måndag 1 februari 2010

Inför avdrag för investeringar i vindkraft

Det byggs vindkraft som aldrig förr i Sverige och i vårt län, Västernorrland, förbereds för mycket stora satsningar framåt. År 2009 blev ett rekordår. Över 200 vindkraftverk med en kapacitet på mellan 450 och 500 megawatt tillsammans, har byggts runt om i hela landet. Det är en fördubbling jämfört med 2008 och en utbyggnadstakt som motsvarar vad som krävs för att nå de svenska åtagandena om förnybar el i EU fram till 2020!

Detta är en utveckling som det är angeläget att fortsatt stimulera. Inte minst genom att förbättra villkoren för enskildas ägande i vindkraft, då vindkraftskooperativen har en viktig roll för ett folkligt engagemang i (och en acceptans för) vindkraftsutbyggnad. Ett engagemang som tyvärr minskar då reglerna om uttagsbeskattning, som sedan mycket lång tid gäller i vårt och många andra länders skattesystem, lägger en del ”käppar i (vindkrafts)hjulet” för enskildas investeringsvilja i vindkraft.

I Sverige har vi hittills valt att stimulera produktion av förnyelsebar el via gröna elcertifikat. Centerpartiet bygger nu i alliansregeringen ut systemet med gröna elcertifikat för att stimulera investeringar i förnyelsebar elproduktion. Det innebär framförallt stora investeringar i vindkraft, vilket är mycket positivt.

För att säkra lönsamheten och investeringar i kooperativ vindkraft vill Centerpartiet dessutom göra generella förbättringar av konsumentkooperativa föreningars avdragsmöjligheter. Förslaget har stöd av både företrädare för vindkraftskooperationen och LRF.

I praktiken innebär Centerpartiets förslag en lägre beskattning av konsumentkooperativa föreningar, där vindkraftskooperativ är en växande andel. Och inte minst är det en tydlig signal till och stimulans för enskildas investeringsvilja i klimatsmart vindkraft i Västernorrland och Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar