillsättas en utredning om EMU för att allsidigt analysera erfarenheterna från eurosamarbetet, EU:s hantering av den finansiella krisen samt för- och nackdelar för Sverige att ingå i respektive stå utanför samarbetet. Jag delar den uppfattning och vill att EMU-frågan ska hanteras på ett seriöst och sakligt sätt. Är personligen för euro som valuta även i Sverige.
Fråga och svar inför EU-val (del 3)
Små och medelstora företag (SMEs) utgör 99 % av alla företag inom EU och spelar en avgörande roll för konkurrenskraft och sysselsättning. Dessutom är det i SMEs som jobben kommer att finnas framåt. Europaparlamentet kan göra skillnad med fler parlamentariker från Centerpartiet, för vi vill i praktisk handling förbättra näringslivsklimatet för de små och medelstora företagen. Bland annat genom regelförenkling och genom att underlätta marknadstillträde.
Fråga och svar inför EU-val (del 2)
Som kommunalråd ser jag dagligen hur den lokala och regionala politiska vardagen påverkas alltmer av EU. Därför behövs det fler politiker på den europeiska arenan som företräder Norrlands intressen. Ett engagemang i EU-politiken är för mig, redan idag, en naturlig del i uppdragen som förtroendevald i Härnösand och Västernorrland.
Fråga och svar inför EU-val (del 1)
Bilden av Norrland. Allt för ofta slutar EUs kartbilder över Sverige i höjd med Stockholm och allt för ofta framställs vår del av landet/EU som tärande. Verkligheten är precis tvärtom för Norrland bidrar i högsta grad till Europas konkurrenskraft, inte minst genom våra basnäringars (skogen, malmen o s v) stora exportvärden. Därför behöver vi också en välfungerande infrastruktur, inte minst järnväg, i hela Sverige.