tisdag 8 februari 2011

Flataklocksmodellen

Nu borde väl ändå även Ångecentern vara tillfreds med Centerpartiets arbete i regeringen för landsbygdens utveckling (...eller)?
Detta då landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) nu introducerar "Flataklocksmodellen" (se nedan)!

"Jag har nyligen blivit landsbygdsminister och har där med ett bredare uppdrag att jobba för landsbygden.

Jag tycker att man under en lång tid varit för dåliga på att ha landsbygdsperspektivet med i politiska beslut – det måste bli bättre. Landsbygden har lidit av en lång tids sossefiering. Det är dags att bryta den på riktigt, det nya Landsbygdsdepartementet ska vara en blåslampa i det arbetet.  

Jag vill därför införa en landsbygdssäkring i regeringens arbete. Det innebär att all politik som påverkar landsbygden ska analyseras utifrån landsbygdens förutsättningar.  Målet är att all regeringens politik ska leva upp till Landsbygdsdepartementets devis ”Landsbygdsdepartementet stärker framtidstron och tillväxten i hela landet”.

Jag vill, i ett första skede, införa en analysmetod som vi kallar för ”Flataklocksmodellen”. Som Centerpartist tänker jag låta detta bli mitt och departementets verktyg för att jag och mina medarbetare alltid ska ha landsbygdsperspektivet framför ögonen.

Vi kommer att bygga ut metoden successivt med fler sätt att granska förslag ur ett landsbygdsperspektiv – och fler sätt att lyfta landsbygdens betydelse för jobb och utvecklingskraft i hela Sverige"

tisdag 1 februari 2011

I skuggan av Alliansens fra(m)gång

Centerpartiets valanalys, efter 2010 års svaga valresultat inte minst för oss i Norrlands länen, är nu presenterad. En valanalys som ger vid handen att det finns anledning för oss i partistyrelsen att vara självkritiska. Vi har i partiet inte haft förmågan att samtidigt både regera landet och klara av att kommunicera vår centerpolitik till väljarna.

Vår strategi inför och under förra mandatperioden var att stärka partiets regeringsduglighet, vilket var helt nödvändigt. Allianslojaliteten och fokus på regeringssammanhållning ska också ses utifrån denna ambition. Ingen ifrågasätter numer Centerpartiets förmåga att regera och framöver är det viktigt att kombinera ansvar i regeringen med att driva värderingsburna, tydliga och profilerade frågor.

Centerpartiet har under den gångna mandatperioden tagit ett stort ansvar för att hålla ihop regeringen, men partiet har fått betala ett högt pris för att man satt kompromisser och lojalitet före partiidentitet och profilering. Centerpartiet vill fortsatt vara ett regeringsparti, men vi måste framåt klara av att visa upp ett bredare politiskt budskap än inom de departement och sakområden som partiets företrädare besitter i regeringen. Inte minst gäller det att tydliggöra välfärdsfrågorna som verkligen berör människors vardag.

Vi behöver också återupprätta förmågan till att vara samhällskritiska, stå på medborgaren sida och alltid sätta människor före systemen. När Centerpartiet bär samhällskritiken finns det också möjlighet att fånga upp oron hos människor och ge svar utifrån ett mer ideologiskt perspektiv om utvecklingen i hela landet. Två tydliga exempel är debatterna kring FRA och kärnkraften föregående mandatperiod. De är båda två centrala symbolfrågor för det öppna och gröna samhälle som Centerpartiet strävar efter. Våra avsikter och framgångar i

En valvinst till för alliansregeringen vid valet 2014 bygger på ett samlat stöd för hela den borgerliga fyrklövern. Men en valvinst till likt den i höstas med en stark moderat uppgång och en samtidig tillbakagång för övriga partier i samarbetet ger inte en stabil grund för en fortsatt framgång för Alliansen. Det finns ett värde i att det finns skillnader mellan de fyra olika partierna.  

En viktig byggsten under denna mandatperiod är därför att vi i Centerpartiet blir mer tydliga på vad vi vill och på vad som är vår centerpolitik i regeringssamarbetet. Centerpartiet måste därför framåt också våga ta sunda konflikter i allianssamarbetet i frågor som bär det ideologiska budskapet och i frågor som berör människors vardag.