måndag 10 oktober 2011

Det blåser motvind för (S) i energifrågan

Slutreplik till (S)-riksdagsledamöterna Karlsson och Sonidsson

Både statsminister Reinfeldt och folkpartiledaren Björklund (om än motvilligt), konstaterade så sent som härom veckan att alliansens klimat- och energiöverenskommelse i praktiken innebär att det sannolikt inte kommer att byggas några nya kärnkraftsverk i Sverige. Med detta bekräftades så en gång för alla också dåvarande energiminister Maud Olofssons och Centerpartiets förhandlingsframgångar 2009. De konkreta resultaten av detta ser vi dessutom dagligen i de gigantiska miljardinvesteringarna som nu sker i förnybar elproduktion runt om i hela landet. Därför är också såväl den nya centerledaren Annie Lööfs som den nya energiministern Anna-Karin Hatts besked lika väl förankrade, efter partistämman i Åre, som definitiva, klimat- och energiöverenskommelsen ligger fast!

Därtill är vindkraften den mest populära energikällan hos befolkningen, då var tredje svensk (34 procent) helst önskar att deras el är producerad av vindkraft, medan var fjärde föredrar solkraft (26 procent) och var fjärde vattenkraft (23 procent). Detta framgår av en alldeles ny Sifo-undersökning.  Samma undersökning visar också att färre än var tionde svensk har kärnkraft som sitt förstahandsval (8 procent). Det vill säga ett mycket starkt stöd även hos befolkningen för en förnybar elproduktion.

Därför har vi också en viss förståelse för att det blåser en motvind i energifrågan för såväl (S)-ledaren Juholt (som nu inte får se någon ny kärnkraft byggas i sin hemkommun Oskarshamn) som för (S)-riksdagsledamöterna Karlsson och Sonidsson från vårt län när exempelvis skogsindustrin i Västernorrland, tack vare Centerpartiets framgångar i energifrågan, är villiga att investera i vindkraft för mångmiljardbelopp. Investeringar som direkt leder till fler jobb och en minskad klimatpåverkan!

”Vi Socialdemokrater vill se en avveckling av kärnkraften”, skriver riksdagsledamöterna Karlsson och Sonidsson i sin replik på vårt debattinlägg om vindkraften. Ligger detta uttalande fast så borde ni också istället för att slösa kraft på att kritisera Centerpartiet om kärnkraften ägna er energi till att uppmana partiledare Juholt och socialdemokratin att ansluta sig till alliansens klimat- och energiöverenskommelse, som än en gång i praktisk handling innebär en rejäl medvind för vindkraften och den förnyelsebara energin i Västernorrland och i Sverige.