tisdag 4 maj 2010

Härnösand fortsätter att pröva nya vägar för ett bättre företagsklimat

- Ännu har Härnösand en lång väg kvar att vandra från placering 288 i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner (som presenterades på tisdagen) och det kommer att ta tid. Men vi är ändå övertygade om att kompassriktningen är lagd åt rätt håll, för den korrigerar vi löpande i nära samarbete med företagen och näringslivets organisationer i Härnösand.

Resultatet i rankingen baseras på en undersökning som årligen går ut till landets alla kommuner. Det är Svenskt Näringsliv som gör enkäten och sänder den främst till sina medlemsföretag i respektive kommun. I Härnösand har 200 företag fått enkäten och i år har 102 företag besvarat den, vilket ger en svarsfrekvens på 52%.

Undersökningen är uppbyggd på tre nivåer där svaret i varje del viktas lika:
1. Fakta om kommunen som bygger på statistik
2. En mängd attitydsfrågor om ex kommunens, befolkningens,
politikers och medias attityd till företagande.
3. ”Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen”

- Att förbättra företagsklimatet i Härnösand är en lång resa där vägens mål är fler jobb i fler privata företag, det vill säga själva grunden för mer resurser till välfärd som vård, skola och omsorg. I kommunen tar vi hela tiden små steg i rätt riktning och vi vågar också prova nya stigar, tillskillnad från länets kommuner i övrigt. Exempelvis så öppnar vi upp kommunala verksamheter för andra utförare för att ge ökad valfrihet för brukarna inom hemtjänst och äldreboende. Vi ger företag möjlighet att utmana kommunens olika verksamheter, och vi har förändrat upphandlingsreglerna för att ge fler affärsmöjligheter för företagen

Konkret har Härnösands kommun jobbat med många små och stora åtgärder under 2009 för att utveckla näringslivsklimatet i kommunen.

- Om vi ska kunna ta några rejäla kliv framåt i rankinglistorna över företagsklimat så är det att förändra hela Härnösands attityder till företagande som gäller och det är en uppgift för oss alla som bor och verkar här. Kommunen söker för sin del hela tiden nya vägar för detta genom bland annat ökad dialog mellan politiker och företagare, satsningar på entreprenörskap i skolan och utvecklad service från kommunens förvaltningar till företagen för att nämna några exempel.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. "Små steg i rätt riktning"

    Är inte det ett lite märkligt påstående när härnösand backar i statistiken och placerar sig på plats 288 av 290 kommuner?

    SvaraRadera
  2. Vi strävar målmedvetet framåt i det konkreta vardagsarbetet med att förbättra näringslivsklimatet i kommunen, med "små steg i rätt riktning" och i nära samarbete med företrädare för vårt lokala näringsliv i Härnösand.

    Tyvärr ser vi inte resultaten av detta i den ranking som presenterades idag, men jag är säker på att att det kommer att ge positiva avtryck i nästa årsa ranking och i andra mätningar som gäller företagande i Härnösand.

    VH

    SvaraRadera