måndag 19 september 2011

Det blåser en stark medvind för vindkraften

En av den förra mandatperiodens största politiska händelser i landet var när de fyra partiledarna i alliansregeringen i februari 2009 presenterade energiöverenskommelsen, som för lång tid sätter ramarna för svensk energipolitik. I media kom händelsen att framställas som ”Centerpartiets svek” och att partiordförande Maud Olofsson vikit sig för sina allianskollegor och öppnat upp för ny kärnkraft i Sverige

I själva verket blev energiöverenskommelsen precis vad som behövdes för att få de gigantiska miljardinvesteringarna som nu sker i förnybara elproduktion runt om i hela landet att på allvar ta fart. Ingen pratar längre om att det skulle vara aktuellt med nya kärnkraftsreaktorer i Sverige, inte ens folkpartiledaren.

För några dagar sedan kom till exempel branschorganisationen Svensk Vindenergi med sin senaste prognos för den svenska vindkraften. Den visade på fantastiska resultat. På mindre än två år så har den svenska elproduktionen från vindkraft fördubblats och om den nya prognosen på 8 TWh vindel nästa år slår in innebär det att produktionen har ökat med cirka 700 procent på endast fem år.

Förväntningarna fanns där när Centerpartiet och Maud Olofsson fick ta över det politiska ansvaret för energifrågorna i Sverige i samband med regeringsskiftet 2006, men få hade nog ens vågat drömma om en sådan positiv utveckling för den förnyelsebara energin som den vi ser idag. De som fortfarande tvekar på att energiöverenskommelsen var rätt, ska vara medvetna om att de 8 TWh vindel som förväntas produceras under år 2012 motsvarar lika mycket som de båda kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck tillsammans producerade innan de stängdes.

Inget tyder heller på att utbyggnadstakten av svensk vindkraft håller på att avta, snarare tvärtom. För närvarande finns tillståndsansökningar för fler än 4000 nya vindkraftverk i landet och bakom dessa står alltifrån enskilda privatpersoner till multinationella företag. Bland alla investerare ska särskilt nämnas de skogsbolag som är verksamma i vårt län, Västernorrland, och som beräknas bygga vindkraftverk för mångmiljardbelopp under de närmsta 10 åren.

Bildandet av Alliansen anses av många bedömare som Maud Olofssons främsta gärning under sina tio år som centerledare. När det gäller politiska resultat så kan ingen heller vifta bort att det är tack vare Centerpartiet och energiministern Maud Olofsson som det idag blåser en stark medvind för vindkraften och den förnyelsebara energin i Västernorrland och i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar