söndag 28 mars 2010

Gårdsförsäljning av alkohol

Det franska köket beskrivs ofta vara i världsklass. Få som får frågan om vilket land som har den bästa maten säger genast Sverige. Detta är något som Centerpartiet vill ändra på. Sverige och Västernorrland kan utmana Frankrike och andra självklara matnationer och ta plats på den gastronomiska kartan.
Det står tusentals jobb på spel, 10 000 i hela landet för att vara mer exakt.


Vi kan ha världens bästa mat. Förutsättningarna finns, liksom den politiska viljan.
Vi har kunskapen, de ekonomiska förutsättningarna, fina råvaror, goda traditioner och fantastiska kockar. Flera av de nya matföretagen skulle dessutom kunna finnas på landsbygden och bidra till både högre tillväxt och fler jobb där.

Ett led i satsningarna på ”Matlandet Sverige” är, i vårt tycke, att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. De företagare som producerar alkoholhaltiga drycker har idag inte möjlighet att sälja sin produkt på gården. Ett smakprov kan erbjudas, men inte mer. Regeringen har beslutat att en utredare ska ta fram förslag på hur gårdsförsäljning av alkohol skulle kunna förverkligas. För oss är det viktigt att reformen genomförs så snart som möjligt och att ärendet inte hamnar i långbänk.

För vad det handlar om är företagare som vill ha möjlighet att sälja sin produkt.
Det handlar om att kunna utveckla ett koncept som tilltalar såväl svenskar som fransmän eller andra på besök. Detta handlar om att företagare på landsbygden inte ska behöva skicka sina kunder till ett systembolag långt borta utan kunna tillhandahålla sin produkt, exempelvis ett lokalproducerat kvalitetsvin eller en Box Whisky från Ådalens Destilleri, på plats direkt till kunden. Inte skulle väl jordgubbsodlaren acceptera att behöva hänvisa sina kunder till ICA eller Coop?

Alkohol är roten till många bekymmer, men vi är övertygade om att Sverige både kan ha en restriktiv alkoholpolitik och tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Något annat verkar för oss vara orimligt i längden. Dessutom har både Konkurrensverket och Jordbruksverket uttalat sig positivt om att tillåta försäljning. Intresset för försäljning av alkohol från egen tillverkning har heller aldrig varit större och antalet tillverkningstillstånd ökar.

Gårdsförsäljning ger inte bara ytterligare möjligheter för att driva framgångsrika företag på landsbygden i exempelvis Västernorrland, det bidrar även till att skapa en besöksnäring som tillsammans med andra åtgärder gör landsbygden mer attraktiv i hela Sverige. Därför är det på tiden att de som inte tydligt tagit ställning i frågan om gårdsförsäljning av alkohol nu gör det och att frågan lyfts upp på (mat)bordet på allvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar