onsdag 27 januari 2010

Härnösand värd för Världsbäst 2010

Den 28-29 januari hålls Mittsverigekonferensen "Världsbäst 2010" på Murberget och Sankt Petrilogen i Härnösand.

I centrum står de tolv vinnarna av utmärkelsen "Värdsbäst". Utmärkelsen utdelas till företagare och enskilda inom besöksnäringen som genom ett mycket gott värdskap attraherat stora skaror besökare till regionen. Bland de nominerade återfinns gårdsmejeriet och gårdsbutiken Rotsjö Gård i min hembygd i Stigsjö. Kul!

Jag har fått förmånen att välkomsttala på konferensen och mitt budskap är Härnösand en attraktiv del av regionens starkaste varumärke Höga Kusten!

måndag 25 januari 2010

ICA storsatsar i Härnösand

Härnösands kommun påbörjade 2006 arbetet med att utveckla ett nytt handelsområde, Östra Bondsjögatan, för att stärka Härnösand som handelsplats.

ICA Fastigheter Sverige AB köper nu handelsområdet på dryga 31 000 kvm med en byggrätt om cirka 11 000 kvm för ett belopp av 17.5 miljoner kronor av kommunen och undersöker nu en större egen ICA etablering samt planerar för uthyrning av lokaler till andra externa handelsföretag.

Vägledande för kommunen vid försäljningen har varit köpesumma, tidplan för etablering och vilket handelsutbud som planeras.

- Med redan befintliga Coop Forum och nu ICAs satsning så finns goda förutsättningar för ett välbesökt och välkommet handelsområde. Möjligheten till mer handel i Härnösand gynnar också handeln i centrum vilket är mycket angeläget.

- Målsättningen är att stärka Härnösand som handelsplats för härnösandsborna samt för boende i Ådalen och Höga Kusten. Dessutom gynnar det besöksnäringen och inte minst så skapas fler privata jobb.


Se även pressmeddelande från Härnösands kommun.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 20 januari 2010

Statliga jobb är också viktiga

Det pågår en utredning på initiativ av regeringen om en sammanslagen myndighet som ska hantera havs- och vattenmiljöfrågor, vill därför ta tillfället i akt att framhålla Härnösands fördelar som placeringsort för en ny central myndighet eller för en fortsatt regional organisation, beroende på vilken organisationsmodell som blir aktuell.

Medarbetarna på den nuvarande vattenmyndigheten i Härnösand har hittills gjort ett gediget arbete med tanke på att distriktet jämfört med övriga distrikt handhar allra flest vattenförekomster. Blandningen av miljöproblem är mycket omfattande, och det finns också hög kompetens inom åtgärder som t ex kalkning, biologisk återställning och efterbehandling av förorenade områden.

Det finns således väl upparbetad kompetens på vattenmyndigheten och länsstyrelsen i Härnösand. Det är lätt att rekrytera högt kvalificerade medarbetare till regionen, vilket även visat sig inom andra specialistområden för statlig verksamhet, som exempelvis rekrytering av jurister till rättsväsendets instanser i Härnösand.

Härnösand har tyvärr förlorat flera hundra statliga arbeten de senaste åren och decennierna, vilket är ett ytterligare argument för regeringen att ta hänsyn till.

Härnösand är bland annat residensstad i Västernorrlands län och universitetsstad med Mittuniversitetet samt en del av Norrlands största arbetsmarknadsregion. Härnösand har därför mycket goda förutsättningar att fungera väl, även fortsättningsvis, som ett administrativt centrum för statlig verksamhet