lördag 20 februari 2010

1:a på riksdagslistan

Tack centerrörelsen i Västernorrland för det stora förtroende ni nu visar mig genom första platsen på riksdagslistan vid höstens val

"I grunden är politik viljan att utveckla vårt samhälle till något bättre. Om jag får förtroendet att bli riksdagsledamot för Centerpartiet efter valet den 19 september så ska jag med stolthet och engagemang representera länet, med ett tydligt uppdrag att föra en politik för fler jobb i fler företag, tillväxt och konkurrenskraft i hela länet och hela landet.
Vi har förutsättningar att nå framgång om vi tar tillvara på de möjligheter vi har genom våra naturresurser, basnäringarna, alla innovativa små och medelstora företag och kunskapen hos de norrländska universiteten.
För en miljödriven tillväxt".


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 15 februari 2010

Två (C) ministerbesök i Härnösand denna vecka

Infrastrukturminister Åsa Torstensson besöker måndagen den 15 februari Härnösand och på lördag den 20 februari besöker vice statsminister/näringsminister Maud Olofsson Härnösand

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag 5 februari 2010

Gräddfil för miljöteknikföretag

Det behövs en särskild gräddfil för företag vars affärsidé är att hejda klimatförändringarna, så kallade miljöteknikföretag.


Prognoserna för svensk ekonomi är nu ljusare än på länge. Om utvecklingen fortsätter kan Sverige bli det land i Europa som klarat sig bäst under finanskrisen. Dessutom ligger det svenska ränteläget stadigt lägre än omvärlden, vilket gör att vår industri kan hävda sig bättre i en stenhård internationell konkurrens. Det ökar möjligheterna för växande företag och fler jobb.

Redan starka branscher ska bli starkare
Finanskrisen har särskilt påmint oss om kraven på internationell konkurrenskraft och att Sverige måste vara bäst i vissa branscher. Dessa krav är särskilt tydliga på arbetsmarknaden i Västernorrland och i Västra Götaland. Just därför finns också många möjligheter här. Med stark specialisering på vissa branscher bör steget till ökad kommersialiseringsgrad ligga nära till hands. Då kan fler världsledande produkter utvecklas, som i sin tur kan skapa jobb och tillväxt, skatteintäkter och välstånd.

Hela Sverige behöver öka kommersialiseringsgraden av den kunskap som finns. En mängd forskningsresultat som skulle kunna bli affärer, nya produkter och exportmöjligheter stannar alltför ofta kvar på universitet och högskolor. Det är därför som regeringens forskningsproposition har haft fokus på innovationer i redan starka forskningsmiljöer.

Det är särskilt angeläget att kommersialiseringsgraden ökar från miljörelaterad forskning. Då kan svenska forskningsresultat bli uppfinningar som omsätts till nya produkter som både skapar jobb och räddar klimatet. Både i Västernorrland och i Västra Götaland finns en stor potential för detta.
Men än mer behöver göras för att miljöteknikföretagen ska bli den hävstång för ökad konkurrenskraft och renare miljö som vi vill se.

Centerpartiets arbetsgrupp för Grönt företagande presenterar därför ett antal förslag, som syftar till att skapa en gräddfil för miljöteknikföretag:

- Förändra skattereglerna för optioner
Dagens skatteregler är till nackdel för de företag som tar in kompetens och erfarenhet från seniora rådgivare. Det gäller inte minst miljöteknikföretagen. Därför föreslår vi en ändring av skattereglerna så att optioner i företag framöver inte belastas med sociala avgifter och marginalskatt.

- Miljöbörs – en marknadsplats för innovationer
Det behövs en miljöbörs med syfte att samla innovationer inom miljöområdet som behöver kapital för att starta eller expandera sin verksamhet. Och vi vill att företag som investerar på denna miljöbörs får en skattereduktion för sina placeringar.

- Klimatkompensera för fler gröna företag
Företag och privatpersoner ska kunna klimatkompensera genom att investera kapital på miljöbörsen, och det ska vara möjligt att bestämma vilka som får del av kapitalet.
Genom samarbete mellan miljöbörsen, Almi, banker med flera så skapas möjlighet till ytterligare finansiering så att våra miljöteknikföretag får tillgång till nödvändigt sådd- och riskkapital.

- Avdragsrätt för de företag och privatpersoner som klimatkompenserar
För att stimulera fler att satsa på miljöteknikföretag så vill Centerpartiet införa avdragsrätt för dem som klimatkompenserar via miljöbörsen.

måndag 1 februari 2010

Inför avdrag för investeringar i vindkraft

Det byggs vindkraft som aldrig förr i Sverige och i vårt län, Västernorrland, förbereds för mycket stora satsningar framåt. År 2009 blev ett rekordår. Över 200 vindkraftverk med en kapacitet på mellan 450 och 500 megawatt tillsammans, har byggts runt om i hela landet. Det är en fördubbling jämfört med 2008 och en utbyggnadstakt som motsvarar vad som krävs för att nå de svenska åtagandena om förnybar el i EU fram till 2020!

Detta är en utveckling som det är angeläget att fortsatt stimulera. Inte minst genom att förbättra villkoren för enskildas ägande i vindkraft, då vindkraftskooperativen har en viktig roll för ett folkligt engagemang i (och en acceptans för) vindkraftsutbyggnad. Ett engagemang som tyvärr minskar då reglerna om uttagsbeskattning, som sedan mycket lång tid gäller i vårt och många andra länders skattesystem, lägger en del ”käppar i (vindkrafts)hjulet” för enskildas investeringsvilja i vindkraft.

I Sverige har vi hittills valt att stimulera produktion av förnyelsebar el via gröna elcertifikat. Centerpartiet bygger nu i alliansregeringen ut systemet med gröna elcertifikat för att stimulera investeringar i förnyelsebar elproduktion. Det innebär framförallt stora investeringar i vindkraft, vilket är mycket positivt.

För att säkra lönsamheten och investeringar i kooperativ vindkraft vill Centerpartiet dessutom göra generella förbättringar av konsumentkooperativa föreningars avdragsmöjligheter. Förslaget har stöd av både företrädare för vindkraftskooperationen och LRF.

I praktiken innebär Centerpartiets förslag en lägre beskattning av konsumentkooperativa föreningar, där vindkraftskooperativ är en växande andel. Och inte minst är det en tydlig signal till och stimulans för enskildas investeringsvilja i klimatsmart vindkraft i Västernorrland och Sverige.